НАЈВЕЋА ЛАЖ ИСТОРИЈЕ: Креће се лађа француска!

НАЈВЕЋА ЛАЖ ИСТОРИЈЕ: Креће се лађа француска!

17 новембра 2018

Пашић је 15. јануара 1916. године упутио писмо руском цару Николају Другом тражећи помоћ. Два дана касније, када је примио телеграм, цар Николај је послао телеграме краљу Велике Британије и предсједнику Француске, у којима је рекао да ако српска војска не буде спашена, да ће Русија раскинути савез са њима. Коначно, 28. јануара, француска влада је одлучила да њена морнарица одложи све друге транспорте док из Албаније не буде извучена српска војска. Од тог дана, савезнички бродови су почели убрзано превожење српске војске.

Тако гласи званична верзија српске историографије о једном од најтрагичнијих догађаја српског народа, српске војске и српске државе. Но, српске историјске књиге мораће да доживе ревизију макар када је ова тема у питању. Наиме, Мила Михајловић, новинар италијанске државне телевизије РАИ, случајно је пронашла документ Специјалне канцеларије Министарства краљевске морнарице Италије написан 1917. године у Милану, који баца потпуно ново историјско свјетло око српске голготе током Првог свјетског рата.Овај документ, случајно откривен, али очито намјерно затурен – показује и доказује да српску војску нијесу спасили Енглези и Французи, што је опјевано и у чувеној пјесми „Креће се лађа француска“, већ Италијани и бродови Морнарице Италије.

Мила Михајловић, као приређивач репринт издања књиге „За српску војску – једна заборављена прича“ (Паоло Ђордани је први пут објавио ову књигу 1917. године), открива низ детаља о понашању српских савезника, Енглеске и Француске, током преласка српске војске преко Албаније и њеног извлачења са албанске обале и пребацивања на грчко острво Крф.

-До тих података сам дошла сасвим случајно. Листајући по италиајнским архивама, набасала сам на документ Специјалне канцеларије Министарства краљевске морнарице Италије, написан 1917. године у Милану – испричала је Мила Михајловић на недавној промоцији књиге у Београду.

– Ријеч је о заборављеном војном документу под називом „За Српску војску“. Од тада се овом документу губи сваки траг, али и права истина о извлачењу српске војске из Албаније, која никад није званично изашла на свјетло дана.

Трагом валидности овог документа, Мила је кренула на многе адресе по Италији и Србији, тражећи одговор: Да ли још неко посједује овај документ? Свуда – зид ћутања, али и потврда у Морнарици Италији да се ради о оригиналном документу.

-Документ има изузетну историјску вриједност и значај за Србију, као једини постојећи документ и једина архивска грађа из тог периода. За Италију документ има огроман политички значај, јер откива да је Италија том приликом обавила хуманитарну интервенцију незапамћених размјера за коју се слободно може рећи да је највећа и најсложенија у историји.

На крају, као потврда да је Италија добро обавила посао, постоји доказ: Никола Пашић је 22. фебруара 1916. године са Крфа упутио писмо италијанској влади, у којем пише: „По завршетку транспорта Срба из Албаније, изражавам наискренију захвалност Краљевској влади за моменталну и ефикасну интервенцију Краљевске морнарице, као и за рад свих органа власти, хвала што се евакуација завршила брзо и на најбољи могући начин.“

Према књизи Паола Ђорданија из 1917. године, италијанскa војска је из Албаније евакуисала близу 300.000 српских војника и избјеглица, 24.000 аустријских војника – заробљеника српске војске, 10.153 коња, 68 топова и 300.000 тона хране и материјала. Са војском је евакуисана и српска влада, војни врх, парламент. Обављено је 248 пловидби и употријебљено 350 бродова и лађа. Читав посао је обављен уз огроман ризик од потапања бродова од њемачких подморница.

У истој операцији, евакуисано је и 6000 црногорских војника, добровољаца из Херцеговине и Боке, и краљ Никола Петровић са породицом.

Иако су Енглези и Французи преузели обавезу извлачења српске војске из Албаније, они су задржали став да је српска војска изгубљена за сва времена. Срби су били осуђени на пропаст.

После свега, требало је савезницима да смисле причу ко је спасио Српску војску, и тада креће и она чувена „Лађа француска“. Истина, било је пуно француских лађа, али касније, да возе Србе са Крфа за Солун, па на фронт. Када је требало спасавати Србе, била је, ту и тамо, по нека лађа француска, али највећи дио извлачења обавила је италијанска морнарица.

На наше питање: Зашто је скривана истина, Мила Михајловић каже: „И тада је вођен медијски рат, а Италија је била жртва медијског рата! Као што je познато, Италија је по договору са савезницима, након рата, требало да буде територијално награђена: Далмацијом, Албанијом, Истром и грчким острвима. Рат се завршава, савезници су побиједили захваљујући Италији и Србији, Русија више не постоји, а Енглеска, Француска и САД поништавају уговор о савезништву са Италијом. Скоро ништа што јој је обећано, Италија није добила, сем милион мртвих и 700.000 инвалида.“

(Седмица)

KOMENTARI10 коментара

 1. Otpor idijotizmu says:

  Interesantno. Ukoliko je sve ovo tacno, to je jos jedan dokaz da nam Francuzi i Englezi nikada nisu bili iskreni prijatelji. Za njih smo oduvek bili partner kog treba koristiti kao mitraljesko meso. Prevarili su nas i celu Evropu i iz svega izasli ovencani slavom. A mi nikako da naucimo...Kapa dole italijanskoj mornarici, cast i zahvalnost, naravno ukoliko ovaj tekst odgovara istini.

  • ralence says:

   Да би ушли у рат против Аустроугарске Француски Клеменсо и Краљ Ђорђе пети и Британска Влада обећали су Италијанима. да ће да добију целу Далмацију неколико лука у Албанији да би могли да контролишу Оортански Залив,Истру и град Трст са неким острвима и Јужни Тирол. Већину тих обећања је испуњено после рата сем Далматинског приобавља и већине острва која су припала новој држави Краљевини СХС.Албанија је постала независна држава да би спрећила Србе да се прошире на те територије иако им је то обећано раније.

 2. Velika Metla says:

  Кад историју пишу чифутско-ватиканска олош онда је ЛАЖ све!

 3. raikkonen says:

  pos..m se u tu lagju fancusku!!..krece se lagja taljanska, promenite to pod hitno, a francuze proglasiti za olosh!

 4. test01 says:

  Hvala bogu da istina konacno izadje na videlo. Znalo se za ovo nego se krilo. Prenosilo je se sa kolena na koleno ali su nas kao decu pogresno ucili u skoli. Francuzi su Srbima naplatili i pertle na cizmama, vlada je to sve isplatila suvim zlatom!!!

  • ostrogorski says:

   Истина је испливала на површину - али удављена.

 5. milorad says:

  Ko je čitao "Srpsku Trilogoju" on zna da su bili Italijani.Pisao je čovek o tome, BIO JE TAMO,ALI NEMA KO DA PROČITA, PA PADAJU U NEVES, NOVOKOMPONOVANI INTELEKTUALCI:)NEMA BRATE SVE NA INTERNETU.

 6. ostrogorski says:

  Србе је лакше слагати него убедити да су преварени.

 7. Михаило says:

  Ако се мисли на песму 'Креће се лађа француска' она је говори о евакуацији из Солуна српских рањеника са Солунског фронта 1917. год. (тада је и настала) а не евакуацији из Албаније почетком 1916. год.

  • Салони says:

   Узео си ми реч из уста земљак,и Ја сам то приметио у песми !Такође наша деца су слата у Француску на школовање, француски лекари добровољци умирали од тифуса,француски новинари дизали нас у небеса у својим чувеним часописима,једини споменик Екс Ју великану у некој светској метрополи су подигли Французи краљу Петру и краљу Александру у центру Париза,а данас морамо сами да градимо бисте па да молимо стране државе да нам дају 2х2 м да их поставимо колико смо значајни...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u