АМЕРИКАНЦИ САОПШТИЛИ: „После разговора, Ердоган пристао да прекине војну операцију у Сирији“

AMERIKANCI SAOPŠTILI: „Posle razgovora, Erdogan pristao da prekine vojnu operaciju u Siriji“

17 oktobra 2019

Turska će prekinuti vojnu operaciju u Siriji da bi dozvolila kurdskim Odredima narodne samoodbrane da izađu u bezbednu zonu u roku od 120 sati, rekao je potpredsednik SAD Majk Pens nakon pregovora u Ankari.

Potpredsednik SAD je dodao da je Turska pristala da ne vodi borbena dejstva u sirijskom gradu Kobaniju, nad kojim je ranije preuzela kontrolu sirijska armija.Prema njegovim rečima, Turska će okončati vojnu operaciju na severu Sirije nakon povlačenja kurdskih formacija, uz podršku američkih snaga. „Amerikanci već rade s kurdskim odredima u zoni bezbednosti na granici s Turskom, pomažući im u povlačenju“, rekao je Pens.

„Demarkaciona linija, iza koje će se povući kurdske formacije, nalaziće se na oko 30 kilometara južno od granice Sirije i Turske“, naveo je Pens, dodajući da SAD neće voditi vojna dejstva na severo-istoku Sirije i da će se ograničiti na diplomatiju.

Američki potpredsednik je, takođe, rekao da su se predstavnici Turske i SAD dogovorili da usklade rad centara u kojima se nalaze zatvoreni teroristi „Islamske države“ (DAEŠ).

Pens je istakao da SAD neće uvoditi dodatne sankcije Turskoj i dodao da je predsednik SAD Donald Tramp spreman da opozove ekonomske sankcije uvedene protiv Ankare, ukoliko Turska bude obustavila vatru u Siriji.

Američki predsednik Donald Tramp je nakon pregovora Pensa u Turskoj naveo da su „vesti odlične“ i da će „milioni života biti spaseni“.

KOMENTARI4 komentara

 1. Miraš says:

  Ovo je loš dogovor po Kurde. Šta nakon 120 sati (5 dana)? Kurdi ostaju bez većine svojih naselja u pojasu od 30 km uz granicu. Šta su Amerikanci danas uradili za sirijske Kurde? Najpre su ih ostavili na bojnom polju bojeći se samo za živote svojih vojnika i čuvajući Tursku u NATO-u. A kad su otišli kao izdajnici još se usuđuju da dogovaraju iseljavanje sirijskih Kurde iz njihovih domova!

 2. Miraš says:

  Pretpostavljam da kad se povuku snage SDF-a (kurdske samoodbrane) u narednih 120 sati da će se sa njima povući i civili. Zašto bi civili tu ostali neposredno posle ovolike pucnjave? Već oko 300 hiljada njih je napustilo svoje domove. Ko im garantuje bezbednost? Ko ostaje u toj zoni od 30 km? Da li Turske snage koje su obećale da neće više da pucaju??? Zapravo država Sirija ima puno pravo da udje na tu teritoriju od demarkacione linije do sirijsko-turske granice čim se obezbedi prekid vatre. Nema detaljnih informacija šta su se zapravo dogovorili. Moguće je da će se još dogovarati Turska i Rusija u interesu Sirije, ali i u interesu tih civila koji su živeli u zoni od 30 km uz granicu, a takvih ima baš puno. Neće valjda i oni postati izbeglice. Sirija već ima ohohoj izbeglica.

 3. Miraš says:

  Ovo je dogovor samo izmedju Turske i SAD. Baš zanimljiv dogovor da Turska i SAD su se dogovorile šta će one raditi na teritoriji treće zemlje, ali to nije njihova zemlja, nije to ni turska ni američka teritorija. Taj dogovor ne obavezuje Siriju, jer ona nije ni učestvovala u tom dogovoru. Ali posredno jeste preko Amerikanaca jeste učestvovao general SDF-a Mazloum Abdi. On je već dao izjavu da će se Kurdi pridržavati ovog dogovora poštujući dogovoreni prekid vatre. On smatra da se dogovor prvenstveno odnosi na sukobe koji su se vodili u području kod Ras el Ajna i Tal Abiada gde je turska vojska i napravila najveći prodor. Ovaj Sirijski Kurd i dalje pregovara na dve strane i sa starim dojučerašnjim saveznicima amerikancima, i sa Sirijom. Ništa nije rekao kuda će civili iz tih naselja, a po svoj prilici posle prekida vatre turske snage ostaju na teritoriji Sirije. Bez obzira na sve to Sirija ima pravo da Tursku i njene snage koje su ušle na teritoriju Sirije da i dalje smatra uljezima i okupatorima.

 4. milorad2 says:

  drugim rečima koncentrišu kurde i time ih totalno izbacuju iz igre a sirijska vlada vraća legitimno svoju teritoriju sa sve kurdima pod svoju kontrolu i time preseca ulazak ko zna koga i ko zna čega iz severnog iraka, ostaje samo alepo a turci mogu da polako vraćaju izbeglice nazad u siriju kada se ispune uswlovi za to.Svi srećni i zadovoljni amerikanci će d odu iz turske sa kosova i iz crnog mora ukrajina će d bude vraćena u sastav rusije skoro u kompletu i ostaje samo pitanj NATO pakta i EU ali to će se raditi iznutra i time će naci ekspanzija biti zaustavljena.Ustaše su normalno kao i uvek izabrali lossere i zato će GADNO ZA PRIMER da najeb.. u doglednoj budućnosti i to je to.Vrlo dobar rasplet mogućeg nuk. rata koji sada počinje da bude daleko manje izvestan ako se ovo realizuje.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *