НАСА тврди да је открила „Супер Земљу“

НАСА тврди да је открила „Супер Земљу“

2 августа 2019

Планета, удаљена око 31 светлосну годину од нас, коју је снимио НАСА сателит „Тес“, према мишљењу научника који су проучили снимке, могла би да има идеалне услове за развој живота.

НАСА је планети дала не баш оригинално име „ГЈ 357д“, али истраживачи су јој додали надимак „Супер Земља“ због претпоставке да на њој владају слични услови као и на Земљи, само што је много већа од наше планете.„Веома смо узбуђени јер мислимо да је ово прва оближња ’Супер Земља‘ на којој би људи могли да живе“, навела је др Лиса Калтенгер, која је била руководилац овог истраживања.

„Због густе атмосфере планета ’ГЈ 357д‘ би могла да задржи воду на својој површини, попут Земље, и надамо се да ћемо у наредним снимањима успети да забележимо и знаке живота“, додала је Калтенгерова.

Дијана Косаковски са Института за астрономију „Макс Планк“ у Хајделбергу, која је коаутор посебног рада из области астрономије и астрофизике, сматра да се новооткривена планета налази на спољњој орбити око своје звезде и да до ње допире приближно исти износ енергије као што допире до Марса са Сунца.

„ГЈ 357д“ удаљена 31 светлосну годину од нас

„Уколико планета има густу атмосферу, што ће тек бити утврђено наредним истраживањима, могла би да задржи довољно топлоте како би се загрејала и омогућила да на њеној површини буде текуће воде“, наводи Косаковска.

Недалеко од „ГЈ 357д“ налази се и „ГЈ 357б“ која је названа „Врућом Земљом“ и која је за око 22 одсто већа од наше планете. Ту је и „ГЈ 357ц“, који је најмање 3,4 пута већа од Земље.Научници сматрају да су те две планете превише вруће да би омогућиле успешан живот, али да би „ГЈ 357д“ могла да има савршене услове за настанак и опстанак живота.

Само сазнање да би на планети могла да постоји текућа вода мотивише научнике да пронађу начин да открију има ли на њој и знакова живота.

KOMENTARI2 коментара

  1. dijagnoza hrvat says:

    Ma 100%, bez svake sumnje, svako zna koliko su kauboji pošteni :-))), a oni su bili i na Mesecu a preksutra idu i na Mars :-)))

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u