НАТО и „мајка Русија“ изнад Црне Горе!

NATO i „majka Rusija“ iznad Crne Gore!

21 novembra 2015

b-08-PODGORICA--BILBORD-PROTIV-N_620x0Prvi dani decembra doneće Crnogorcima glasove iz Brisela sa ministarskog samita članica ove vojne alijanse o tome da li će zvanična Podgorica dobiti „zeleno svetlo“ za poziv u članstvo NATO ili neće. Predstavnici vlasti veruju u pozitivan ishod, dok protivnici veruju u suprotno. Koliki značaj se ovom događaju daje, govori podatak da je reagovala i ruska ambasada u Crnoj Gori!

– Smatramo da stupanje Crne Gore u ovaj vojno-politički savez može naneti ozbiljnu dugoročnu štetu tradicionalno prijateljskim rusko-crnogorskim odnosima – poručio je zamenik ruskog ambasadora Vladimir Gurko.

– Mehaničko proširenje NATO prema istoku, koje ne uzima u obzir interese svih država evroazijske zajednice, već je dovelo i nastavlja da dovodi do stvaranja novih linija podele, gaji psihologiju i obnavlja stereotipe hladnog rata. Proširenje Severnoatlantske alijanse je, u stvari, vezano za traženje spoljašnjeg neprijatelja, te je usmereno na rekonstruisanje „gvozdene zavese“ u Evropi.

U petak je reagovao Veselin Garčević, nacionalni koordinator za članstvo Crne Gore u NATO, ponavljajući da je jedan od glavnih razloga to što dobar deo građana ne želi da svoju državu vidi u taj vojni savet sećanje na bombardovanje 1999. godine.

– Smatramo da je atmosfera kod naših NATO partnera pozitivna i da imamo razloga da očekujemo da ishod bude pozitivan. Ispunili smo sve obaveze iz četiri oblasti, a jedna od njih je i vladavina prava. Mi to isto radimo kada je u pitanju pristupanje Crne Gore EU, a imali smo prilike da vidimo kako je Evropska komisija ocenila napredak Crne Gore, a ocena je dobra. – saopštio je Garčević.

– Osim vladavine prava, druga oblast je odbrana, gde smo postigli rezultate koji su zadovoljavajući. Treća je reforma sektora bezbednosti, gde smo ispunili očekivanja. I konačno, podrška javnosti za članstvo u NATO.

Priča o NATO integracijama Crne Gore otvorila je pitanje budućnosti vladajuće DPS-SDP koalicije. „Mlađi brat“ je već nagovestio raskid višegodišnje veze ukoliko ih Alijansa ne prigrli u svoje društvo. Lider socijalista Milo Đukanović i predsednik Vlade čvrst je u stavu da će Crna Gora dobiti poziv, nakon čega će uslediti raspisivanje izbora. Ostaje da se vidi šta će se dogoditi ako poziv izostane, ali premijer veruje da je aktuelna vlada Crnu Goru dovela pred vrata Severnoatlanskog saveza.

ZA NESIGURNU BUDUĆNOST

– MIROVNIi pokret „Ne u rat – ne u NATO“ postavio je bilbord koji nosi poruku „Partnerstvo za nesigurnu budućnost“, a na njemu se još nalazi kolažna fotografija Sabornog hrama Hristovog vaskresenja u Podgorici koji je opkoljen teško naoružanim policajcima, u izmaglici od šok bombi i suzavca, što je podsećanje na nemile događaje u noći demonstracija 24. oktobra u Podgorici.

STOLTENBERG

GENERALNI sekretar NATO, Jens Stoltenberg, izjavio je da niko nema pravo da se meša u odluku Crne Gore da postane članica tog vojnog saveza.

– Svaki pritisak bi samo ojačao spremnost NATO da pozove Podgoricu da postane punopravan član. Težnje Crne Gore da postane članica NATO pitanje je o kome odlučuje samo ta zemlja i Alijansa – istakao je Stoltenberg.

(Večernje novosti)

KOMENTARIJedan komentar

  1. miroslav says:

    Mislim da je Crna gora beznacajna za Nato,jedino ako im je interes da izmeste vojnu bazu Aviano u Podgoricu(aerodrom golubovci).Mislim da ne kazem siguran sam da ce odluka biti odlozena zbog sadasnje situacije.U ovom trenutku ne bi im bilo pametno da se zameraju Rusiji.Ali videcemo.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *