НАЈНОВИЈА ТАКТИКА АМЕРИКЕ: Писмима раде против Србије

NAJNOVIJA TAKTIKA AMERIKE: Pismima rade protiv Srbije

8 novembra 2018

UNIJA Komora deseta je zemlja od oktobra prošle godine koja je povukla odluku da priznaje „Kosovo“, čime je spisak država koje podržavaju jednostrano proglašenu nezavisnost u Prištini spao na 101.

Ovo je još jedan jak šamar ne samo za albanske separatiste, već i za Ameriku koja se svojski trudi da osujeti diplomatsku ofanzivu Beograda. Kako „Novosti“ saznaju, uoči dolaska šefa srpske diplomatije Ivice Dačića u posetu Grenadi prošle nedelje, karipskim zemljama prosleđene su „smernice“ Stejt departmenta, o tome kakav stav da zauzmu, a koje podrazumevaju podršku Prištini.– Podstičemo vašu vladu da snažno potvrdi priznanje Kosova kao punopravnog člana međunarodne zajednice. Od proglašenja nezavisnosti 2008. godine, Kosovo je priznalo više od 100 članica UN i ono nastavlja da napreduje kao nezavisna i multietnička demokratija. Dodatna bilateralna i multilateralna priznanja Kosova doprinose većoj stabilnosti u Evropi, a izolacija Kosova i njegovih građana je recept za nestabilnost – samo su neke od sugestija, prenose naši izvori, koje su se našle u noti upućenoj na adresu zemalja ovog regiona, u kojoj je čak bio naznačen i tačan datum boravka srpskog šefa diplomatije na Karibima!

Pretpostavljajući, verovatno, da Dačić dolazi da lobira za povlačenje priznavanja tzv. Kosova, u ovom dokumentu se navodi da bi to „ohrabrilo nazadne elemente u regionu, koji rade na potkopavanju napora za normalizaciju između Kosova i Srbije i protive se integraciji čitavog regiona u evroatlantske institucije“. Naglašava se i da bi takav korak „delovao protiv ključnih napora SAD i EU za rešavanje krhkosti regiona“.

Bez obzira na ovaj potez Vašingtona, Dačić je u sredu u Beogradu ugostio ministra za međunarodnu saradnju Komora Suefa Mohameda el Aminija, koji mu je doslovce rekao:

– Mi smo s vama kada je u pitanju vaš teritorijalni integritet. Dakle, za nas Kosovo predstavlja sastavni deo vaše teritorije.

Komori, kako je rekao, podržavaju dijalog Beograda i Prištine i „treba dati šansu dijalogu da bi sutra bilo mirne kohabitacije“ Srbije sa susedima. El Amini zahvalio je i za podršku SFRJ tokom i posle sticanja nezavisnosti ove države, kao i našoj zemlji za podršku teritorijalnom integritetu Unije Komora.

U noti vlade Komora dostavljenoj Beogradu, kaže se da se priznavanje Kosova povlači da bi se dvema stranama omogućilo da dođu do pravičnog, ravnopravnog i trajnog političkog rešenja pitanja vezanog za status KiM.

Dačić je zahvalio na ovoj odluci, podsetivši da je u Crvenu zvezdu došao jedan od najboljih igrača, upravo sa Komora – El Fardu Ben. On je poručio i da će Beograd nastaviti s aktivnostima oko Kosova, pojasnivši da mi nismo protiv Kosova, već protiv toga da se jednostrani akti nameću kao svršena stvar.

KOMENTARIJedan komentar

  1. Sančo Pansa says:

    Aktuelna zvanična Amerika ne juri nove države da priznaju tzv. državu Kosovo, već to rade ostaci "duboke države" i njeni saveznici rasuti po Evropi i svijetu...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *