АМЕРИКАНЦИ САОПШТИЛИ: „После разговора, Ердоган пристао да прекине војну операцију у Сирији“

АМЕРИКАНЦИ САОПШТИЛИ: „После разговора, Ердоган пристао да прекине војну операцију у Сирији“

17 октобра 2019

Турска ће прекинути војну операцију у Сирији да би дозволила курдским Одредима народне самоодбране да изађу у безбедну зону у року од 120 сати, рекао је потпредседник САД Мајк Пенс након преговора у Анкари.

Потпредседник САД је додао да је Турска пристала да не води борбена дејства у сиријском граду Кобанију, над којим је раније преузела контролу сиријска армија.Према његовим речима, Турска ће окончати војну операцију на северу Сирије након повлачења курдских формација, уз подршку америчких снага. „Американци већ раде с курдским одредима у зони безбедности на граници с Турском, помажући им у повлачењу“, рекао је Пенс.

„Демаркациона линија, иза које ће се повући курдске формације, налазиће се на око 30 километара јужно од границе Сирије и Турске“, навео је Пенс, додајући да САД неће водити војна дејства на северо-истоку Сирије и да ће се ограничити на дипломатију.

Амерички потпредседник је, такође, рекао да су се представници Турске и САД договорили да ускладе рад центара у којима се налазе затворени терористи „Исламске државе“ (ДАЕШ).

Пенс је истакао да САД неће уводити додатне санкције Турској и додао да је председник САД Доналд Трамп спреман да опозове економске санкције уведене против Анкаре, уколико Турска буде обуставила ватру у Сирији.

Амерички председник Доналд Трамп је након преговора Пенса у Турској навео да су „вести одличне“ и да ће „милиони живота бити спасени“.

KOMENTARI4 коментара

 1. Miraš says:

  Ovo je loš dogovor po Kurde. Šta nakon 120 sati (5 dana)? Kurdi ostaju bez većine svojih naselja u pojasu od 30 km uz granicu. Šta su Amerikanci danas uradili za sirijske Kurde? Najpre su ih ostavili na bojnom polju bojeći se samo za živote svojih vojnika i čuvajući Tursku u NATO-u. A kad su otišli kao izdajnici još se usuđuju da dogovaraju iseljavanje sirijskih Kurde iz njihovih domova!

 2. Miraš says:

  Pretpostavljam da kad se povuku snage SDF-a (kurdske samoodbrane) u narednih 120 sati da će se sa njima povući i civili. Zašto bi civili tu ostali neposredno posle ovolike pucnjave? Već oko 300 hiljada njih je napustilo svoje domove. Ko im garantuje bezbednost? Ko ostaje u toj zoni od 30 km? Da li Turske snage koje su obećale da neće više da pucaju??? Zapravo država Sirija ima puno pravo da udje na tu teritoriju od demarkacione linije do sirijsko-turske granice čim se obezbedi prekid vatre. Nema detaljnih informacija šta su se zapravo dogovorili. Moguće je da će se još dogovarati Turska i Rusija u interesu Sirije, ali i u interesu tih civila koji su živeli u zoni od 30 km uz granicu, a takvih ima baš puno. Neće valjda i oni postati izbeglice. Sirija već ima ohohoj izbeglica.

 3. Miraš says:

  Ovo je dogovor samo izmedju Turske i SAD. Baš zanimljiv dogovor da Turska i SAD su se dogovorile šta će one raditi na teritoriji treće zemlje, ali to nije njihova zemlja, nije to ni turska ni američka teritorija. Taj dogovor ne obavezuje Siriju, jer ona nije ni učestvovala u tom dogovoru. Ali posredno jeste preko Amerikanaca jeste učestvovao general SDF-a Mazloum Abdi. On je već dao izjavu da će se Kurdi pridržavati ovog dogovora poštujući dogovoreni prekid vatre. On smatra da se dogovor prvenstveno odnosi na sukobe koji su se vodili u području kod Ras el Ajna i Tal Abiada gde je turska vojska i napravila najveći prodor. Ovaj Sirijski Kurd i dalje pregovara na dve strane i sa starim dojučerašnjim saveznicima amerikancima, i sa Sirijom. Ništa nije rekao kuda će civili iz tih naselja, a po svoj prilici posle prekida vatre turske snage ostaju na teritoriji Sirije. Bez obzira na sve to Sirija ima pravo da Tursku i njene snage koje su ušle na teritoriju Sirije da i dalje smatra uljezima i okupatorima.

 4. milorad2 says:

  drugim rečima koncentrišu kurde i time ih totalno izbacuju iz igre a sirijska vlada vraća legitimno svoju teritoriju sa sve kurdima pod svoju kontrolu i time preseca ulazak ko zna koga i ko zna čega iz severnog iraka, ostaje samo alepo a turci mogu da polako vraćaju izbeglice nazad u siriju kada se ispune uswlovi za to.Svi srećni i zadovoljni amerikanci će d odu iz turske sa kosova i iz crnog mora ukrajina će d bude vraćena u sastav rusije skoro u kompletu i ostaje samo pitanj NATO pakta i EU ali to će se raditi iznutra i time će naci ekspanzija biti zaustavljena.Ustaše su normalno kao i uvek izabrali lossere i zato će GADNO ZA PRIMER da najeb.. u doglednoj budućnosti i to je to.Vrlo dobar rasplet mogućeg nuk. rata koji sada počinje da bude daleko manje izvestan ako se ovo realizuje.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u