НАЈМОЋНИЈЕ ЕВРОПСКЕ СИЛЕ ПОСТАВИЛЕ УСЛОВЕ СРБИЈИ: Сада је бити или не бити!

НАЈМОЋНИЈЕ ЕВРОПСКЕ СИЛЕ ПОСТАВИЛЕ УСЛОВЕ СРБИЈИ: Сада је бити или не бити!

13 августа 2019

Земље Kвинте позвале су Приштину и Београд да што пре обнове дијалог и истакле су да Приштина мора да укине таксе, а Београд да обустави кампању за повлачење признања самопроглашене независности Kосова, преноси РТС.

Владе Француске, Немачке, Италије, Уједињеног Kраљевства и САД уједињене су у намери да се постигне пуна нормализација у односима Београда и Приштине кроз свеобухватни, политички одржив и правно обавезујући споразум, који ће допринети регионалној стабилности, наводи се у заједникој изјави тих земаља, објављеној на сајту француске амбасаде у Београду.У изјави влада пет земаља се истиче да статус кво онемогућава напредак Kосова и Србије ка чланству у Европској унији и да једноставно није одржив.

Након година стагнације дошло је време, наводи се у заједничкој изјави, да се стави тачка на сукобе из 90-их и да се кроз преговоре у духу добре воље постигне споразум прихватљив обема странама, који ће обезбедити безбедну и просперитетну будућност за грађане Kосова и Србије.

„Стога позивамо Kосово и Србију да, што је брже могуће, обнове дијалог под окриљем ЕУ и тражимо да се обе стране уздрже од предузимања корака који онемогућавају постизање споразума који је неопходан обема државама у циљу постизања ширих евроатлантских интеграција и свих пратећих погодности“, каже се у саопштењу.

Земље Kвинте су спремне, како се наводи, да кроз подршку високом представнику ЕУ повећају улогу у процесу, али то не могу да учине све док обе стране не покажу спремност на компромис, уклоне препреке и наставе да разговарају.„За Kосово то значи укидање такси које је наметнуло Србији. За Србију то значи прекид кампање за повлачење признања независности Kосова. Желимо да грађани Kосова и Србије уживају плодове одрживог мира и да имају могућност да граде сопствену будућност. Спремни смо да у томе помогнемо на сваки могући начин“, закључује се у заједничкој изјави влада Француске, Немачке, Италије, Уједињеног Kраљевства и САД.

KOMENTARI5 коментара

 1. Ivana says:

  Ha, ha, ha koje budalaštine kud smo okupirani sad trebamo priznati kapitulaciju bravo Vučiću majstore, bravo izdajniče.

 2. milorad2 says:

  samo treba pristojno ignorisati ove gluposti,ama baš ništa ne treba raditi, oni su ti koji moraju sada da povlače poteze jer se kosovska priča ruši ko zamak od peska.Znači dok ne povuku takse ne ma razgovora:) i to je kraj kosova.Jer bez "razgovora" nema mogućnosti za ucene i pretnje:)A vreme ističe ubrzano za "nezavisno kosovo" de facto, ali ne i de jure :)

 3. Sančo Pansa says:

  Ovo je budalaština bez presedana...Da nije tragikomično uistinu bi bilo zabavno...

 4. Za Srbiju says:

  Najbolje da kvinta ne pomaže nikome ništa. A mi da rešimo problem za svagda.

 5. Mikelle says:

  Ne spominje se Rusija , ona nije Evripska drža va i VELESILA ?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u