NDH ozakonila zločin nad Srbima

NDH ozakonila zločin nad Srbima

25 јуна 2014

11 (3)_620x0 Ustase NDHU banjalučkom Hramu Hrista Spasitelja juče je služen parastos jadovničkim novomučenicima, povodom obeležavanja 73 godine od zločina koje su ustaše počinile za vreme Nezavisne Države Hrvatske na području Like, Velebita i ostrva Pag. Parastos su služili sveštenici Eparhije banjalučke.

Predsednik Udruženja potomaka i poštovalaca žrtava kompleksa logora smrti NDH Gospić – Jadovno – Pag 1941. godine Dušan Bastašić izjavio je da je NDH koja je ozakonila zločin, odmah po njenom uspostavljanju 10. aprila 1941. godine, počela da ga sprovodi na području Like, Velebita i Paga.

– Pomolili smo se za sve one nepomenute i zaboravljene mučenike koji su stradali u to vreme – istakao je Bastašić.

On je podsetio da je u samo 132 dana postojanja logorskog kompleksa Gospić – Jadovno – Pag, na tom području pobijeno najmanje 40.000 Srba sa celog područja koje je obuhvatala zločinačka NDH.

Parastos jadovničkim novomučenicima petu godinu služen je u Banjaluci, drugi dan nakon hodočasničkog putovanja na Velebit, Jadovno i Smiljan. U Hramu Hrista Spasitelja, gde je služen parastos, juna 2012. godine je osveštan Časni krst koji su potomci i poštovaoci jadovničkih žrtava dva dana kasnije uzneli Mučeničkom stazom jadovničkom i poboli na samom mestu logora Jadovno na Velebitu.

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u