НАУЧНИЦИ ПОТВРДИЛИ: Коронавирус претвара ћелије у зомбије

НАУЧНИЦИ ПОТВРДИЛИ: Коронавирус претвара ћелије у зомбије

3 јула 2020

Kоронавирус претвара људске ћелије у зомбије тако што их подстиче да пуштају изданке, филоподије, захваљујући којима се вирус лакше шири у телу зараженог, тврде аутори недавно објављене студије Универзитета Kалифорнија, преноси Универзитетски веб форум.

На фотографијама под микроскопом се види како заражене ћелије развијају филоподије, ћелијске изданке који су испуњени вирусном течношћу.

Научници тврде да се вирус преко филоподија креће кроз тело до здравих ћелија и од њих ствара нове „зомби ћелије“, носиоце заразе.

Све до сада научници су веровали да се вирус ковида-19 преноси као и други вируси, тј. да напада здраву ћелију и претвара је у машину за копирање.

Ово откриће ипак наводи на злослутнији закључак, а то је да је ковид развио „резервни план“ за избегавање имунолошког одговора човека.

Ниван Kроган, професор ћелијске и молекуларне фармакологије Универзитета Kалифорнија оценио је да је злокобна особина вируса у коришћењу алтернативних начина да се заразе друге ћелије, али верује да ће ово откриће допринети бржој и ефикаснијој борби против корона вируса.

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u