Научници крећу у „освајање“ изгубљеног контитента

Научници крећу у „освајање“ изгубљеног контитента

31 јула 2017

Аустралији и Новом Зеланду је након одвајања од Антарктика припадала и Зеландија, међутим, она се пре 75 милиона година одвојила и скоро у потпуности потонула испод површине океана.

Некада је поред Аустралије и Новог Зеланда постојала је и Зеландије
Сада је тим научника решио да крене у потрагу за овим контитентом како би открио његове тајне.

Стручни тим са Аустралијског националног универзитета се нада да ће њихова мисија донети нова сазнања о Пацифичком ватреном прстену, појасу вулкана и месту честих земљотреса насталог након нестанка Зеландије.

Професор Невил Екстон рекао је да је циљ експедиције да истражи главне промене тектонских плоча које су почеле да се дешавају онда када је настао Пацифички ватрени прстен.

– Зеландија је пре 75 милиона година чинила највећи део Аустралије када је почела да се одваја и да се креће североисточно. То кретање је заустављено пре 53 милиона година – истакао је Екстон.

Зеландија прекрива пет милиона квадратних километара и простире се од југа Новог Зеланда до Нове Келадоније на северу.

Професор Сатерленд са Викторија Универтитета у Велингтону рекао је да је ова област нижа од Аустралије јер је цепљењем њена кора постала разређенија.

Он је додао да намеравају да на основу седимената октрију како се контитент понашао у претходних неколико десетина милиона година.

У двомесечној експедицији учествоваће 55 научника који ће проучавати срж земљишта. Након завршетка експедиције биће објављени и прелиминарни резултати истраживања.

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u