НАТО креће у окршај са СРБИМА у ЦРНОЈ ГОРИ

НАТО креће у окршај са СРБИМА у ЦРНОЈ ГОРИ

20 јула 2019

Није тајна да Српска православна црква, благо речено, не ужива симпатије у НАТО, али је први пут то отворено ставио до знања високи званичник Алијансе.

Генерал потпуковник Френклин Бен Хоџис, бивши главнокомандујући америчких копнених снага у Европи, казао је у недавном интервјуу за „Глас Америке“ да Србији и земљама региона „треба пружити подршку и заштиту од притиска Русије“, при чему је СПЦ означио као главну пријетњу за довршавање посла на Балкану.Амерички генерал је, између осталог, указао да би, по питању решавања проблема Косова, Србији „требало помоћи да се одупре притисцима православне цркве везане за Русију“.

Да је СПЦ трн у оку НАТО планерима знало се и прије, али чини се да је ово ипак један од ријетких излета, када је неко од високо позиционираних војника САД неувијено означио православну цркву као кључну сметњу за преобликовање мапе региона по атлантистичком моделу.

Наравно, главна „кривица“ СПЦ су њени традиционално добри и пријатељски односи са Руском православном црквом (РПЦ), па се Црква сада у очима Запада перципира као главни канал руског утицаја.

Као дио шире стратегије обрачуна Запада са православљем, управо у том кључу могу се тумачити и прогон СПЦ из Сјеверне Македоније, али и најновије појачане тензије и притисак на епархије СПЦ у Црној Гори. Што се потоњег тиче, утисак је да нагла идеја предсједника Црне Горе Мила Ђукановића о хитности обрачуна са СПЦ није потекла из његове главе, већ да је у питању само фрагмент укупне политике НАТО у региону, у његовом сукобу са православљем.

Власт у Подгорици уцијењена

По оцјени аналитичара и публицисте Војина Грубача, изјава бившег главнокомандујућег копнених снага САД у Европи, генерал-пуковника Френклина Роџерса, о неопходности да Алијанса „помогне“ Србији у обрачуну са сопственом Црквом је, прије свега — „скандалозна“.

„Она јасно показује да САД и НАТО у Српској православној цркви виде пријетњу и проблем, па и главног непријатеља за довршавање свога антицивилизацијског пројекта дробљења и разарања православних народа на Балкану. Нажалост, ова изјава је и упозоравајућа, јер свједочи да је можда већ обликован неки нови НАТО програм, са концепцијом удара на православне народе, и то не само на Балкану“, каже Грубач за Спутњик.

Он додаје да ово није ништа ново, те да се слично дешава у Украјини и Грузији, а то је све касније послужило и као образац и формула за позната антиправославна дешавања у Црној Гори.„Изјава генерала Роџерса је апсолутна потврда да је уцијењени црногорски режим од НАТО функционера добио наредбу да по сваку цијену крене против Православне цркве у Црној Гори, односно, против 99 одсто православних вјерника, Срба и Црногораца, који је сачињавају. Разлог таквог антиправославног пројекта НАТО није само у вишевјековним везама са руском црквом, већ и у паничном страху Запада од Русије, која је добила трку у наоружању“, сматра Грубач.

Западне елите узнемирене

Наш саговорник је, ипак, мишљења да нема превише мјеста за панику, те да се отворена порука високих званичника Алијасе — да у православљу виде проблем, може тумачити и као индикатор узнемирености западних елита.

„Запад и НАТО не схватају да се силом оружја не може борити против метафизике, те да им је та претпостављена битка против православних земаља и православља унапријед изгубљена, као уосталом и против свих религија које су до сада нападали, а највише су до сада, то знамо — нападали земље исламске религије“, каже Грубач.

Он, стога, предвиђа да ће антиправославни и антирелигијски концепт Запада, који је по многим показатељима већ доживио тежак пораз у Украјини, исти такав пораз доживјети и у Грузији и Црној Гори, као и на читавом Балкану.

„Послије свега, Запад ће морати констатовати коначни ’резултат‘ те приче, а то је — да су без икаквог ваљаног и здраворазумског разлога створили нове непријатеље у православним народима, и то исључиво својим антицивилизацијским потезима“, закључује Грубач.

(Спутњик)

KOMENTARI4 коментара

 1. Poaro says:

  NATO samo sprovodi doktrinu zbog koje je i osnovan- uništenje pravoslavnih . To im i piše u osnivačkom aktu iz 1949.

 2. Gardista says:

  Dzabe kod je kod, gen je gen, do smrti. Dzabe im sve dok je crkva uz svoj narod i obratno.

  • doktrina soka says:

   Ajmo malo metafizike.Pravoslavlje je u genima pravoslavnog naroda,ma gde on bio sa crkvom ili bez nje na celu.Kao sto je u genima tog naroda borba za slobodu vekovima.Ako Tito nije za 70g uspeo da ugasi praoslavlje nece ni ova bagra uspeti.Ovaj konjina nije prvi koji je to javno rekao Karl Bilt je davno rekao da je najveci neprjatelj zapada pravoslavlje,a ne muslimani-zato ih i pustaju u svoje drzave bez i jednog papira.Ali kostati ce ih to toliko da ce bas oni nestati kao narodi.Sami sebi pucaju u noge.Toliko o njihovoj pameti.

   • Ivana says:

    Srbisu proterani sa vekovnih ognjišta iz Krajine, Hrvatske, pola Bosne sad i Crne Gore, Makedonije a te koji su nas proterali Vučić zove prijateljima jasno vam je za koga on radi ili još nije?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u