НА ЗАПАДУ ШОК И НЕВЕРИЦА – Мислили су да понове сценарио са СССР и Горбачовим АЛИ ИМ СЕ СВЕ ИЗОКРЕНУЛО – ЕВО ШТА СЕ ДОГОДИЛО…

НА ЗАПАДУ ШОК И НЕВЕРИЦА – Мислили су да понове сценарио са СССР и Горбачовим АЛИ ИМ СЕ СВЕ ИЗОКРЕНУЛО – ЕВО ШТА СЕ ДОГОДИЛО…

6 септембра 2018

Руске нафтне компаније цветају усред санкција, како је то могуће, зар није требало да буде другачије…

Прошле су четири године откако су Европска унија и САД наметнуле економске санкције Русији због њене анексије Крима и њеног војног учешћа у Украјини. Иако је економија претрпела због пада рубље за 50 одсто у односу за долар, нафтна идустрија је, колико год то чудно изгледало, профитирала од ових развоја.Најновији доказ је то да је у првој половини ове године, како су САД додале више санкција на своју листу, пет руских највећих нафтних компанија забележило комбиновано повећање профита од 50 одсто, на 18 милијарди долара (1,25 трилиона рубаља), израчунао је Блоомберг.

Ствар је у томе да што је јефтинија рубља, нижи су трошкови производње локалних нафтних компаније. Истовремено, нафта коју пумпају постаје скупља у доларским условима, а тако је продају у иностранству. Другим речима, највећи руски произвођачи нафте заправо имају разлога да се надају да ће санкције трајати заувек.

Међутим, ако питате аналитичаре, санкције умањују њихову цену акција. Роснефт, на пример – предводник колоне – тргује на седам пута своје процењене 12-месечне зараде, што је упоредиво са 11 пута за Схелл, више од 12 пута за БП, и 15 пута за Еxxон. Ипак, резултати Роснефта у провој половини су били много робуснији од супервеликана, што пружа мало материјала за размишљање.

С друге стране, акције Роснефта су порасле за 44 одсто од почетка 2018. године и за 55 одсто у последњих 12 месеци, како наводи ТхеСтрет, тако да чак и негативан ефекат санкција на акције руског Биг Оил-а није толико лош колико се очекивало када су санкције уведене.

Више санкција, посебно усмерених на руску нафтну индустрију, разматра се у Конгресу након оптужби о мешању Русије у председничке изборе 2016. године. Оне би вероватно нашкодиле руској нафти, али истовремено би нашкодиле и руским нафтним партнерима са Запада. Већ постоји активно лобирање против ДЕТЕР закона из америчког енергетског сектора. Према извештају Реутерс-а од јула, нове санкције би нашкодиле америчким нафтним компанијама, пружајући европским ривалима предност над њима.

Ипак, имајући у виду да су европски супервеликани такође глобалне компаније, додатне санкције усмерене ка домаћим и међународним операцијама руских компанија, од којих неке укључују партнерства са западним Биг Оил-ом, би нашкодиле практично свима.

Дакле, за сада је ефекат додатних санкција негативан али хипотетички, док се ефекат постојећих санкција испоставио као позитиван. Много тога је речено о недостатку приступа међународним финансијским и производни технологијама у складу са санкцијама ЕУ и САД-а из 2014. године, али финансијски подаци руских произвођача указују да они некако успевају да раде без њих и повећавају своју производњу.

У августу је Русија испумпала 11,21 милиона барела сирове нафтне на дневном нивоу, што је готово исто као и јулска дневна стопа производње, и близу највише стопе од дезинтеграције Совјетског Савеза: 11,25 милиона барела на дан од октобра 2016. године. Између јуна и јула Русија је својој производњи сирове нафте додала 250.000 барела на дан, и остала највећи светски произвођач, док се Саудијска Арабија зауставила на свом обећаном порасту производње.

Роснефт откупљује натраг акције у износту од 2 милијарде долара, и смањује улагања у основна средства за 20 одсто, док повећава обртни капитал за 3,15 милијарде долара до краја године. Газпром, који је као и Роснефт под санкцијама, има највеће планове потрошње у светској нафтној и гасној индустрији, испред Синопец-а и Схелл-а. Лукоил, руски произвођач нафте број 2, смањио је своју изложеност скупим пројектима, и та стратегија се исплатила. Све у свему, руска нафта функционише добро упркос санкцијама, или чак захваљујући њима.

(Wебтрибуне.рс)

KOMENTARI7 коментара

 1. M says:

  I bez da čitam članak,znam da povećanje iscrpka nafte-plina preko izračunatog prinosa,u suštini znači raubanje-zavodnjavanje-prijevremeno iscrpljenje-uništenje ležišta u ime kratkoročne računice,a na štetu dugoročnije i podpunije (veće)exploatacije!A to rade samo budale ili oni koji su u nekoj nevolji!Rusija ima izvrsne geologe koji to znaju i ako to ipak radi,razlozi su daklen jaki dnevno-financijski!Vjerovatno Rusija počinje jako ekonomski trpjeti zbog USA ekonomskih sankcija!

  • Velika Metla says:

   М,лакше је бити гладан у топлој кући,него сит у хладној! А ни једно ни друго наравно није добро! Запад живи од пљачки остатка света,али се томе ближи крај уз помоћ драгог Бога!

  • padre says:

   Sad si baš pogodio, kako oni to kratkoročno gledaju, sasvim drugačije od zapada!Asve zapravo zavisi od togas, kolike su jim zalihe i koliko su novih pronašli!

 2. Deda Micko says:

  Rusija je finansijski pukla, samo to Putin krije. Videcete na sledecim izborima sta kaze narod koji jedva prezivljava.

  • Velika Metla says:

   Деда,ако си деда,срамота је од година које те дедом чине да причаш глупости као дете од 10 година! Русија је и тако "гладна" преживела ево 1150 година! Зато не лупај као отворен прозор!

   • Deda Micko says:

    Rusija nije prezivela, sve sto je bilo rusko unistila je ruska revolucija, a potom komunisticki klovnoni poput pout Gorbacova, Jeljcina i Putina. Rusi su zapadnjaci koji su izgubili identitet, savetujem ti da pod hitno procitas sva tri toma dnevnika Dostojevskog, videces da je on upravo to objasnio -- odnarodjivanje Rusa od svoje tradicije.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u