НАЈНОВИЈА ВЕСТ – КУРТИ УКИДА ТАКСЕ: И то није све!

НАЈНОВИЈА ВЕСТ – КУРТИ УКИДА ТАКСЕ: И то није све!

19 фебруара 2020

Премијер тзв. Косова Курти изјавио је да ће већ данас анализирати препоруке, а потом донети одлуку о укидању сто одсто увећаних такси на производе из Србије.

Премијер Косова Аљбин Курти изјавио је данас да ће таксе од 100 одсто на увоз робе из Србије ускоро заменити реципрочним мерама, у циљу заштите локалних произвођача.Курти је на отварању Конвенције произвођача са Косова, у организацији Клуба произвођача Косова, рекао да су локални произвођачи од великог значаја, односно да представљају стуб косовског друштва и економије.

Премијер је рекао да ће локални произвођачци од њега имати велику подршку и додао да очекује препоруке од Клуба произвођача Косова.

“Уклонићемо препреке за предузетнике, створићемо правичне услове за функционисање предузећа, борићемо се против утаје пореза и пружићемо произвођачима приступачну цену за употребу електричне енергије. На Косову је мало улагања јер је било пуно корупције која је уплашила потенцијалне инвеститоре. Правосудни систем ће ефикасније радити како би предузећа била безбеднија“, рекао је Курти.

Подсетио је да је такса на српску робу одлука коју је донела претходна влада.

„Заменићемо таксу реципроцитетом. Ми смо за реципроцитет као заштитно средство произвођача. Принципи реципроцитета које ће донети влада засниваће се на принципима Светске трговинске организације и ЦЕФТА“, рекао је Курти и додао да је министарка Розета Хајдари предузела одређене кораке за укидање таксе, формирајући радну групу која ће сачинити списак свих трговинских баријера са Србијом, након чега ће бити донета одлука о укидању таксе и увођењу реципроцитета.

Отварајући Конвенцију, председник Клуба произвођача Башким Османи рекао је да ће сарађивати са владом у циљу економског развоја на Косову.

„Бити произвођач на Косову данас је велика привилегија, јер стварамо нова радна места“, рекао је Османи.

Он је затражио подршку владе како би косовски произвођачи били заступљени и на тржишту у Албанији и Македонији.

(Kosovo-online)

KOMENTARI7 коментара

 1. padre says:

  Ameri nešto njima u poverenju, a oni na sav glas, pa onda ameri mora da se "pravdaju"!

 2. Miraš says:

  У исто време Албанија званично покреће акцију за признавање Косова. Вршилац дужности министра спољних и европских послова Албаније, Гент Чакај изјавио је да је предложио Приштини да заједничким финасијским средствима покрену кампању признавања једнострано проглашене косовске државе. ... Чим Брнабић од Србије пребаци 2 милиона Евра помоћи Албанији за санирање последица земљотреса, они су већ спремни да тај новац искористе за акцију признавања Косова.

 3. Rade says:

  Možemo da se radujemo"ukidanju carine" ali psihološki profil Albanca kaže da NEĆE da kupi ništa srpsko, kao što i mi ne bi kupovali "njihovo", tako da ste se džabe ponadali

 4. Milos says:

  Albanija i Kosovo idu ka ujedinjenju.Natovci u vlasti nece nista da urade povodom toga.Izdace saopstenje, provozace vojsku od Kraljeva do Raske i sazvace sastanak sa sluzbama bezbednosti.Gracanica i Decani odose u Albaniju.

 5. krojač says:

  Šiptari glume pravnu državu.

 6. Gagi says:

  Kome u stvari oni ukidaju takse kada Srbi nemaju vise nijednu svoju firmu.Da li se to nasa drzava bori da strane firme imaju bolji profit a nasi robovi sigurnu "platu" koju ce na kraju pojesti drzavne birokrate.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u