НАЈВЕЋИ ДОKАЗ ДА ЧИЧА ДРАЖА НИЈЕ БИО ИЗДАЈНИK: Један папир открива све! (ФОТО)

НАЈВЕЋИ ДОKАЗ ДА ЧИЧА ДРАЖА НИЈЕ БИО ИЗДАЈНИK: Један папир открива све! (ФОТО)

15 јануара 2020

Jedan od glavnih dokaza da Draža Mihailović nije bio izdajnik koji je koristio i pravni tim koji se borio za njegovu rehabilitaciju jeste nemačka poternica za njim iz jula 1943. godine.

Tekst poternice prenosimo u celosti:

100.000 Rajhsmaraka u zlatu dobiće onaj koji dovede živa ili mrtva vođu bandi Dražu Mihailovića.

Ovaj zločinac bacio je zemlju u najveću nesreću. Otupavivši od razvratnog života, uobrazio je on da je pozvan da „oslobodi“ narod. Kao engleski plaćenik, ovaj smešni hvalisavac nije ništa drguo radio već utirao put boljševizmu i time pomagao da se unište sva nacionalna dobra koja su narodu od vajkada bila visoka i sveta. On je time poremetio mir seljaka i građanina, upropastio imanje, dobro pa i život hiljadama ljudi, a zemlju bacio u neopisivu bedu i nevolju.

Stoga je ovaj opasni bandit u zemlji ucenjen sa 100.000 rajhsmaraka u zlatu.

Onaj koji dokaže da je ovog zločinca učinio bezopasnim ili ga preda najbližoj nemačkoj vlasti ne samo što će dobiti nagradu od 100.000 Rajhsmaraka u zlatu, nego će tim izvršiti i jedno nacionalno delo jer će osloboditi narod i otadžbinu od biča nečovečnog krvavog terora.

Vrhovni zapovednik nemačkih trupa u Srbiji

KOMENTARI33 коментара

 1. titovdan says:

  srbi su sami sebe ubili u prvom svetskom ratu 1918 - godine pebedili austrougarsku i oslobodili veliku srbiju. i onda je dadose hrvatima i slovencima i amerekancima srbi su lud narod

  • Velika Metla says:

   Не мало луд него СКРОЗ НАСКРОЗ луд! И дан данас их држи то лудило.

  • The Fuck crazy confusion says:

   Čiča je bio srpski Će, Čegevara

 2. Спасоје says:

  "Jedan od glavnih dokaza da Draža Mihailović nije bio izdajnik..." Ako vam je ovo glavni dokaz, taj dokaz vam je tanak. Nažalost, nemačko obrazloženje za raspisanu nagradu je 95% tačno. Zna se da je ponekad Draža pucao i na Nemce, ali uglavnom kad su držali neko mesto na koje su napadali Nemci, pa u bežaniji pucali na njih, da bi spasili živu glavu. pričati o Draži kao borcu protiv fašizma je isto kao i tvrditi da car Dušan nije dozvolio da ubiju njegovog oca.

  • srbin says:

   ja bi voleo da tu tvoju pricu dokazes ali ne partizanskim pricama vec dokumentima saveznika i sssra.Navijacka prica je jedno a istina pokazuje ono pravo.

   • Velika Metla says:

    србин,нису то партизанска лапрдања него комуњарска. Нису сви партизани били и комунисти! Многим србским бравима,стоки без прседана,ни дан данас није јасно које је зло комунизам донео међу србски народ! Глупи су да би схватили и чак мали део тога зла! Знају само да лајну,и остану живи,"добро сам живео за време Тита"! Наравно да је добро живео,под условом ако ћемо интерес целог србског народа изједначити са његовим мизерним личним интересом. Само под тим условом! То што су комуњаре забраниле повратак око 300 хиљада Срба у своје домове на Косову и Метохији,то што држава није штитила Србе на том истом КиМ због болесног и накарадног бртатсва и јединства,то што су комуњаре Метохију одвојиле од Црне Горе,то што су комуњаре поделиле Србију на покрајине,то што у врху власти "титославије" после 1974.године није било ни једног јединог Србина...............,има тога до ујутро да пишем,све то њима није важно,само је важно да је њима "било добро за време Тита"! Багра себична и саможива! Фуууууууујјјјјјј......,фукара без премца.

    • Косовац says:

     @ Velika Metla, …..Добро си рекао, свака част. ……….Али ниси приметио да овај „srbin” са малим „s“ тражи неке „доказе“. Од кога, од „Спасоја“ наравно. Прави се луд, као „ја ти верујем, али потруди се да пронађеш још мало доказа“. А „Спасоје“ ће да му ископира свој докторат, то ће да буде прави доказ.

     • Velika Metla says:

      Косовац,мЛого докторИ имамо,али нам народ ипак мЛого болестан.;;;)))

    • Kum says:

     Svaka čast.isto i mnogo više mislim ka i ti.

   • mirkula says:

    Ja mogu to da ti potvrdim... Rođen sam 1936. godine i II Svetski rat sam proveo u jednom selu severno-istočne Srbije, kod babe i dede po majčinoj strani. Otac mi je već bio u nemačkoj, kao ratni zarobljenik. Ne sećam se tačno koje je to godine bilo, 1942 ili 1943, ali se sećan da je jedan nemački avion, dvokrilac, jednoga dana nadletao selo i odjednom sam video da pilot izbacuje iz aviona nešto što je izgledalo kao neka poveća bomba. Letelo je ka zemlji ogromnom brzinom i to, činilo mi se, baš pravo na mene... Ne šalim se, stvarno sam se bio prepao, toliko da se toga i danas sećam. Igrao sam se na drumu pored kuće i počeo da jurim prema šancu da se sklonim kad se ta "bomba" paspršti i papiri počeše da lepršaju prema zemlji. Bile su to takve plakate sa nagradom od 100.000 maraka, ali ne samo za Dražu već i za Dražu i Tita, štampane na jednom listu i sa obojicom sa istoj strani - 100.000 za svakoga posebno. Pričam ti šta je bilo a ti veruj ili ne... neće mi biti od neke koristi ni ovako ni onako.

  • Zoran says:

   A na koga jos Draza pucao osim Nemaca? Na komuniste? Slabo pucao.

  • Drago says:

   Sta znaju ameri? De im ispricaj tu svoju pricu da mu sruse spomenik

  • persida says:

   NEMA SLICNE POTERNICE ZA JOSIPOM BROZOM. Jasno je ko je bio ko, ali glupim Srbima jos uvek nije. Oni jos uvek posecuju Kucu cveca.

   • Velika Metla says:

    Како су лицемерни боље од те "куће" и не заслужују.

 3. Trn says:

  Као прво, у овој и врапцима на грани познатој потерници, нигде се не помињу ни Србија, ни Срби ни придев "српски". Дража се није борио за Србију већ за монархију Карађорђевића и њихову Југославију. Као друго, иста оваква потерница расписана је и за Јосипом Брозом. Као треће, ово није немачки речник за потернице и ове, за Дражу и Броза, штампане су у партизанској штампарији. Толико о том "доказу" како Дража није био издајник. Можда није ни био, али то могу само историчари да доказују и докажу. Јер давно почивши Дража то и заслужује.

  • mirkula says:

   Sve je to, možda, tačno osim štampanja poternica, odnosno da su ih štampali partizani. Prvo, partizani su do 1943 bili počišćeni is Srbije posle razlaza sa četnicima a drugo, i da ih je bilo, čisto sumnjam da su imali avione sa kukastim krstom da bi krstarili Srbijom i bacali poternice.

 4. Косовац says:

  Овај мали родноверац „Спасоје“ је искористио прилику да уз пут поједе мало лајна у вези Српских владара. Ваљда му је то издувни вентил који му је уградио његов усташоидни вођа са Старе Планине. ……….Нису ми јасни колеге коментатори, коментаришу потерницу за Дражом, а Интермагазин је објавио бео папир, потерница се не види – не само код мене. Па ми дају повода да им кажем да не тролују, али нећу то да кажем. ……….А колега (гиница) „persida” јесте да је кљакав, али сви видимо да је врло начитан. Зато ме непријатно изненађује да он не зна да је иста таква потерница издата и за њеног миљеника јосипа броза. Или жели да злоупотреби накнадно сазнање које ће добити српски корисни идиоти, а то је да се ето и тај непоменик борио против фашизма.

 5. Gagi says:

  Pocetkom II rata u Jugoslaviji su postojale dve vojske. Drazina vojska koja je branila Srbe i ustasko- hrvatska vojska koja je ubijala Srbe. Drazina vojska se sastojala od obucenih i skolovanih oficira koji su umeli i znali da ratuju, zbog toga su imali odredjene ratne rezultate. Partizanska vojska se sastojala od neobucenog naroda u vojnim vestinama i malog broja ilegalaca. Postavlja se osnovano pitanje: ko je i zbog cega stvarao jos jednu vojsku od neobucenog i nenaoruzanog naroda na ovom prostoru kada je vec postojala Drazina obucena vojska. Partizanska vojska je dobila na masovnosti i kadrovski je ojacala kada je presvukla ustasku vojsku u partizanske uniforme. Po dostupnim podatcima, 80 000 tih zlotvora je preslo preko Drine da "oslobodi" Srpski narod od okupacije i sopstvenih zivota, poznata su nam ona besomucna streljanja po Bgd-u i Srbiji.Ti "oslobodioci" su danas ovde medju nama, ponovo nam pomazu da se sto pre "oslobodimo" zablude koja se zove Srbija.

  • mirkula says:

   Odličan dopis i potpuno verno opisan sastav i strukturu KJVuO (Kraljevske Jugoslovenske Vojske u Otadžbini) i partizana. Mnogi brkaju pojam Ćetnici sa KJVuO što nije isto. Suština je u tome da su se i jedni i drugi borili na istoj strani i protiv istih neprijatelja, ali dok je Draža bio pod direktnom komandom Jugoslovenske Vlade u izgnanstvu (London) i kontrolisao teritoriju Srbije, četnici su samo formalno priznavali Dražin autoritet i operisali su u Bosni/Hercegovini, Hrvatskoj, Crnoj Gori, Dalmaciji - vojvode Đujić, Bogunović, Đurišić, itd... Tek izdajom saveznika ostaci KJVuO su se povukli u izgnanstvo.

 6. padre says:

  Mislim, da bi morali da prestanete sa tim!Glavni Dražin protivnik su bili komunisti i on bi sarađivao i sa đavolom protiv njih!A da se borio za Srbiju isto ne stoji, jer jekralj Petar bio kralj Jugoslavije a ne Srbije, a on se borio za njega!

  • Gagi says:

   Naravno da su Drazini protivnici bili komunisti jer su sabotirali postojece drustvo cineci sve kako bi unakazili Srpski narod. Ako nisi informisan,pronadji u istorijskoj literaturi podatke ko je kriv za ono streljanje djaka u Kragujevcu. I ne samo tu, na puno mesta su partizani zapoceli kavgu sa nemcima, potom pobegli a nemci se onda svetili i streljali narod. Osim toga, sva svetska zvona su objavila propast jedne izmisljene i nakaradne ideologije u koju su verovali samo duhovni slepci i najgore moralne nakaze. Opet se uspostavlja kapitalizam na ovim prostorima, mi smo taj system vec imali pre II rata, ko nam je ukrao sedamdeset godina na nekom glupom eksperimentisanju izmisljenog, nigde u svetu proverenog drustvenog sistema. Do dana danasnjeg, nijedan "komunista" nije imao bilo kakve posledice za plansko i metodicno urusavanje Srpskog nacionalnog korpusa. Naprotiv, evo vidimo kako ih angazuju iz penzije da ponovo skacu po grbaci Srpskog naroda. Opet je na sceni mentalno sludjivanje, dok gorde narod i dizu ga u nebeske visine, oni se skromno prizemljuju na Dedinju i Savskom vidikovacu. Sada dele sebi priznanja i zasluge za jos jedan uspesno obavljen partijski zadatak,uspesno su sahranili Srpsku privredu. Sada Srbi u "svojoj" drzavi nemaju vise nista sto su decenijama mukotrpno gradili i stvarali. Zadatak je obavljen, Srpske privrede vise nema. Dobro je naslutio Draza od koga Srbima preti najveca opasnost, bio je on dobar obavestajac, imao je kontakte u svetu, objasnili su mu kakvo nas zlo ceka.

 7. Za Srbiju says:

  Najskuplje tri srbske glave: Lazareva, Karađorđeva i Dražina.

 8. Pera says:

  Ovo su uobicajena navijanja, fali samo kladionica. Ima nesto u nasoj pravoj istoriji koju su nam sakrili, ali koja se otkriva zahvaljujuci velikanu Dereticu i drugima : U Krmciji sv.Save stoji da treba da volimo neprijatelje svoje ? Istrazivaci koji se tim bave, otkrili su da samo jos u Ramajani i Mahabharati stoji isto, voleti neprijatelje svoje. Posto jos u svetu nije prihvaceno, treba znati iz istorije Indije, da beli narod koji je dosao u Indiju smo mi Srbi iz trorecja, Sava, Dunav, Morava. Ovo je ustvari jako tuzno, deca indijska uce ovo u skolama, a nasi kvazi intelektualci nam pricaju da smo skoro sisli s drveta i Karpata ! Uostalom, Arcibald Rajs nam je ostavio u amanet : unistice vas vasi kvaziintelektualci, moze da vas spase samo vasa narodna vera ! Gledajte, najveci Srbin medju nesrbima, nam to kazuje, stim sto uopste nije bio upoznat sa pravoslavljem, kaze narodna vera ! I da se vratimo na pocetak, u nasoj genetici stoji da zaboravljamo zlocine neprijatelja i idemo dalje ! U doba pre sv.Save, dok smo stalno ratovali sa rimljanima, oni bi nas zarobljavali i ubijali, mi bi smo ih zarobljavali i 2 godine drzali medju sobom i onda im dozvoljavali da odu ili da se zene i zive sa nasim zenama. U ravnopravnim bitkama, velika vaga je bila to saznanje ! Mi smo se borili do kraja da nas ne pobiju, a oni bas i ne, znajuci da nece biti ubijani ako se predaju ! Ovo napisano je hiljadu posto tacno, tu nema vise nekog otkrica, za diskusiju je : odakle nama taj zavrnuti genetski kod ?

  • Gagi says:

   PERO - Odlicno i pravo pitanje! Svojevremeno je i mene interesovala ova tema i o njoj sam razgovarao sa nasim pesnicima, duhovnicima... Nisam saznao pravi odgovor, razmisljanja su razlicita, sve se otprilike svodi na Hristovu izjavu koju smo mi preuzeli "Oprosti im Boze jer neznaju sta rade". Nasi duhovni"mudraci" smatraju da je svaki zivi stvor na planeti dar Bozji i da prema tome, svaki taj dar moramo da volimo i da prastamo cak ako je neko rodjen nesavrsen i sa manjkom logike. Drugi su me ubedjivali da nam je to podmetnuto da bi nas oslabilo i razvodnilo jer smo u istoriji pokazali nevidjenu silu i herojstvo, npr. Milos Obilic, Stevan Sindjelic, Misic... ne bih rekao da su oni voleli neprijatelje vec su ih naprotiv satirali. Mislim da su u istu zamku upali Aboridjini, Maje i drugi masakrirani narodi koji su poverovali u ljudsku dobrotu i u svojoj svesti gajili nadu u ljudsku savest. Uvek je na svetu postojalo crno i belo,jin i jang, Bog i Sotona, te razlike su nepomirljive i daleko od svake ljubavi. Bas me interesuje da li postoji neko od Srba koji je "zavoleo" krvnika koji se izivljavao nad Vukasinom iz Klepaca, ima li nekoga ko je mogao da zavoli i oprosti krvnicima koji su se na bestijalan nacin izivljavali nad Kozarackom decom. Ko to moze da voli chipetare koji su nam vadili srca i jetre. Moje licno misljenje je da nam je to moralno "uputstvo" podmetnuto od "nase" katolicke "brace" jer sa tako oslabljenim i sludjenim Srpskim duhom lakse moze da se izadje na kraj i otmu nam teritoriju na koju kidisu vekovima. Svako zlo i podmetacina Srbima u celoj istoriji dolazi sa te strane. Voleo bih da se javi neki uvazeni teolog i objasni nam pravi razlog njihovog upornog nastojanja da nam krvnike naseg naroda predstave kao andjele, kojima smo mi duzni da oprostimo, da bi oni bez kajanja i greha ponovo sutra mogli da masakriraju nasu decu.

 9. padre says:

  Imam i ja dokaz, moja baka po majčinoj stranije rekla,da joj je moj deda po tatinoj strani rekao, da je Draža smatrao Švabe kao najveće neprijatelje Srbije, odma posle komunista!

 10. Спасоје says:

  Sada prikupljati neke dokaze za i protiv ovih ili onih, nakon skoro 80 godina je umobolnost.Decenijama su činjenice obelodanjene ko je bio na strani fašista, a ko se borio protiv njih.Sad se boriti je jedino korisno - protiv maloumnosti, debilnosti, kretenizma, zaostalosti, primitivizma,...Nekima kojima ne odgovara naš period kad nas je čitav svet poštovao, ne odgovara ni ovaj period, kad nas čitav svet nipodaštava, a na vlasti su deklarisani četnici, proglašavaju ove četnike potomcima komunista.Takvima ne trebaju dokazi, ali ipak ću priložiti samo jedan mali validni detalj, sa vikipedije, o Dražinoj "borbi" protiv okupatora: "Из Википедије, слободне енциклопедије Масакр у Вранићу је било масовно убиство 67 цивила у селу Вранић 30 km од Београда, које су током ноћи 20/21. децембра 1943. убили припадници Првог батаљона Посавске бригаде Авалског корпуса ЈВуО (у народу још позната и као Вартоломејска ноћ надомак Београда).[1] Подељени у три групе, четници су извршили покоље у 14 кућа у селу чији су поједини чланови били сумњичени за одржавање везе са партизанима. У свим кућама побијени су сви укућани, осим петоро који су случајно преживели. Овај масакр био је најмасовнији у низу децембарских покоља на територији Авалског корпуса ЈВуО. Након осеке устанка 1941, у посавском срезу владао је окупатор и квислинзи. Тек средином 1943. партизанске јединице почеле су поново да јачају. У исто време, започело је организовање формација ЈВуО. Авалски корпус је током августа 1943. на Умци, у Пољанама, Конатицама и Степојевцу ликвидирао 16 особа осумњичених за сарадњу са партизанима. Упркос томе, присуство НОП се и даље осећало у области, што је довело до оштрих критика од стране Михаиловића. Незадовољан стањем на територији Авалског корпуса, он је октобра 1943. наредио интензивирање активности уз помоћ околних корпуса... За координатора ових операција поставио је генералног инспектора четничких одреда пуковника Јеврема Симића. Симић и Калабић су уз АСИСТЕНЦИЈУ ШЕФА ГЕСТАПОА у Ваљеву Сајдла 27. новембра 1943. у селу Бујачићу код Ваљева, склопили писмени споразум са Немцима, да би обезбедили слободу деловања. ... У области која обухвата грочански, умљански, врачарски, подунавски, космајски, младеновачки, опленачки, аранђеловачки, лепенички, крагујевачки, гружански, качерски и колубарски срез, капетан и пуковник Симић се обавезују да ће се сви њихови одреди уздржати од сваког дела саботаже против немачке војске, њених савезника и месних одреда који се боре на њеној страни. Решеност на заједнички отпор противу комунистићког непријатеља. Горе наведена покрајина се даје Калабићу и Симићу да воде независну борбу противу комуниста. У случају већих операција, четнички ће одреди са пристанком Калабића и Симића бити присаједињени немачкој команди и добијаће упутства за вођење операција од немачке команде за време односног периода... Током тог периода, делови Авалског корпуса су 31. октобра поражени у околини Баћевца од Космајског НОП одреда, што је допринело притиску на команду Авалског корпуса да предузме радикалне мере. Током следећих недеља вршене су интензивне консултације и прикупљање података на нивоу штабова, да би се средином децембра 1943. кренуло у енергичну акцију обрачунавања са присталицама НОП на територији корпуса. На теритурији [[|Авалски корпус ЈВуО|Авалског корпуса]] након склапања уговора са окупатором ступиле су и јединице Корпуса горске гарде и Смедеревског корпуса ЈВуО, али су снаге Авалског корпуса одиграле главну улогу у терору, пошто су имали прикупљене податке о стању на терену и симпатизерима партизана. За Вранић је била задужен Први батаљон Посавске бригаде Авалског корпуса ЈВуО под командом Спасоја Дрењанина - Зеке. На састанцима, на којима су присуствовали и командант корпуса мајор Трифковић, и командант бригаде капетан Коста Маринковић, уз помоћ сарадника из Вранића састављен је списак породица чији су чланови осумњичени за сарадњу са партизанима. Направљен је план да се препад на све њих изврши ноћу, и то у току једне ноћи, како би се избегло да се неки склоне и побегну. За ту акцију батаљон је, поред сталног састава који је бројао око 60 људи, мобилисао један број сељака за стражарске дужности. Група се окупила у суседном селу Јасенку 20. децембра 1943, и, са падом мрака, по кишној и мрачној ноћи и дубоком блату, кренула према Вранићу према утврђеном плану. Прва на листи била је кућа Марка Митровића, чији је брат био у партизанима од 1941. У његовој кући масакрирани су сви укућани - укупно њих пет. Затим су сви продужили до дворишта тадашње вранићке школе, где су се поделили у три групе. Том приликом убијен је мобилисани четник Бошко Јоксић, који је схватио да се спрема покољ, и покушао да избегне учешће. Прва група под командом поднаредника Душана Марковића имала је задатак да посети пет породица у засеоку Рашић крај. Прва на реду била је кућа Стевана Пантића, носиоца албанске споменице. У његовој кући масакрирано је свих 10 укућана, укључујући и једногодишњег Љубомира. Шеснаестогодишња Видосава - Вида, кћи Милијана Пантића, случајно се затекла у кући на конаку, јер је волела да се дружи са синовима стрица Јована који је био у заробљеништву. То ју је стајало живота, док је осталих шест чланова породице Милијана Пантића остало живо јер су ноћили у другој кући, неколико десетина метара удаљеној, за коју четници нису знали да служи за становање. Затим је ова група посетила кућу Марка Радосављевића, где је масакрирано свих пет затечених чланова породице. У кући Душана Ђорића било је 8 чланова. Душану су наредили да легне, и затим му пуцали у главу, а затим су повезали остале чланове породице и све их заклали. Међутим, Душан Ђорић је преживео, изгубивши око. Кад су четници отишли, покушао је да потражи помоћ у кући свог шурака Марка Митровића. Међутим, и тамо је нашао поклане све чланове породице. Душан Ђорић је преживео рат и сведочио на суђењу починиоцима, а био је и сведок на суђењу Михаиловићу. Након његове куће, ова група четника побила је све укућане у кући Ивана Ђорића - њих двоје, и у кући Петра Матића - шесторо, чиме је извршила свој задатак. Након тога са опљачканим стварима вратили су се у Јасенак. Друга група четника, под командом Војислава Стојановића званог Воја Копилан имала је задатак у засеоку Пиперија. У кући Радивоја Поповића поштедели су укућане, убивши само Радивоја. У кућама Селимира Степановића и Мирка Савића масакрирали су све затечене укућане - њих троје, односно четворо. Након тога вође групе Стојановић и Гачић придружили су се трећој групи, док су се остали чланови вратили у Јасенак. Трећа група имала је задатак у засеоку Црквени крај. Тамо су масакрирали Миливоја Ђоинчевића и укућане - укупно њих троје, затим укућане удовице Зорке Ђоинчевић - такође троје, док је Зорка преживела, иако са тешким убодним ранама по телу и врату. Затим је убијен Живота Ђоинчевић који је био сам у кући, па петочлана породица Велисава Поповића, затим мајка и супруга Тодоровић (Спасоја) Миодрага који се тада налазио у логору на Бањици. Тодоровић (Марка) Миодраг убијен је заједно са женом и мајком, која је преседно успела да сакрије уснулу унуку Веру испод јастука и тако је спаси. Следећи је страдао Мирко Тодоровић, док се његов син Бранко спасио побегавши у мрак. У кући Миливоја Илића масакрирано је седам чланова породице. Убијена је и четворомесечна Катарина. Једино је преживела осмогодишња Даринка, иако са тешким ранама на грудном кошу. Након овог покоља и трећа група четника натоварила је опљачкане ствари на кола и вратила се на зборно место у Јасенак. Укупно је те ноћи убијено 68 особа, рачунајући и четника Бошка Јоксића. Од тог броја 15 је било млађе од 17 година, 35 је женског пола, а седморо је старијих од 60 година. Три особе, Зорка Ђоинчевић, Душан Ђорић и осмогодишња Даринка Илић, иако тешко рањени, преживели су покољ. Велисав Поповић, који се спасио тако што је боравио код свог рођака, четничког функционера, а чиија је комплетна породица страдала у покољу 20. децембра, заклан је од стране четника Посавске бригаде у фебруару, а Миодраг С. Тодоровић, који је у време клања породице био уБањичком логору, заклан је од стране четника након пуштања из логора, 26. јула 1944. У више наврата у Вранићу су четници заклали још неколико становника, тако да укупан број четничких жртава из Вранића износи 84, међу којима је и вранићки парох Бора Гавриловић..."

  • Rođo says:

   Pa zar ti nije čist dokaz.a trebao bi da bude kada si toliko načitan.Šta je Tito bio za srbe.Srbi parzizani Srbi četnici..Zavadi pa vladaj.Što se to nije dešavalo na tertoriji Hvatske.Diđi sbi

 11. Gagi says:

  SPASOJE sve si lepo obrazlozio. Ima tu za mene samo jedna nedoumica, upada mi u oci istorijska praksa da nas "svet" uvek "postuje" kada gubimo drzavu i masovno ginemo. Primer za to su I i II sv. rat. Sto je manje Srba i kada smo saterani u cosak mi smo "postovani", cim se oporavimo i malo krenemo u obnovu naciona taj isi "svet" nas nipodastava i stvara nam muku. Malo cudna logicka pojava, zar ne. Osim toga, sa ove istorijske distance jasno moze da se vidi istorijska korist nasilnog uvodjenja komunizma u Srpski nacion. Nasa sreca je sto jos uopste postojimo i sto se zovemo Srpskim imenom, obzirom sta je sve taj vrli "svet" cinio da nas unakazi i eliminise sa ovog prostora. Nema u svetu naroda kao Srpski koji je imao vise istorijskih namestaljki za njegovo totalno biolosko unistenje. Zbog toga su unistitelji Srpskog naroda uvek abolirani i nagradjivani od tog "sveta" a patriote i rodoljubi su neretko zavrsavali u najgorim egzistencijalnim i zivotnim mukama. Prema tome, velicanje antisrpskih pojava nije nista novo, to se radilo i radi se svakodnevno, narocito kroz lazne i falsifikovane istorijske prikaze dogadjaja.

  • Spasoje says:

   I dalje zastupam mišljenje da je, najblaže rečeno, raspravljati o dešavanjima od pre 80-tak godina sasvim nezahvalno.Ali, pošto imaš pristojan stav, učiniću letimični pregled od tog rata pa naovamo:U ratu su partizani zvali mog 19-godišnjeg ujaka da ide s njima, ali on nije hteo.Dođoše četnici, zovu, on ne bi, oni ga ubiše.Dođoše ustaše ubiše mi strica od 16 i tetku od 17 godina, a dedi, koji se zavukao pod kuću sa niskim temeljom, baciše dve bombe.Sav izrešetan, ali prežive i gluv ko top.Međutim, ne sudim po tome kako je prošla moja porodica, ali ovaj primer je tipičan.Preživeh 48-u i godine oko nje, kao i obaveze, "dobrovoljno" slanje ljudi u rudnik zbog neispunjenja istih, nemaštinu,...npr: Samit nesvrstanih u Beogradu 1961, ja sa majkom idem bos 25km daleko da proda dve ćurke i da nama deci kupi jedne gumenjaše.Međutim, privreda jeste rasla i zna se da smo do 1963-će brže napredovali od Japana, a onda privredne reforme usporiše rast, i Japan nas preteče.Predratni kapitalizam jeste nekome bio dobar, ali nepravičan, posleratni period je bio loš za sve, ali kako je vreme odmicalo, pravičnost je rasla i čovek je počeo da dobija svoje dostojanstvo.Nije "socijalizam" bio usmeren protiv Srba, kao što neki tvrde, već je gušio nacionalizam, da ne bi došlo do sukoba.Već par godina nakon rata, ljudi su komunicirali, pa je tako zidar iz ustaške porodice zidao nam kuću, jer nije bilo drugog, a ljudi su videli da ne vredi raspravljati "ko je prvi počeo".U BiH još uvek nema saradnje, ni prave komunikacije, a u Hrvatskoj, da se ne priča.Zna se i to da su Slovenija i Hrvatska najviše napredovali i najviše prinosili državi.Evo, nema ih, a mi još na dnu.Kad ni Crnogorci, Bosna i Makedonci ne htedoše sa nama, pa ni Kosovo, da li mi trebamo neke stvari sami sebi da priznamo?Ili bar da se pitamo:šta je to sa nama?Ne.Srbima je uvek neko drugi kriv...Tako dođe za premijera Mikulić, uspostavi dobar kontakt sa Japanom, tako da budemo distribucioni centar za ovaj deo Evrope, ali ga mi makosmo.Dođe Ante Marković, zatraži pomoć od svetski poznatog ekonomiste Saxa, napravi nam prosečne plate preko 1000 DM, mi drvlje i kamenje na njega i proglasismo ga upropastiteljem Srbije.Da hoće neko sad da nas tako upropasti, gde bi nam bio kraj.Stigli bismo Slovence.Sadašnji predsedni, a bivši premijer uze za savetnika Blera, koji nas je bombardovao, ne da bi unapredio privredu, već da bi nas uspešnije zajahao.Bili smo zemlja čiji je pasoš na crnom tržištu u Trstu bio najskuplji i najtraženiji.Eu je inicirao Tito(ovo ime sada pomenuti je ravno sotonizmu).Nije nas uvukao u Istočni blok da bismo robovali SSSR-u.Rumunija, Mađarska, Bugarska,...su za nas bile beda i roblje.Gde su sada?A gde smo mi?Kad će nas EU priznati vrednim da nas prime?Rekli su-nikad, a ovi naši još srljaju tamo.Ovi na vlasti, koji su sa Šešeljem i drugim lopužama na čelu, ratovali po Bosni i Hrvatskoj pod četničkom zastavom, prvo što uradiše, rehabilitovaše Dražu.I šta su dobili?Dobili su prekrajanje istorije, koje nas polako uvodi u onu fašističku družinu, otvaranje rana od pre 70-80 godina i svađu među nama, a i titranje nam živaca i stalnu pretnju od rata.Doziraju nam strah, slobodu i prihode na miligram.Zemlju, koju je Tito posle II sv.rata proširio, oni rasturiše, a Srbiju dodatno rastaču.Pa evo, gde se pojave predsednik i premijerka, ljudi se sprdaju i pucaju od smeha.Pa i Milo, i Tači, i Rama, i onaj Bugarin, i...A min.in.poslova kad počne da govori engleski i peva "Miljacku" ili "Kaljinku".Kriv Tito?A on mrtav već 40!!!!! godina.Kažu neki nerazumni, koji ni prstom neće da mrdnu za sebe i ne misle svojom glavom, da su ovo posledice njegove vladavine.Kako, kad smo u ono doba bili poštovani i cenjeni u celom svetu?(Toma otišao u neku afričku zemlju i nikako da razumeju odakle je, dok nije rekao:"Tito".Sam je to pričao na tv).Ko nas sada poštuje?Niko, pa ni mi sami sebe.Ovi tzv političari nemaju nikakve veze sa Titom, sa partizanima, sa komunistima.Oni su sebe nazivali četnicima i još uvek se tako deklarišu.Pogotovo njihov ideolog Šešelj.I još uvek nam taj Šešelj rastače zemlju i od nje pravi sprdačinu i ludnicu, što on direktno, što preko svojih sledbenika.A mi ćemo da sedimo, kukamo na Kurtu i Murtu, ni prstom da mrdnemo i čekamo da nam neko reši sve probleme i tvrdimo da ovi nisu naši, nego tamo neki "njihovi".Usput ćemo ovako da se svađamo i mrzimo, što režimu i odgovara, jer se onda lakše i bolje vlada.Itd...Ne bih više da trošim vreme od života na dokazivanje ničije ni nevinosti i krivice.Svako dobro.

   • Pera says:

    Ne ulazim ko je sta je, ali niko ozbiljan ne uzima wikipediju kao dokaz. Ako nisi znao, svako od nas moze da se upise u nju, sta god hoce !

    • Spasoje says:

     To je samo jedan od izvora, najbržih.Ne bih da traćim život uludo, na tamo neke nebuloze.

 12. Danilo says:

  Još je Njegoš piso da je Draža bio popravoslavljeni ustaša.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u