НАЈВЕЋА ДРЖАВНА ТАЈНА – Немачка исплатила жртве нацистичког прогона из СФРЈ, али новац никад…

KOMENTARI16 komentara

 1. Antibot says:

  Gde su pare? Pa pitajte Tadica, Dinkica, Vucica, Zoranu, Vulina i ostale lopuze i veleizdajnike Srbije.

 2. deda mraz says:

  Ha pa komunisticki sljam sa Dedinja je to potrosio isti taj sljam je dobio pare za prodaju Kosova.

  • Za Srbiju says:

   Zaboravio si izgradnju magistrale, 6 aerodroma i bezbroj hotela u hrvatskoj.

 3. kuka says:

  Ne može ovo biti ratna odšteta. Prvo radi se o kreditu, prema tome o novcu koji je Nemcima vraćen. Drugo, iznos je otprilike, bez obračuna pričinjene štete, što takodje govori da to nije obeštećenje nego neki džentlmenski dogovor koji ne može da se upotrebi kao argument da je obeštećenje isplaćeno. To što se savezno izvršno veće obavezalo da kompenzuje žrtve, pa to nije učinilo, jeste na prvi pogled samo naša unutrašnja stvar, ali i nije. Ovaj sporazum su obe strane držale u tajnosti sve do nedavno, što je znak da su znale da se u njemu krije prevara srpskog naroda. Ali ovo je samo onako malo nabacano. To bi trebalo detaljno analizirati i ne dozvoliti hohštaplerima da se izvuku na jeftine fore.

 4. milos says:

  Krsko

 5. SPIRA says:

  Vrlo interesatno što je dokumenat pisan ćirilicom. Pre bih rekao da je čist falsifikat

 6. milovan says:

  FNRJ kao i SFRJ, je trazila ratnu odstetu samo od Z.Nemacke. Nemci su odbijali, obrazlazuci: Zasto se ne trazi ratna odsteta i od I.Nemacke.To se vuklo so sv. Prvenstva u Nemackoj tada je Broz ugovorio bezpovratni Kredit sa V. Brantom od jedne milijarde D. Maraka. Brant je racunao kao ratnu ostetu. Tim novcem je izgradjena atomska centrala Krsko.Pitanje je koliko su tacne Price, koje su kolale u to vreme.

  • Harry Neron says:

   Od od čega je plačana izgradnja Novog Beograda? Jedan od tadašnjih SFRJ finasiskih bunara bez dna, pored Benkovca, Fenija,.........

   • Alex says:

    Od nemačkih ratnih reparacija NIJE - SIGURNO !!!

   • milovan says:

    H. Neron*! N.Beograd je gradio narod, kao i obnovu Beograda. Tehnicki dio "pomagali" su nemacki zarobljenici. Tako je bilo i u drugim delovima Srbije, C. Gore i Makedonije. Primera radi AKCIJASI su u porusenoj Podgorici pevali: Podgorice Titograde, Tebe Nase ruke grad.Tvoj Zagreb nije bombardovan, jer su Nemci pre polaska znali da ih cekate sa cvecem i gacama spustenim do ispod kolena!

 7. Kosovac says:

  Valjda nije problem da neko pogleda u arhivu i reši dilemu da li je nešto dato i koliko………. Ili ako se zabrani brčkanje po arhivi proglašenjem da je to Državna tajna, kao ugovor sa Fijatom………. I meni je sumnjivo što je pisano ćirilicom, znam da to nije nikako bio običaj.

 8. A.D. says:

  Kreditima koji su vraćeni, i jednom milijardom DM. koja je uložena u NE Krško u Sloveniji, nije isplaćen ni jedan ceo procenat ukupnog ratnog reparacionog duga Nemačke prema tadašnjoj SFRJ, a čak ni u promilima kada se tiče obeštećenja građana Srbije, žrtava 1. i 2. svetskog rata ! Da budem tačniji - NULA! NIJE ISPLAĆEN NI JEDAN DINAR, MARKA ILI DOLAR !!! NAPROTIV ! Takođe treba imati u vidu da je Nemačka strana, od dolaska Hitlera na vlast 1933. do danas uvek bezobzirno izbegavala čak i bilo kakav razgovor na temu reparacionog duga FNRJ / SFRJ, i da je usmenim izražavanjem želje za "najboljim mogućim odnosima između Jugoslavije i Nemačke tokom razgovorima Tita i Branta na Brionima bilo nemoguće konkretnije rešiti taj problem, osim pomenutih kredita ! Podvlačim da nikakav tzv. 'Sporazum" nije potpisan, iako je nemački BND to decenijama pokušavao da plasira u jugoslovenskoj i srpskoj javnosti ! U vezi toga, takođe treba imati u vidu da je svaki Ugovor koji je za 50% na štetu jednog od ugovarača NIŠTAVAN ! Čak i u slučaju da je neki činovnik tadašnje vlasti zaista sebi mogao da dá za pravo, što je potpuno NEMOGUĆE, da kao u priloženom dokumentu saveznog sekretara Miloša Minića jednostrano i samovoljno svede reparacioni dug na POVOLJNOST DATIH KREDITA OD 2% god., koje je Jugoslavija mogla da dobije u to doba i od drugih prijateljskih zemalja, teško je čak i zamisliti da bi takva prevara tog Sekretara mogla biti zataškana oznakom "strogo poverljive državne tajne" ! Dakle, ne postoji NIKAKAV PRAVNI OSNOV da se bilo kakva i bilo čija PREVARA u vezi sa naplatom nemačkog reparacionog duga može smatrati LEGALNOM TRANSAKCIJOM ili REALNOM ISPLATOM DUGA! Ti krediti su vraćeni, a bezpovratni kredit od 1 mlrd.DM. je uložen u Krško, što nikakve veze nema sa obeštećenjem onih pojedinaca i porodica koje su najviše i najteže nastradali, oštećeni - po bilo kom osnovu, tokom germansko-ustaške i balijevske agresije u 1.i 2. sv. ratu na teritoriji bivše Jugoslavije !

  • Kosovac says:

   @ A.D. ,Poštovanje ….. Dugujem ti veliku zahvalnost što sam se zbog tvog komentara setio zašto danas Poljska traži ratnu odštetu od Nemačke. Pa i u Poljskoj je radio isti sistem korupcije, koda nas je Koruptisimo bio JBT, a u Poljskoj ne mogu da se setim………. Izgleda Nemci jedino nisu mogli da eskiviraju odštetu Jevrejima. Sada mi je jasno i zašto Jevreji uspevaju na svoj stari štos da i od Srba uzmu neku paru za odštetu, podmićivanjem Ugovarača sa strane Srbije.

  • Kosovac says:

   Da, odšteta je uložena u Krško. Obnovljiva energija. A oštećeni, ubijeni, logorovani?.......... Njima najn, oni su dali svoj finansijski doprinos demokratsko-komunističkom razvitku………. Sada je meni jasno zašto imamo Održivi razvoj.

  • Kosovac says:

   Sada je i meni jasno gde je Miroljub Labus crpio svoja velika saznanja o Donatorskim kreditima. O, kako je to lepo, nekom si dužan, a ti mu vraćaš dug tako što mu daješ kredit pod povoljnim uslovima………. Ovde bi mogao Artiljerac da se umeša………. Setio sam se jedne dobre formule, Mogli bi da plaćamo radnike tako da im svakog meseca isplaćujemo platu kao pozajmicu, sa minimalnom kamatom.

  • Kosovac says:

   Kaže Miroljub Labus, „Nije naš najveći uspeh što su nas primili u OUN, naš najveći uspeh je što nam je MMF Dozvolio da vraćamo kredite.“

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *