НАЈТЕЖИ УДАРАЦ ЗА ВУЧИЋА ДО САДА: Стигло ново наређење из Брисела!

НАЈТЕЖИ УДАРАЦ ЗА ВУЧИЋА ДО САДА: Стигло ново наређење из Брисела!

24 априла 2017

Европски комесар Јоханес Хан је изјавио да очекује да што пре дође до реконструкције српске владе после председничких избора да би се наставиле неопходне реформе и нагласио да је нужно да власти уђу у расправу с демонстрантима у Србији да би се негодовања окончала.

Преговори са демонстрантима би свакако значили велики ударац за Вучића.

После разговора са шефом српске дипломатије Ивицом Дачићем, Хан је рекао да се од земље која је кандидат за чланство у ЕУ, као што је Србија, очекује да сви имају право да негодују и демонстрирају да би изразили оно што их брине.

На питање новинара како гледа на демонстрације које се свакодневно одржавају у Београду и другим српским градовима, европски комесар за проширење је одговорио да сматра да је “то право свих”.

“Кад је у питању земља кандидат за чланство у ЕУ, очекујемо да свако има могућност да изрази оно што га забрињава и да може да негодује и демонстрира….То се одвија на миран начин и то је у реду и сматрам да је дужност власти у земљи да на прави начин реагују на то и уђу у расправу с људима, јер мора постојати интерес да је у питању заједничко кретање ка европској перспективи”, рекао је Хан.

Он је рекао да се то мора поштовати што “претпоставља да власти буду у контакту с демонстрантима, да покушају да уђу у расправу и нађу решења”.

“Важна реконструкција Владе Србије због преговора са Приштином”

Европски комесар је честитао новоизабраном председнику Србије Александру Вучићу, а на питање новинара шта се очекује после ових избора, нагласио је да је “уставни оквир јасан, што је у више наврата ставио до знања и новоизабрани председник, а то значи да се поштује, а не да се покушава да се промени тај уставни оквир”.

“Сад је важно”, додао је он, “да се изврши реконструкција владе и мислим да су (парламентарна) већина и политичка ситуација у земљи јасне, а за нас је у политичком смислу важно да постоји стабилна ситуација”.

Хан је навео и да је Дачић у разговору с њим нагласио “важност да се настави сарадња”, као и да је нужно спровести доста реформи за даљи економски развој, као и да се искористе могућности и одржи замах.

“Надам се да ће врло ускоро доћи до потребне реконструкције владе, што је важно и за дијалог (с Приштином) и многе друге активности које сад имамо”, рекао је европски комесар за проширење, истакавши да ће се то наставити с идућом владом и новим председником.

“Веома сам уверен да ће тај степен сарадње какав смо имали у протеклим годинама бити додатно поспешен”, додао је Хан.

Дачић је рекао да је Хан позван да присуствује устоличењу нове српске владе, а европски комесар је одговорио да верује да ће бити присутан том чину.

Признање услов: “Србија мора да среди односе са Приштином”

Европски комесар за проширење Јоханес Хан изјавио је да не треба да буде непотребних одлагања у процесу приступања Србије ЕУ, али да Србија мора да уради свој део посла посебно у спровођењу реформи и напретку у дијалогу са Приштином.

“Делимо заједнички поглед да не би требало да буде непотребних одлагања у процесу приступања, што значи да ЕУ мора да испоручи, када Србија испуни захтеве, и да билатералне односе остави по страни. Али ово такође значи да Србија мора да уради свој посао, јер темпо преговора зависи од примене реформи, посебно у подручјима владавине права и економије”, рекао је Хан.

Хан је додао да темпо приступних преговора Србије са ЕУ “наравно зависи и од напретка у дијалогу са Приштином” и изразио наду да ће “обе стране показати конструктиван приступ и остварити додатне опипљиве резултате” и да ће ускоро бити отворена нова поглавља.

Дачић је рекао да ће Србија наставити да остварује своје приоритете у спољној политици, а то је чланство у ЕУ.

“Зато је важно да процес европских интеграција има одређену динамику и да у њему нема застоја и у том смислу ми очекујемо да крајем јуна, на следећој међувладиној конференцији буде отворено још неколико преговарачких поглавља. Ми се надамо да ће бити четири, а свеједно колико год да буде, веома је важно да се тиме показује једна динамика и да постоји континуитет у напредовању у европским интеграцијама”, додао је Дачић.

(Бета)

KOMENTARI10 коментара

  • sonja says:

   Ovakav zahtev od nas je korektan i ja očekujem da će se to desiti

 1. Miki says:

  А шта друго очекивати од следбеника новог светског поретка у коме нема места за оне који желе да буду самостални. Добронамерним са запада оде само требају робови идиоти и послушници и само такве признају.

  • Za Srbiju says:

   Признање Косова до јуна месеца, а можда и санкције Русији. Ето шта.

 2. Momo says:

  NARAVNO, VIŠE NEGO JASNA PORUKA SRPSKOJ VLADI DA ĆE PRIBLIŽAVANJE EU BITI USLOVLJENO SA NAPREDKOM ODNOSA BEOPGRADA I PRIŠTINE. KRUNA SVEMU TOME, BIĆE OTVORENI ZAHTEV ZA PRIZNAVANJE NEZAVISNOSTI KOSOVA. U POSLEDNJE VREME SE SVE MANJE ČUJE I ONAKO PRAZNO ZVEČEĆA FLOSKULA "MI NEĆEMO PRIZNATI KOSOVO". JA ZAISTA NE MOGU DA SHVATIM PONAŠANJE POJEDINACA IZ VRHA VLASTI U SRBIJI, KOJI SU SPREMNI DA SVE DOVEDU DO KRAJA, DA ĆE - DE JURE - PRIZNAVANJE BITI SAMO PO SEBI RAZUMLJIVO. ŠTO JE NAJVAŽNIJE, POJEDIONCI KOJI O TOME SAMOSTALNO ODLUČUJU, UOPŠTE SE NE BOJE NEZADOVOLJSTVA VLASTITOG NARODA U ČIJE IME ONI IZDAJU ILI PRODAJU NAJSVETIJU SRPSKU ZEMLJU. ZNAČI, TOLIKO SU SE OSILILI, DA VIŠE NI OD ČEGA NE PREZAJU, JER SU UTERALI STRAH VEĆINI U NARODU DA MISLE DA MOGU DA RADE ŠTA HOĆE.

 3. Kosovac says:

  Почели комесари да шетају кроз земљу Србију и деле паметне савете. Као у она стара добра времена, када су комесари били убитачно добри.

 4. goran says:

  Vucko, okreni se kako ti traze. Samo napred, u Evropu.

 5. Pero Joksimovic says:

  У Србији није лако бити најкориснији идиот у тако оштрој конкуренцији.

 6. Pingback: Ђорђе Ивковић: ПОСТИЗБОРНИ ПРОТЕСТИ – ОД ЗЛА КА ГОРЕМ | Српски културни клуб

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u