НАЈНОВИЈА ТАКТИКА АМЕРИКЕ: Писмима раде против Србије

НАЈНОВИЈА ТАКТИКА АМЕРИКЕ: Писмима раде против Србије

8 новембра 2018

УНИЈА Комора десета је земља од октобра прошле године која је повукла одлуку да признаје „Косово“, чиме је списак држава које подржавају једнострано проглашену независност у Приштини спао на 101.

Ово је још један јак шамар не само за албанске сепаратисте, већ и за Америку која се својски труди да осујети дипломатску офанзиву Београда. Како „Новости“ сазнају, уочи доласка шефа српске дипломатије Ивице Дачића у посету Гренади прошле недеље, карипским земљама прослеђене су „смернице“ Стејт департмента, о томе какав став да заузму, а које подразумевају подршку Приштини.– Подстичемо вашу владу да снажно потврди признање Косова као пуноправног члана међународне заједнице. Од проглашења независности 2008. године, Косово је признало више од 100 чланица УН и оно наставља да напредује као независна и мултиетничка демократија. Додатна билатерална и мултилатерална признања Косова доприносе већој стабилности у Европи, а изолација Косова и његових грађана је рецепт за нестабилност – само су неке од сугестија, преносе наши извори, које су се нашле у ноти упућеној на адресу земаља овог региона, у којој је чак био назначен и тачан датум боравка српског шефа дипломатије на Карибима!

Претпостављајући, вероватно, да Дачић долази да лобира за повлачење признавања тзв. Косова, у овом документу се наводи да би то „охрабрило назадне елементе у региону, који раде на поткопавању напора за нормализацију између Косова и Србије и противе се интеграцији читавог региона у евроатлантске институције“. Наглашава се и да би такав корак „деловао против кључних напора САД и ЕУ за решавање крхкости региона“.

Без обзира на овај потез Вашингтона, Дачић је у среду у Београду угостио министра за међународну сарадњу Комора Суефа Мохамеда ел Аминија, који му је дословце рекао:

– Ми смо с вама када је у питању ваш територијални интегритет. Дакле, за нас Косово представља саставни део ваше територије.

Комори, како је рекао, подржавају дијалог Београда и Приштине и „треба дати шансу дијалогу да би сутра било мирне кохабитације“ Србије са суседима. Ел Амини захвалио је и за подршку СФРЈ током и после стицања независности ове државе, као и нашој земљи за подршку територијалном интегритету Уније Комора.

У ноти владе Комора достављеној Београду, каже се да се признавање Косова повлачи да би се двема странама омогућило да дођу до правичног, равноправног и трајног политичког решења питања везаног за статус КиМ.

Дачић је захвалио на овој одлуци, подсетивши да је у Црвену звезду дошао један од најбољих играча, управо са Комора – Ел Фарду Бен. Он је поручио и да ће Београд наставити с активностима око Косова, појаснивши да ми нисмо против Косова, већ против тога да се једнострани акти намећу као свршена ствар.

KOMENTARIЈедан коментар

  1. Sančo Pansa says:

    Aktuelna zvanična Amerika ne juri nove države da priznaju tzv. državu Kosovo, već to rade ostaci "duboke države" i njeni saveznici rasuti po Evropi i svijetu...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u