НАЈНОВИЈА ВЕСТ – КУРТИ УКИДА ТАКСЕ: И то није све!

NAJNOVIJA VEST – KURTI UKIDA TAKSE: I to nije sve!

19 februara 2020

Premijer tzv. Kosova Kurti izjavio je da će već danas analizirati preporuke, a potom doneti odluku o ukidanju sto odsto uvećanih taksi na proizvode iz Srbije.

Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je danas da će takse od 100 odsto na uvoz robe iz Srbije uskoro zameniti recipročnim merama, u cilju zaštite lokalnih proizvođača.Kurti je na otvaranju Konvencije proizvođača sa Kosova, u organizaciji Kluba proizvođača Kosova, rekao da su lokalni proizvođači od velikog značaja, odnosno da predstavljaju stub kosovskog društva i ekonomije.

Premijer je rekao da će lokalni proizvođačci od njega imati veliku podršku i dodao da očekuje preporuke od Kluba proizvođača Kosova.

“Uklonićemo prepreke za preduzetnike, stvorićemo pravične uslove za funkcionisanje preduzeća, borićemo se protiv utaje poreza i pružićemo proizvođačima pristupačnu cenu za upotrebu električne energije. Na Kosovu je malo ulaganja jer je bilo puno korupcije koja je uplašila potencijalne investitore. Pravosudni sistem će efikasnije raditi kako bi preduzeća bila bezbednija“, rekao je Kurti.

Podsetio je da je taksa na srpsku robu odluka koju je donela prethodna vlada.

„Zamenićemo taksu reciprocitetom. Mi smo za reciprocitet kao zaštitno sredstvo proizvođača. Principi reciprociteta koje će doneti vlada zasnivaće se na principima Svetske trgovinske organizacije i CEFTA“, rekao je Kurti i dodao da je ministarka Rozeta Hajdari preduzela određene korake za ukidanje takse, formirajući radnu grupu koja će sačiniti spisak svih trgovinskih barijera sa Srbijom, nakon čega će biti doneta odluka o ukidanju takse i uvođenju reciprociteta.

Otvarajući Konvenciju, predsednik Kluba proizvođača Baškim Osmani rekao je da će sarađivati sa vladom u cilju ekonomskog razvoja na Kosovu.

„Biti proizvođač na Kosovu danas je velika privilegija, jer stvaramo nova radna mesta“, rekao je Osmani.

On je zatražio podršku vlade kako bi kosovski proizvođači bili zastupljeni i na tržištu u Albaniji i Makedoniji.

(Kosovo-online)

KOMENTARI7 komentara

 1. padre says:

  Ameri nešto njima u poverenju, a oni na sav glas, pa onda ameri mora da se "pravdaju"!

 2. Miraš says:

  U isto vreme Albanija zvanično pokreće akciju za priznavanje Kosova. Vršilac dužnosti ministra spoljnih i evropskih poslova Albanije, Gent Čakaj izjavio je da je predložio Prištini da zajedničkim finasijskim sredstvima pokrenu kampanju priznavanja jednostrano proglašene kosovske države. ... Čim Brnabić od Srbije prebaci 2 miliona Evra pomoći Albaniji za saniranje posledica zemljotresa, oni su već spremni da taj novac iskoriste za akciju priznavanja Kosova.

 3. Rade says:

  Možemo da se radujemo"ukidanju carine" ali psihološki profil Albanca kaže da NEĆE da kupi ništa srpsko, kao što i mi ne bi kupovali "njihovo", tako da ste se džabe ponadali

 4. Milos says:

  Albanija i Kosovo idu ka ujedinjenju.Natovci u vlasti nece nista da urade povodom toga.Izdace saopstenje, provozace vojsku od Kraljeva do Raske i sazvace sastanak sa sluzbama bezbednosti.Gracanica i Decani odose u Albaniju.

 5. krojač says:

  Šiptari glume pravnu državu.

 6. Gagi says:

  Kome u stvari oni ukidaju takse kada Srbi nemaju vise nijednu svoju firmu.Da li se to nasa drzava bori da strane firme imaju bolji profit a nasi robovi sigurnu "platu" koju ce na kraju pojesti drzavne birokrate.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *