НАТО и „мајка Русија“ изнад Црне Горе!

НАТО и „мајка Русија“ изнад Црне Горе!

21 новембра 2015

b-08-PODGORICA--BILBORD-PROTIV-N_620x0Први дани децембра донеће Црногорцима гласове из Брисела са министарског самита чланица ове војне алијансе о томе да ли ће званична Подгорица добити „зелено светло“ за позив у чланство НАТО или неће. Представници власти верују у позитиван исход, док противници верују у супротно. Колики значај се овом догађају даје, говори податак да је реаговала и руска амбасада у Црној Гори!

– Сматрамо да ступање Црне Горе у овај војно-политички савез може нанети озбиљну дугорочну штету традиционално пријатељским руско-црногорским односима – поручио је заменик руског амбасадора Владимир Гурко.

– Механичко проширење НАТО према истоку, које не узима у обзир интересе свих држава евроазијске заједнице, већ је довело и наставља да доводи до стварања нових линија поделе, гаји психологију и обнавља стереотипе хладног рата. Проширење Северноатлантске алијансе је, у ствари, везано за тражење спољашњег непријатеља, те је усмерено на реконструисање „гвоздене завесе“ у Европи.

У петак је реаговао Веселин Гарчевић, национални координатор за чланство Црне Горе у НАТО, понављајући да је један од главних разлога то што добар део грађана не жели да своју државу види у тај војни савет сећање на бомбардовање 1999. године.

– Сматрамо да је атмосфера код наших НАТО партнера позитивна и да имамо разлога да очекујемо да исход буде позитиван. Испунили смо све обавезе из четири области, а једна од њих је и владавина права. Ми то исто радимо када је у питању приступање Црне Горе ЕУ, а имали смо прилике да видимо како је Европска комисија оценила напредак Црне Горе, а оцена је добра. – саопштио је Гарчевић.

– Осим владавине права, друга област је одбрана, где смо постигли резултате који су задовољавајући. Трећа је реформа сектора безбедности, где смо испунили очекивања. И коначно, подршка јавности за чланство у НАТО.

Прича о НАТО интеграцијама Црне Горе отворила је питање будућности владајуће ДПС-СДП коалиције. „Млађи брат“ је већ наговестио раскид вишегодишње везе уколико их Алијанса не пригрли у своје друштво. Лидер социјалиста Мило Ђукановић и председник Владе чврст је у ставу да ће Црна Гора добити позив, након чега ће уследити расписивање избора. Остаје да се види шта ће се догодити ако позив изостане, али премијер верује да је актуелна влада Црну Гору довела пред врата Северноатланског савеза.

ЗА НЕСИГУРНУ БУДУЋНОСТ

– МИРОВНИи покрет „Не у рат – не у НАТО“ поставио је билборд који носи поруку „Партнерство за несигурну будућност“, а на њему се још налази колажна фотографија Саборног храма Христовог васкресења у Подгорици који је опкољен тешко наоружаним полицајцима, у измаглици од шок бомби и сузавца, што је подсећање на немиле догађаје у ноћи демонстрација 24. октобра у Подгорици.

СТОЛТЕНБЕРГ

ГЕНЕРАЛНИ секретар НАТО, Јенс Столтенберг, изјавио је да нико нема право да се меша у одлуку Црне Горе да постане чланица тог војног савеза.

– Сваки притисак би само ојачао спремност НАТО да позове Подгорицу да постане пуноправан члан. Тежње Црне Горе да постане чланица НАТО питање је о коме одлучује само та земља и Алијанса – истакао је Столтенберг.

(Вечерње новости)

KOMENTARIЈедан коментар

  1. miroslav says:

    Mislim da je Crna gora beznacajna za Nato,jedino ako im je interes da izmeste vojnu bazu Aviano u Podgoricu(aerodrom golubovci).Mislim da ne kazem siguran sam da ce odluka biti odlozena zbog sadasnje situacije.U ovom trenutku ne bi im bilo pametno da se zameraju Rusiji.Ali videcemo.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u