НАЈБИТНИЈА СТВАР коју је МЕДВЕДЕВ рекао током посете СРБИЈИ

НАЈБИТНИЈА СТВАР коју је МЕДВЕДЕВ рекао током посете СРБИЈИ

23 октобра 2019

Дмитриј Медведев и његови сарадници препоручили су српским званичницима да обезбеде резервно снабдевање гасом да не дође до проблема наредне сезоне јер постоји могућност да се од Нове године заврну вентили гасовода преко Украјине пошто договор Русије и ове државе о транзиту није постигнут.

Ова препорука је дата у оквиру разговора о Турском току, а разлог се крије у чињеници што се ни у септембру, уз посредовање Брисела, две земље нису договориле око услова транзита. Наиме, Украјина инсистира на дугорочном споразуму са “Гаспромом” од 10 година, а Русија то одбија и нуди уговор само на годину дана.Пошто је за Србију допремање плавог енергента из цевовода Турског тока због проблема изградње у Бугарској, који је настао због избора инвеститора, немогуће до 2021. године, прети опасност да дође до проблема у снабдевању гасом. Та опасност прети и другим државама Европе које у ишчекивању договора пуне гасна складишта, што је урадила и Србија са „Банатским двором“.

Извор из Немањине 11 тврди да је руска делегација пренела српским званичницима да морају да буду спремни и на најгори сценарио у вези с транзитом гаса преко Украјине и да треба да нађу решење уколико до њега дође.

– Руска делегација, али и сам премијер Медведев, пренели су челницима Србије забринутост у вези с понашањем Украјине која покушава да дебело наплати проблеме који су настали у Бугарској с избором извођача радова за изградњу цевовода кроз ту земљу. Наиме, они условљавају “Гаспром” да се уговор потпише на 10 година, а како је Медведев рекао својим београдским саговорницима, Руси на таква условљавања неће пристати. За њих је прихватљиво да се транзит преко Украјине обавља само у наредних годину дана, док се не заврши деоница Турског тока кроз Бугарску. Ово тим пре јер је недавно постигнут договор са саудијским конзорцијумом “Аркад”, којим је дефинисан и рок за завршетак радова од 620 дана, што практично значи да ће испоруке новом трасом почети 2021. године. Тек тада ће „Булгартрансгас“ моћи да испоручи потребне количине гаса планираном рутом до Србије и Мађарске. Управо та чињеница је разлог што Руси неће да склопе дугорочан споразум, и о томе су обавестили и српске званичнике, да ако се не нађе неки компромис, од Нове године ће заврнути вентиле гасовода преко Украјине. То би Србији, али и другим земљама Европе, донело велике проблеме – наводи саговорник.

Он додаје да је српска страна захвалила руским званичницима на информацијама и обавестила их да се предузимају мере и за тај сценарио.

– Српски званичници су пренели Медведеву да су у току преговори о набавци гаса уколико би дошло до прекида транзита кроз Украјину. Руководство „Србијагаса“ је успело да складиште „Банатски двор“ максимално напуни. Пошто то неће бити довољно ако дође до прекида транзита преко Украјине, преговара се о набавци додатних количина гаса из Аустрије, из њиховог највећег складишта. Ових дана, након информације из Москве, у Влади Србије одржаће се састанак са руководством „Србијагаса“ да би се утврдило да ли је потребна помоћ како би се предупредиле евентуалне последице спора Русије и Украјине – каже извор, и додаје:

– Током посете Београду, премијер Дмитриј Медведев био је изузетно задовољан динамиком радова Турског тока кроз Србију, која је све дефинисане договоре у вези с овим пројектом испоштовала. Заслуге за то је дао руководству „Гаспрома“ и српског „Србијагаса“, чија успешна сарадња има изузетан значај и за односе две државе.Из „Србијагаса“ кажу да они не седе скрштених руку и да прате шта се дешава у преговорима Русије и Украјине у вези с транзитом гаса.

– Још увек је све неизвесно, а Србија је урадила све што је у њеној моћи по питању додатних количина гаса. Све се чини да крајњи потрошачи не би имали никаквих проблема за наредну грејну сезону – кажу у овој компанији.

„Знамо за ситуацију с Украјином“

Из Владе Србије нико није желео званично да коментарише сазнања, а незванично је речено да је у оквиру разговора о Турском току, руска делегација изнела проблем с Украјином који би могао да има последице и на снабдевање гаса у Србији.

(Блиц)

KOMENTARI10 коментара

 1. Gradjanin Srbin says:

  Jos pre nekoliko godina su nam Rusi rekli da moramo napraviti jos jedno skaldiste gasa i to vece nego ovo u Banatskom Dvoru i nudjeni su projekti za izvedbu. ALi ova vlast je odlucila da to ne uradi, vec se igraju:jarbola, fontana, trgova, grdelica deset puta... Ovo je ustaska vlast

  • persida says:

   100 posto si u pravu, Srbija je centar ustastva, bila i ostala. Hrvati su periferija, niko i nista bez ustasa u Srbiji.

 2. теоретичар says:

  Русија све више сарађује са Немачком, Турском, Словенијом, Хрватском, Бугарском, Мађарском и Аустријом а све мање са Србијом, Украјином, Јерменијом, Грузијом и Белорусијом. Ако мало боље посматрате, државе са словенским становништвом су за Русију све више на другом месту. У Сирији Русија све више сарађује са Турском и Израелом а све мање са Ираном и Сиријом. Ако пажљивије посматрате, државе савезници Русије се полако потискују а њихово место све више заузимају непријатељи Русије и Србије. Прагматична транспарентност руске политике је у успону. Ускоро ће подивљати. Уместо да се њихова сарадња базира на Пољској, Белорусији, Украјини, Јерменији, Србији, Грузији и државама и областима које су у руском дворишту, Русија прескаче и не чисти прво своје двориште, него прескаче у ЕУ и НАТО двориште, Афричко двориште, Кинеско двориште...Њима су Словенија и Хрватска драги пријатељи а никад нису биле на страни Русије. Србија нема статус Хрватске и Словеније у Русији ни близу. Да хрватска затражи оружје од Русије, добила би без устезања иако би то било против Србије. На крају ће Русија сломити врат на прљавштинама свог дворишта. Тако то иде када је неко глупаво прагматично транспарентан. И онда смркнуто дробимо "Русија нема ни једног верног савезника!" Па прескаче их. Нису јој вредни као "савезници" непријатељских народа. Када су већ толико љигаво транспарентни према Западу, зашто нису такви били и према Пољској? Пољској нису требали да уведу санкције без обзира на ставове пољске владе. Али Србија олако добије санкције од Русије, Грузија такође, Пољска такође, Украјина такође. То је прљаво двориште Русије у које касније руски непријатељи олако уђу. Није ту више на првом месту државна корист, него слепоћа брате мили. Руски политичари су аматери почетници. Већ 30 година се Србија узалудно бори за неку већу подршку и помоћ од Русије а добила је санкције, поруку да се преда, није јој дато наоружање када је требало али је добила посету Милошевићу у Хагу, суду који је и Русија подржала и добила је повлачење руских јединица са територије коју Србији отимају. Јебем те у таквог савезника.

 3. Nićifor says:

  Teoretičar, ti u svom teoretisanju sam ne znaš šta bulazniš. Kod tebe je stalno problem u svakom obliku saradnje sa Srbijom Rusija, jer po tvojoj teoriji Rusiji je uvek preči svako od Srbije. Ako misliš da ima onih koji se ne sećaju šta je bilo u ne tako davno vreme ja ću te podsetiti. Ruski Gasprom je potisao ugovor sa Srbijagasom o izgradnji gasovoda „Južni tok“ a sam Vladimir Putin je stavio svoj potpis na prvu zavarenu cev planiranog gasovoda. Te cevi i danas se nalaze na nekom poljančetu, verovatno zarasle u korov iz koga se i ne vide. Šta se dalje dešavalo? Vlast u Srbiji, pod pritiskom „svojih Zapadnih prijatelja“, uz izgovor da Srbija ne sme zavisiti od samo jednog snabdevača gasom, sabotira gasovod „Južni tok“, zajedno sa ministrom za energetiku Bugarske, gde je glavni saboter iz Srbije bila Zorana Mihajlović. Kao rezervni plan je zagovaran gasni projekat Nabuko iz Azerbejdžana - Šah Deniz 2“, kojim je bilo zamišljeno snabdevanje gasom sa ogromnih iranskih nalazišta, kad u Iran bude „uvedena demokratija“, kao što je neko zamislio. Ruta tog gasovoda išla bi od Azerbejdžana do Italije. Po tadašnjim upozorenjima stručnjaka za energetiku Srbije taj gasovod bi bio skuplji oko tri puta od gasovoda Južni tok. Gasovod bi imao kapacitet od 10-15 mlrd m3, dok Severni tok ima kapacitet od 55 mlrd m3, a planirane četiri linije iznosiće 63 mlrd m3 gasa godišnje. Kad je definitivno Nabuko puk'o zagovornici su se okrenuli skraćenom projektu TAP (Transjadranski gasovod). Najviše koristi od gasovoda Južni tok bi imala upravo Srbija, jer bi gasovod bio finansiran ruskim kreditom, a vraćen naplatom tranzitne takse. Izgleda da se ne sećaš da je Vučić išao u Azerbejdžan s namerom da obezbedi gas, ali se vratio kratkih rukava. Obično biva da kad neko hoće sedeti jednim du..tom na dve stolice ostane bez jedne, a u većini slučajeva bez obe. Inače, ako se neko misli osloniti na snabdevanje gasom iz skladišta Banatski dvor može već danas razmišljati o zatvaranju velikih fabrika koje kao energent koriste ruski gas, ako se Ukrajina bude ponašala prema Rusiji kao što se sada ponaša. Domaći gas je takve kalorične vrednosti da se teško može koristiti i za domaćinstvo. Inače što se tiče ruske vojne pomoći, o kojoj takođe bulazniš, i na ovom portalu je bilo više članaka o tome ko je sve imao uticaj da do te pomoći ne dođe, počev od uloge pijanog Jeljcina, Andreja Kozirjeva, pa i do ovnovskog ponašanja Miloševića. Inače Vladimir Putin je 3. maja 2003. godine doneo odluku o povlačenju ruskih mirovnih snaga sa prostora bivše Jugoslavije, pre svega, kako se tada izrazio sam Putin, da ruska zastava ne bi bila paravan dok zapadne zemlje rasparčavaju Srbiju i otimaju joj Kosovo. O tome piše jedan od najpoznatijih ruskih vojnih eksperata Viktor Lotivkin. Između ostalih, članak je objavio i Intermagazin. U većini slučajeva teorija (kojoj si ti sklon) u suprotnosti je s praksom.

 4. Milan says:

  Vode se i ekonomski ratovi. Njih treba posebno posmatrati. Hteli su da skroz ekonomski izoluju Rusiju 90-tih još dok je trajao ratu u BIH. Medjutim Rusija je ojačala i sarađuje sa jačim ekonomskim igračima iz evroatlantskog dvorišta poput Nemačke, Francuske, Turske, itd. Kada to uradi Rusija dobija ekonomski rat u protivničkom evroatlantskom dvorištu pod kontrolom SAD. U Venecueli Rusija dobija ekonomski rat u direktnom američkom dvorištu. U Argentini sad skoro kad su sklopili neke veće poslove isto su dobili rat u direktnom američkom dvorišu. U Saudijskoj Arabiji ako prodaju dvorište, oteli su američkog klijenta ali i američku zaradu. Ko ekonomski gubi kad Rusija ekonomski pobedjuje? Gube velike zapadne kompanije i najviše gubi SAD jer se cepa velika evroatlantska trgovinska zona koju je i stvorila ponajviše država SAD. U ekonomskom ratovanju Rusija neće poraziti Zapad tako što će im uzeti nazad malu Srbiju, još manju Makedoniju i najmanju Crnu Goru.

  • Milan says:

   U Saudijskoj Arabiji ako prodaju rusko ORUŽJE ( greškom otkucano "dvorište")

 5. теоретичар says:

  Нићифоре, кад неко напише испразан коментар као што си ти написао, мислећи да говориш нешто јако важно, онда са њим нешто није у реду. Све то што ти пишеш су мање више споредне ствари и ако се не сећаш, добри нићифоре, Србија је окупирана од стране америке. И шта Русија ради? Нуди полунеоствариве пројекте окупираној Србији да их Србија оствари? Ма хајде. Паметно. Зашто нису изградили гасовод? Због Србије? Јеси ли то написао? И не схваташ колика је то глупост, зар не? Русија ту није у стању да учини ништа и не лупетај о којекаквим гасовима него сагледај шта ти се паметно каже а то је "Већ 30 година се Србија узалудно бори за неку већу подршку и помоћ од Русије а добила је санкције, поруку да се преда, није јој дато наоружање када је требало али је добила посету Милошевићу у Хагу, суду који је и Русија подржала и добила је повлачење руских јединица са територије коју Србији отимају." Где ти ту видиш будалаштине Милошевића? Саветујем ти да се не мешаш у ствари које уопште не разумеш.

  • Nićifor says:

   Tvoje teoretisanje je blizu istine isto koliko je bila istinita teorija istorijskog materijalizma, kojom su studentima punili glavu profesori "Osnova marksističke filozofije", stavljajući uvek materiju ispred svesti. Takvu teoriju mogli su plasirati sa debili koji su se predstavljali kao idejne vođe pametnijima od sebe. Po njihovom shtavanju treba prvo nešto stvoriti, ali bez prethodne svesti o tome kako to izvesti. Iz tvog dodatnog komentara vidi se da uopšte nisi shvatio ništa o čemu sam napisao u komentaru. Pobogu, pa zar ovih dana nisi nigde pročitao da je Milošević odbio pomoć Rusije, slepo verujući da do rata neće doći. I po pitanju gasovoda vidi se da uopšte nisi razumeo šta sam napisao. Ja rekoh da je Srbija, pod "pritiskom svojih Zapadnih prijatelja", sabotirala gasni projekat Južni tok i to znaju i vrapci na grani. Sam konstatuješ da je Srbija okupirana. Ja ti predlažem da pronađeš članak dugogodišnjeg dopisnika iz Moskve Đorđa Miloševića o tome kakvu je politiku vodila Rusija kad je bila na kolenima pod vlašću pijanog Jeljcina i tadašnjeg ministra inostranih poslova Andreja Kozirjeva, koji danas živi u Majamiju. Nikad Milošević nije zatražio vojnu pomoć od Rusije i takve kakva je bila, a kako i sam dopisnik iz Moskve piše, Jeljcin je bio spreman SRJ isporučiti S 300, ali je Kozirjev imao drugačije planove. Sve vlasti od Miloševića do danas su prozapadne, koje sprovode politiku NVO, za koje samo nepismena baba, kojoj je televizor jedini prozor u svet, ne zna ko ih finansira. Ti čak povlačanje ruskih jedinica povezuješ sa Miloševiće, a ja lepo napisah da su njihove jedinice napustile prostor bivše Jugoslavije 2003. godine. Znaš li čoveče ko je tada bio na vlasti? Petooktobarski "oslobodioci", koji su formiranim kriznim štabovima upadali u sve institucije, smenjujući najsposobnije i postavljajući samozavikane stručnjake, koji su bili sve osim stručnjaci. Nema institucije koju nisu uništili, a iz Srbije koja je nelegalnom vojnom intervencijom, pored ljudskih žrtava, pretrpela i materijalnu štetu od oko stotinu milijardi evra, još toliki iznos su opljačkali i izneli iz zemlje, o čemu nam to saopštavaju oni koji znaju to, ali u Srbiji niko ne zna ništa. I hoće li sve gori od goreg zatražiti pomoć Rusije u bilo čemu? Tebi nije čak poznato da je vlast Borisa Tadića potpisala ugovor o prodaji NIS-a, a da su, isto kao i gasni projekat Južni tok, taj ugovor pokušali revidirati Mihajlovićka i Vučić, ističući da je taj ugovor štetan po Srbiju. Što ga nisu revidirali? Slabo si ti informisan, ali si i neskriveni rusofob, čestiti teoretičaru.

   • теоретичар says:

    Овде само мене прозивају као теоретичара, али ја ипак не пишем теорије као ти. Погле шта ти пишеш тамо да је неки дописник из москве писао, шта ли " Jeljcin je bio spreman SRJ isporučiti S 300, ali je Kozirjev imao drugačije planove" Ето, дописник из москве је знао све о плановима москве а ти си схватио да није Русија па није ни Јељцињ него неки козирјев??? Дал му то дође као русофилски, а не као моје русофобно? Дивно! И онда оптужбе да сам русофоб? То је зато што ти не разумеш шта то значи и немаш појма да критикујем неправилну, недоследну и слабашну политику Русије а не да мрзим Русе. Навео сам тамо, само теби то смешно, да Србија није од неког већег значаја за Русију иако ми то сматрамо здраво за готово. И уосталом, расправљати стобом после свега што си нашкрабао, заиста нема смисла. Теби је крива Србија што Русија није у стању ни један пишљиви гасовод да изгради, јел тако? Прозападне владе у Србији? Па ни то не разумеш. Владе у Србији опстају само зато што то запад хоће, иначе их запад руши и убија. А ко је на челу, тај мора да потпише неке непријатне ствари и АКО може, да мало затегне и одуговлачи. Србија је окупирана али ти оптужујеш квислинге на власти да раде за Запад? Ето, то је основна ствар коју ти не схваташ...Ове власти у Србији су последица удара по Србији а не кривица Србије а најмање су оне УЗРОК српских проблема. Ниси ти једини који непрекидно лупа такве глупости, али ајде...бар знаш да пишеш за разлику од многих других.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u