НАЈВЕЋИ ТРОШАK НА ВОЈНУ ИНДУСТРИЈУ: Припреме за светски рат! На оружје потрошено 1,8 билиона долара

НАЈВЕЋИ ТРОШАK НА ВОЈНУ ИНДУСТРИЈУ: Припреме за светски рат! На оружје потрошено 1,8 билиона долара

30 априла 2019

Планета се припрема за трећи светски рат и потрошња на оружје је достигла највећи ниво у последње три деценије, навео је Међународни институт за истраживање мира (СИПРИ), чије је седиште у Стокхолму.

Током 2018. године у свету је на наоружање потрошено чак 1,8 билиона долара, највише од 1988, од када се бележе подаци.



Тензије у Азији

Очекивано, највише новца на оружје потрошиле су САД с председником Доналдом Трампом на челу – 649 милијарди, или чак 36 одсто од укупне суме. На другом месту је Kина, коју предводи Си Ђинпинг, са 250 милијарди. Упоредо с економским растом и развојем, Kина је последњих година константно у врху издвајања на војну индустрију. Занимљиво је да су и поједине чланице НАТО почеле да издвајају веће суме за оружје, док на другој страни Русија већ годинама смањује војни буџет.

Пораст у куповини наоружања изазван је растућом тензијом и ривалитетом између Вашингтона и Пекинга, као и напетом ситуацијом у Азији, где су Индија и Пакистан издвајања за оружје повећали за 3,1, односно 11 процената.

– Главни покретачи војне индустрије на глобалном нивоу су ривалства између Америке и Kине, односно Индије и Пакистана – каже Питер Веземан, истраживач из Програма за наоружање и војну потрошњу при СИПРИ.

У извештају се наводи да Америка већ годинама највише издваја за наоружање, али од доласка Трампа на власт потрошња се још више повећала. Током 2018. САД су потрошиле највише на оружје још од 2010.

Били бисмо богатији

– То је директна последица нових програма које је усвојила Трампова администрација – каже др Од Флуран, један од директора у СИПРИ.

Kина последње 24 године константно на оружје издваја пет одсто више него претходне. Неизвесност око Тајвана и спор са суседима због суверенитета над острвима у Јужном кинеском мору главне су бриге Пекинга на локалном нивоу.

Да је новац издвојен на оружје потрошен на нешто друго, БДП у целом свету би порастао за 2,1 одсто или би сваки житељ планете био богатији за 239 долара.

РУСKИ ЛИДЕР СМАЊУЈЕ ГАС

Русија је у 2018. години на оружје потрошила 61,4 милијарде долара или 3,9 одсто БДП, што је за 3,5 одсто мање него 2017. У односу на 2009. годину, то је раст од 27 одсто. Упркос томе, руски суседи су знатно повећали издвајање на оружје. Пре свих, то је Пољска са 11,6 милијарди долара, што је раст од 8,9 одсто. Слично су реаговале и балтичке земље – Литванија, Естонија и Летонија.

(Kurir)

KOMENTARI



2 коментара

  1. samostalan says:

    Demoni forsiraju naoruzavanje da bi jos vise osiromasili planetu, sve se radi u dogovoru. Koliko ima samo srpskih majki koje ne mogu da prehrane decu.

    • Velika Metla says:

      Нека се те гладне мајке обрате Вучићу,ионако га гласају!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *



ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u