НАПЕТО: Кина Америци запретила ратом!

NAPETO: Kina Americi zapretila ratom!

31 oktobra 2015

China navy 45Kina je uputila dva razarača u spornu zonu Južnog Kineskog mora.

Ovaj potez je usledio nakon što je američki razarač Lassen prethodno demonstrativno prošao kroz zonu od 12 morskih milja pored kineskih veštačkih ostrva u arhipelagu Spratli.

Vojni eksperti procenjuju da će ovo biti „dodatni argument” za upozorenje koje je Peking namenio Beloj kući i Pentagonu: da svojim potezima mogu isprovocirati slučajni rat u regionu.

Procenjuje se da su Kinezi sada potpuno sposobni za demonstraciju sile, a da će kroz nekoliko godina moći da se nose sa mornaricom SAD. Barem u blizini svojih obala.

Komandant kineske ratne flote – admiral U Šenli – nazvao je dejstva SAD u Južnom Kineskom moru „provokativnim” i ocenio i da najmanji incident može „isprovocirati rat”.

Šenli je sa ovom ocenom istupio za vreme razgovora video linkom sa američkim kolegom admiralom Džonom Ričardsonom.

Čim se ponovo zateglo između Vašingtona i Pekinga – ratne mornarice SAD i Japana počele su zajedničke pomorske manevre u Južnom Kineskom moru. To je bio povod da kinesko Ministarstvo odbrane upozori: „Pozivamo SAD da prestanu da idu dalje pogrešnim putem, međutim, ukoliko SAD budu insistirale na svome – preduzećemo neophodne mere. Kina je odlučna u nameri da zaštiti svoj suverenitet i bezbednost”.

Ruski vojni ekspert Mihail Nenašev procenjuje: „Kina je jasno poručila SAD da u vodama oko spornih ostrva nemaju šta da traže. Kako se stvari budu dalje razvijale – Amerikanci će to imati priliku da sve češće čuju. Međutim, ni SAD zasad nemaju nameru da se povlače”.

Amerikanci trenutno po vojno-pomorskoj moći nadmašuju Kinu. Poređenja radi: Kina ima jedan jedini nosač aviona, a Amerikanci deset. Kina ima 24 razarača, a SAD 84. Kina ima 12 atomskih podmornica,  a SAD – 71.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *