НАПЕТА СИТУАЦИЈА У НАТО ПАКТУ: Турска тражи да се муслиманске земље окрену против НАТО-а! ТУРЦИ ПРОТЕРУЈУ ИЗРАЕЛСКОГ АМБАСАДОРА

NAPETA SITUACIJA U NATO PAKTU: Turska traži da se muslimanske zemlje okrenu protiv NATO-a! TURCI PROTERUJU IZRAELSKOG AMBASADORA

15 maja 2018

Ankara predsedava Organizacijom za islamsku saradnju, koja okuplja pedeset sedam muslimanskih zemalja. Odlučeno je da se krajem ove nedelje održi vanredni sastanak u Istanbulu na kom će Erdogan zatražiti da se preispita odnos prema Americi, a naročito prema Izraelu.

Pogibija više od pedeset Palestinaca na granici između Izraela i Gaze izazvala je burnu reakciju zvaničnika u Ankari. Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan nazvao je Izrael terorističkom državom, a njegove akcije protiv Palestinaca — genocidom, i odlučio da povuče svoje ambasadore iz Vašingtona i Tel Aviva „na konsultacije“.Prema rečima Vojislava Lalića, novinara i dugogodišnjeg dopisnika više srpskih medija iz Turske, Erdoganova reakcija je očekivana, jer on već duže vreme pokušava da se nametne kao zaštitnik Palestinaca u rešavanju njihovih problema u odnosima sa Izraelom.

Kako kaže, u Turskoj se održavaju mitinzi u znak protesta zbog najnovijih događaja u Pojasu Gaze, a u Istanbulu su paljene izraelske zastave.

„Takođe, kako Turska trenutno predsedava Organizacijom za islamsku saradnju, koja okuplja pedeset sedam muslimanskih zemalja, odlučeno je da se krajem ove nedelje održi vanredni sastanak u Istanbulu na kom će Erdogan zatražiti od muslimanskih zemalja da preispituju svoj odnos prema Americi, a naročito prema Izraelu. U toku su i stalni diplomatski kontakti sa mnogim zemljama povodom poslednjih događaja, pa je jasno da su se odnosi Turske sa Izraelom naglo zaoštrili, a Erdogan je potez Tel Aviva nazvao terorističkim aktom. On inače već duže vreme optužuje Izrael da pribegava državnom terorizmu i da se obračunava sa Palestincima u Gazi“, napominje Lalić.

Reakciju turskog predsednika politikolog Anatolij Petrenko vidi kao pokušaj Erdogana da dokaže da je političar broj jedan na Bliskom istoku i da nijedno pitanje ne može biti rešeno bez njega.

„Potez Sjedinjenih Američkih Država ruši ovu sliku, ali to ne znači da će Erdogan prekinuti diplomatske odnose sa Izraelom i SAD. Podrška islamskom svetu i oštre poruke su jedna stvar, a realni koraci nešto sasvim drugo. Dakle, uveren sam da Turska neće ratovati protiv Izraela“, ocenjuje Petrenko.

Smrt Palestinaca ne ide naruku ni međusobnim odnosima Ankare i Vašingtona, koji su već duže vreme na velikoj proveri, primećuje Vojislav Lalić.

„Ovo je dodatno poremetilo njihove odnose, a predsednik Erdogan je poručio da Amerika više ne može da bude posrednik u rešavanju palestinsko-izraelskog spora, jer je odabrala stranu. Međutim, treba imati na umu da su ove dve države strateški saveznici u okviru NATO-a, i imaju veoma značajnu ulogu upravo u tom regionu. Verovatno će obe strane pokušati da se ovo pogoršanje odnosa zaustavi, iz prostog razloga što su ove zemlje upućene jedna na drugu. Taj proces normalizacije odnosa sasvim sigurno neće ići ni brzo ni lako, tim pre što u Ankari ne kriju da su razočarani ponašanjem novog šefa Bele kuće, Donalda Trampa“, kaže Lalić.

On dodaje da su Turci očekivali da će posle Baraka Obame, koji je u Ankari praktično bio prokazan američki političar, nova administracija u Vašingtonu popraviti Obamine greške.

„To se, međutim, zasad ne dešava i verovatno će ove dve zemlje i nadalje imati velike probleme koje će rešavati, poput naznaka da bi SAD mogle da uvedu sankcije Turskoj na isporuku aviona F-35, zbog ugovora koji je Turska potpisala sa Rusijom o kupovini sistema S-400. Ipak, očekujem da će prevladati razum i da neće doći do ozbiljnijeg zaoštravanja između Ankare i Vašingtona“, kaže naš sagovornik.

I stručnjak za Bliski istok Stanislav Tarasov smatra da, uprkos oštroj retorici, neće biti realnih koraka od strane Ankare.

„Erdogan na ovaj način pokušava da poveća svoj kredibilitet, ali islamski svet je podeljen i zato neće biti nikakve ozbiljne reakcije, osim nekih deklaracija i ćaskanja, uprkos tome što je ovaj potez SAD bio najavljen odavno i islamski svet je imao vremena da se pripremi. Takođe, ovo nije prvi put da Erdogan daje oštre izjave na račun Izraela, ali to ipak ne znači da se Turska sprema za rat. Umesto toga, Turska će pokrenuti pitanje Pojasa Gaze na vanrednom sastanku Organizacije islamske saradnje, ali sve će se završiti na nivou razgovora“, ukazuje Tarasov.

Situacija na Bliskom istoku se drastično promenila, dodaje naš sagovornik, ali konsolidacija arapskog sveta i dalje nije ni na vidiku, s obzirom na to da su Izrael i SAD uspeli da poseju razdor među pripadnicama tog sveta.

TURSKA PREDLOŽILA IZRAELSKOM AMBASADORU DA NAPUSTI ZEMLJU

Ankara je zatražila da ambasador Izraela u Turskoj napusti zemlju, izjavio je u utorak predstavnik turskog Ministarstva spoljnih poslova.

„Ambasador Izraela je obavešten o povlačenju na konsultacije ambasadora Turske u Tel Avivu. Takođe je izražena želja da se izraelski ambasador vrati u svoju zemlju“, rekao je sagovornik agencije.

Ranije je portparol turskog Ministarstva spoljnih poslova saopštio da je izraelski ambasador pozvan na razgovor u Ministarstvo.

Erdogan je u ponedeljak izjavio da je Ankara donela odluku da povuče svoje ambasadore u Vašingtonu i Tel Avivu na konsultacije zbog akcija Izraela u Pojasu Gaze, zbog kojih je poginulo nekoliko desetina Palestinaca. On je takođe nazvao Izrael terorističkom državom, a njegovo ponašanje prema Palestincima — genocidom.

U ponedeljak su u Pojasu Gaze održani protesti na 70. godišnjicu osnivanja Izraela i preseljenja Ambasade SAD iz Tel Aviva u Jerusalim. Izraelski vojnici otvorili su vatru na demonstrante. Broj poginulih Palestinaca u sukobima sa izraelskim trupama na granici Pojasa Gaze porastao je na 61. Palestinski lider Mahmud Abas objavio je trodnevnu žalost.

(Sputnik)

KOMENTARI3 komentara

  1. M says:

    U napetostima i suprotnostima svijeta,vrh je na Blistoku jer se tamo sudaraju najjači nositelji dominantnih svjetonazora-religija-Puteva,tamo su nastali i tamo moraju odlučiti Pobjednika koji će dalje voditi Svijet!Odista Islam ima uvjeta da tamo bude i naraste kao ono što jest-do svog maximuma i onda se dalje optimalno širi...prema Zapadu,jer mu to nosi više koristi-uspjeha nego širenje prema Rusiji-Kini,koje ne bi preživio!To izgleda naslućuje i Turska-Erdogan,koji sebe vide kao mozak i srce tog vala,ako ne danas a ono vrlo brzo,sutra!To je projekt koji mogu prihvatiti i Rusija i Kina,a i Islam,ako situacija naraste do Svjetskog rata,pa zajedno krenu protiv Zapada!Al će Europi zbog toga prisjesti(uzput i Izraelu)!USA neće moći spasiti istočnu Europu od tog vala,nego će tražiti revanš kroz dugi iscrpljujući rat!Mnogi na Blistoku i Europi te ratove i izbjeglištvo,glad,bolesti i sl.,neće preživjeti!Tako da je Erdoganov ovaj korak logičan,a logično bi bilo i da se nastavi kretati u pravcu koji sam ovdje naveo,kao i da ga muslimani Blistoka(većina)slijede!Pogotovo ako rat opustoši taj Blistok,a Veliki Rat hoće!A što nama u EUropi(pogotovo istočnoj i jugoistočnoj)ne donosi ništa dobrog,nego nevolju ljutu!Kada se divlji Istok sjuri na nas,mnogobrojan,ljut,gladan,gol,bos,naoružan...!Prisjest će i uspavanoj Njemačkoj,Francuskoj,Italiji,kao i onima na putu toga!

  2. Miraš says:

    Ti sukobi traju već 70 godina, ali pazi cinizma predsednik SAD Donald Tramp izjavio je da je i dalje posvećen miru (!?) između Izraela i Palestinaca u snimljenom poruci emitovanoj na ceremoniji otvaranja američke ambasade u Jerusalimu.

  3. M says:

    ... po sjećanju..."a onda će doći mali žuti ljudi i pojesti svu hranu i popiti svu vodu"!.....Tarabić-i!A ja dodajem...da tek onda počinje nevolja ljuta,ali i DA ĆE TREBATI RADITI NA RJEŠENJU-OSLOBOĐENJU OD TE SITUACIJE,ili propasti !!!!!To naročito vrijedi za one usijane glave koje misle da je problem danas,...ne,problem će biti sutra!!!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *