NATO: Kad bi Rusija sad napala, mi za to nismo spremni

NATO: Kad bi Rusija sad napala, mi za to nismo spremni

31 jula 2014

nato1NATO nije spreman da odgovori na vojnu pretnju iz Rusije i mora da se prilagodi kako bi bio u stanju da odgovori na „nekonvencionalan napad“ te zemlje.

Ovo je upozorenje britanskih poslanika.

„Rizik od napada Rusije na neku članicu NATO-a, čak i ako je mali – značajan je. Nismo uvereni da je NATO spreman za ovu pretnju“, rekao je predsednik parlamentarnog Odbora za odbranu Rori Stjuart.

Članovi Odbora su sačinili izveštaj u kome od Alijanse zahtevaju da uputi stalnu misiji i vojnu opremu u svoje baltičke članice – Estoniju, Litvaniju i Letoniju, kao i da oformi regionalno sedište.

Dogadji u Ukrajini, kako stoji u dokumentu, opisani su kao „poziv na budjenje“ koji je otkrio „alarmantne nedostatke u pogledu spremnosti NATO-a“, prenosi AFP.

„Na ruski nekonvencionalan napad, koji bi značio upotrebu asimetričnih taktika, bilo bi posebno teško da se odgovori“, stoji u izveštaju.

Poslanici smatraju da bi NATO, u Osnivački akt trebalo da uvede mogućnost da koristi hakerske napade i „neregularne milicije“, a AFP podseća da je prema aktu svaka država članica obavezna da pomogne ako jedna od njih bude napadnuta.

Parlamentarci su pozvali britansku vladu da iskoristi samit NATO-a u Velsu u septembru da zatraži promene u cilju bolje spremnosti da se odgovori na pretnju iz Rusije.

„Alijansa nije smatrala Rusiju protivnikom ili potencijalnom pretnjom u proteklih 20 godina. Sada je primorana da to učini posle nedavnih akcija Rusije“, stoji u dokumentu Odbora za odbranu.

Portparolka NATO-a je izjavila da će taj izveštaj biti veoma pažljivo proučen i podsetila da je vojni savez već preduzeo mere na jačanju svoje odbrane i da će taj „akcioni plan“ biti razmatran na samitu u septembru.

„NATO je već preduzeo mere da ojača kolektivnu odbranu, posebno za naše istočne saveznike, sa još više aviona u vazduhu, više brodova u moru i više vežbi na zemlji“, rekla je ona.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *