НАЈМОЋНИЈЕ ЕВРОПСКЕ СИЛЕ ПОСТАВИЛЕ УСЛОВЕ СРБИЈИ: Сада је бити или не бити!

NAJMOĆNIJE EVROPSKE SILE POSTAVILE USLOVE SRBIJI: Sada je biti ili ne biti!

13 avgusta 2019

Zemlje Kvinte pozvale su Prištinu i Beograd da što pre obnove dijalog i istakle su da Priština mora da ukine takse, a Beograd da obustavi kampanju za povlačenje priznanja samoproglašene nezavisnosti Kosova, prenosi RTS.

Vlade Francuske, Nemačke, Italije, Ujedinjenog Kraljevstva i SAD ujedinjene su u nameri da se postigne puna normalizacija u odnosima Beograda i Prištine kroz sveobuhvatni, politički održiv i pravno obavezujući sporazum, koji će doprineti regionalnoj stabilnosti, navodi se u zajednikoj izjavi tih zemalja, objavljenoj na sajtu francuske ambasade u Beogradu.U izjavi vlada pet zemalja se ističe da status kvo onemogućava napredak Kosova i Srbije ka članstvu u Evropskoj uniji i da jednostavno nije održiv.

Nakon godina stagnacije došlo je vreme, navodi se u zajedničkoj izjavi, da se stavi tačka na sukobe iz 90-ih i da se kroz pregovore u duhu dobre volje postigne sporazum prihvatljiv obema stranama, koji će obezbediti bezbednu i prosperitetnu budućnost za građane Kosova i Srbije.

„Stoga pozivamo Kosovo i Srbiju da, što je brže moguće, obnove dijalog pod okriljem EU i tražimo da se obe strane uzdrže od preduzimanja koraka koji onemogućavaju postizanje sporazuma koji je neophodan obema državama u cilju postizanja širih evroatlantskih integracija i svih pratećih pogodnosti“, kaže se u saopštenju.

Zemlje Kvinte su spremne, kako se navodi, da kroz podršku visokom predstavniku EU povećaju ulogu u procesu, ali to ne mogu da učine sve dok obe strane ne pokažu spremnost na kompromis, uklone prepreke i nastave da razgovaraju.„Za Kosovo to znači ukidanje taksi koje je nametnulo Srbiji. Za Srbiju to znači prekid kampanje za povlačenje priznanja nezavisnosti Kosova. Želimo da građani Kosova i Srbije uživaju plodove održivog mira i da imaju mogućnost da grade sopstvenu budućnost. Spremni smo da u tome pomognemo na svaki mogući način“, zaključuje se u zajedničkoj izjavi vlada Francuske, Nemačke, Italije, Ujedinjenog Kraljevstva i SAD.

KOMENTARI5 komentara

 1. Ivana says:

  Ha, ha, ha koje budalaštine kud smo okupirani sad trebamo priznati kapitulaciju bravo Vučiću majstore, bravo izdajniče.

 2. milorad2 says:

  samo treba pristojno ignorisati ove gluposti,ama baš ništa ne treba raditi, oni su ti koji moraju sada da povlače poteze jer se kosovska priča ruši ko zamak od peska.Znači dok ne povuku takse ne ma razgovora:) i to je kraj kosova.Jer bez "razgovora" nema mogućnosti za ucene i pretnje:)A vreme ističe ubrzano za "nezavisno kosovo" de facto, ali ne i de jure :)

 3. Sančo Pansa says:

  Ovo je budalaština bez presedana...Da nije tragikomično uistinu bi bilo zabavno...

 4. Za Srbiju says:

  Najbolje da kvinta ne pomaže nikome ništa. A mi da rešimo problem za svagda.

 5. Mikelle says:

  Ne spominje se Rusija , ona nije Evripska drža va i VELESILA ?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *