НЕ ДОЗВОЛИТЕ ДА ВАС ЛАЖУ: Ово је једина истина о томе како се живи у Лукашенковој Белорусији!

НЕ ДОЗВОЛИТЕ ДА ВАС ЛАЖУ: Ово је једина истина о томе како се живи у Лукашенковој Белорусији!

16 августа 2020

Ако сам због нечега задовољан својом професионалном кријером, то је што ми је Бог дао да, што би се рекло, пропутујем света и упознам много тога што се не може доживети само уз помоћ литературе и путописних емисија. Интересантно је видети сопственим очима, дотаћи рукама, чути звукове са пијаца, тргова, улица.., угазити по мраку у блато неке европске метрополе а не само шетати њеним светлим авенијама и угланцаним музејима… И тако се недавно обрех у Литванији.

Нас Литванија углавном асоцира на ривалитет у кошарци. На асове: Сабониса, Марчуљониса, Куртинаитиса.., асове чувеног Жалгириса који носи име по месту одигравања централног историјског догађаја Литванаца, победи над тевтонским витезовима у бици код Зелене Шуме (Zielona Góra, Grünwald).То је једна од три прибалтичке републике СССР, која је распад те државе доживела као ослобађање од тешких ланаца „руске доминације“. Годинама након тога се на точковима антируског расположења кретала „европским путем“. Напокон је на тим точковима ушла у „европски рај“ 2004. године. Од тада економски показатељи те државе имају тренд температуре у јануару.

Литванија је у СССР-у имала сличан повлашћени положај као и Словенија у СФРЈ. Њена привреда је била за пример, тржиште те огромне државе је било немогуће заситити. Нарочито је била позната по млекарству, и производњи високо квалитетних млечних производа, што је литванско село константно држало у провцвату.

Е али пошто се русофобија не сипа у трактор, под притиском великих компанија и банака из западне Европе, привреда ове земље се почела полако гасити. Последње санкције које је ЕУ завела Русији су и оно што је преостало од литванске, пре свега пољопривреде, завилеу црно.

Интересантно је да сви, и млади и старији Литванци говоре руски, иако језици нису нимало слични. Ако неко не зна енглески, он ће вам се обратити на руском, и споразумећете се.

Животни стандард је сличан нашем. Симпатично је видети младе људе који у недостатку новца да се друже по кафићима, одвезу се на нека полуларна места; паркове, језера.., купе „флајку“ пива и друже се, свирају гитаре, разговарају…

Посебан проблем представља депопулација. Можете се возити километрима кроз литванска села, и нећете срести никога. Куће су празне. У Каунасу, другом по величини граду, у солитерима гори тек понеко светло.

Од уласка у ЕУ почео је егзодус на запад. Највише у Немачку, Велику Британију, САД и Норвешку. Од три милиона становника колико је земља имала након расада СССР, данас у њој живи тек нешто више од 1,2 милиона. Сами Литванци кажу да се држава суочава са великим проблемима, како да напуни буџет. Нема ко да плаћа порез.

А онда се запутите на југоисток ка Белорусији. За некога ко тамо није био, ипак је признајем, мало необично сазнати како то изгледа прећи из ЕУ у земљу, како запад каже –диктатуре.

И заиста у првом тренутку помислите да сте погрешили, јер процедура на граници је доста дугачка, и провера темељита. Додуше сви су љубазни, и полицајци са оним огромним шубарама, а и полицајке од којих би свака могла сасвим успешно да се пријави на неки конкурс лепоте.

Када уђете у земљу све је потпуно другачије од онога што очекујете да видите у некој „диктатури“. Прва бензинка пумпа на коју наиђете је супермодерна. Што би рекао Алвировић, “има свих врста горива”, али све је упола јефтиније него у ЕУ. Литар дизела је на пример 50 евроценти.

Путеви су сасвим добри. На путевима срећете углавном аутомобиле средње и високе класе. За два дана видео сам само две ЛАДЕ, од којих је једна била са ознакама СССР, јер је власник вроватно неки носталгичар.

Поред пута виде се огромне сточарске фарме, што сведочи о снази белоруске пољопривреде. Уосталом, Белорусија је трећа земља у свету по производњи пољопривредне механизације.

Минск је веома леп град, и што одмах упада у очи изузетно чист. Нема чак ни графита. Људи обучени не лошије него Италијани. Љубазни су, лако успостављате контакт, а и не осећа се никаква нервоза, ни у саобраћају ни у међусобној комуникацији.

Оно што нарочито пада у очи је да ћете и на улици, и у ресторанима, и на другим местима, за разлику од Европе (а и Србије) ретко видети „мушко“ или „женско“ друштво. Углавном су друштва мешовита, млади се друже, бракови се нормално склапају, има пуно деце, а и Минск је град младих.

Оно што посебно фасцинира је снабдевеност пијаца и супермаркета, поготову ако дођете са предрасудом. Супермаркети су невероватно снабдевени. Усудио бих се рећи, чак и снабдевенији него они у Немачакој или Италији. Предност имају производи из земаља евроазијске уније, али има и производа са свих страна.

Можете избројати преко 50 врста хлеба у понуди; у одељењу пића можете видети све, од локалних пива до Moët шампањаца; витрина за месо је једно 50 метара дугачка, а у одељењу за рибе има свега од конзерви, па преко базена са живом рибом, до сушија, који се продаје нормално као и сваки други производ, а не у засебним „суши“ баровима. Свега има, осим дувана. Продавнице и пијаце су пуне, што показује сасвим задовољавајућ куповну моћ становиштва.Интересантно је да је рекламирање дувана немогуће. Тога нема ни на једном месту. Чак се и продавнице у којима се дуван продаје познају само по натпису: ТАБАК, јер чак ни оне не држе дуван у излогу. Када уђете у једну такву продавницу продавац вам отвори плакар, и тек тада видите да има свих могућих брендова, како домаћих, тако и увозних.

Цркве у граду су веома лепе, и по цео дан су пуне верника. Људи свраћају ради сопствених религијских потреба, да се помоле, запале свећу, исповеде… и то у заиста великом броју.

Повратак према Србији води кроз ЕУ али пре тога кроз чувени град-херој Брест на југозападу земље, град познат по крвавој борби за брестовску тврђаву, у операцији „Барбароса“, јуна 1941, одмах након немачке агресије и оног чувеног саопштења Вјачеслава Молотова: „Говорит Москва…“!

Повратак из Бреста у „европски рај“ траје сатима, јер су колоне Пољака непрегледне. Пољаци из пограничих градова долазе у Белорусију како би се снабдели горивом, и другим потрепштинама, јер су цена и квалитет неупоредиво на страни Белорусије.

Не желим да на овом месту елаборирам статистичке податке који се могу наћи и на интернету, па да упоређујем на пример стопу незапослености у ове две земље, што не би ишло на руку Литванији.Желео сам само да вам пренесем сопствени доживљај, и да они који још нису разумели – разумеју. ЕУ није само Немачка.

Волео бих кад би овај путопис некога подстакао на размишљање, да ли је боље имати алтернативу, или слепо следити неки пут без алтернативе, па макар он водио „у кречану“.

(Александар Б. Ђикић / Nacionalist)

KOMENTARI27 коментара

 1. Kvante says:

  Mi cemo ostati sa 2 miliona stanovnika ako udjemo u EU, samo ce ostati penzioneri, a ko ce njima da zaradi za penziju, to ne znam.

  • radmila says:

   Penzionerima se citav radni vijek odbijalo od plate za peziju, Oni su to vec zaradili. E sad sto su te pare, uglavnom pokradene i "preusmjerene" to je vec nesto drugo. Sto se ulaska u EU tice vec i vrapci znaju da je to suplja prica. Od toga nema nista. Hvala bogu.

   • Gardista says:

    Ovako misli svaki penzioner, Vucicu ne daj nas u EU!

  • Zorana says:

   Ovde i treba da ostanu samo penzioneri, drugosrbijanci i naprednjaci. Ostalima zelim lepo zivot van ovog konc logora za Srbe.

   • mane says:

    iz tebe samo neko crnilo izvire.da si jasenovac prezivelaostalo bi ti bar malo svetlosti.ne valja ti to sestro,jednom se zivi

    • persida says:

     Vucicev botu, ne diraj u zenu koja je deset puta pametnija od tebe, ne cenzurisi, dovoljno je sto lupetas i branis srpski rezim.

     • Горан says:

      Па кога ће бранити, неће ваљда усташки режим да брани !!!! Само да смо се њих ослоодли !!!!

     • Zapadnjak says:

      A čiji ti režim braniš,Persido?Možda ustaški ili šiptarski amožda si i Milov igrač sa klupe.Koliko te plačaju da ne braniš Srbski režim,Persido ili kako već?

    • Zorana says:

     Nekima od nas crnilo. Nekima od vas svetlo u zivotu. Ima se moze se. Starali ste nas Srbe. Prijatno.

   • gago says:

    Zorana - Jel te neko drži pa ne možeš preseliti u taj "taj" na Zapadu?

   • Mile says:

    Kako to da već nisi otišla u EU raj-rajh, ili u obećanu zemlju Ameriku? Baš je šteta što ti tako talentovana čamiš ovde.

   • gago says:

    Зорана,ако ти не одговара земља-држава СРБИЈА,нико ти не брани да преселиш у "рај" звани Запад!

  • Mile says:

   Ne brini, o tome već misli naš "najpametniji". Naše penzionere "zbrinuće" ovi migranti što ih stalno doseljava. Penzioneri ima da jedu svaki dan pirinča na vodi ili za promenu vodu sa malo pirinča.

   • За Србију says:

    Javno je rekao (slušao sam) da penzioneri ne brinu, jer će za njihove penzije zarađivati MIGRANTI. Zato penzići - titoidi ne brinu. Briga nih za državu i narod. Čak ih nije briga ni za decu i unuke, koje ispraćaju u beli svet u jednom pravcu. Toliko o generacijama, koje su odgojili komunisti.

 2. Beli Orao says:

  Ако се то догоди да нам се становништво одсели , што је врло вјероватно, има вучко алтернативу он ће населити арапа , арнаута у цијелу јужну Србију а сјевер румунима , мађарима и усташама . Тако да не треба да се бринемо !!!

  • mane says:

   gde ce bre narod da se seli.jel vi zivite na marsu pa nevidite sta se desava.jedina selidba u buducnosti ce biti iz grada na selo

   • SiNiša says:

    Паметнима сте рекли довољно...

  • persida says:

   Hajde botu, ne glumi Vuckovog kriticara jer 99 posto tvojih komentara podrzavaju Vucicevu politiku, ni sama to nisam primecivala neko vreme, ali sam te provalila. Gud baj, mladicu.

   • Zapadnjak says:

    Bob,Persido,pa kome ti smeš reći da je bot kad si ti najveći bot koji radi direktno protiv Srbije.Jel ti uopšte znaš šta si napisala,napala si čoveka zato što "brani Srbski režim"jesi li ti uopšte svesna šta pišeš,botino Đilaševa?

 3. milorad3 says:

  ma treba prekinuti besmislene pregovore i poglavlja, sami lešinari iz EU će da dolaze ovde da nama "otvaraju" poglavlja ekspres kako im koje bude trebalo da ZARADE,eno danas javiše za ČETVRTI OBILATI RUDNIK ZLATA I SREBRA U SRBIJI ALOO MI SMO ZA EU KUVAJT.

  • persida says:

   Pitaj tvoga gazdu Vucica zasto je kosovske rudnike poklonio svojim gazdama sa Zapada. Raspitaj se malo, pa onda lupetaj.

 4. uddu says:

  To što nam sa događa i sprema,to je rezultat naše političke unakaženosti i naše istorijske naivnosti. Da u istoriji, pa i danas,nismo imali manijake na vodećim pozicijama,nas ,srba, bi bilo barem 20 miliona i bili bismo jedan od bitnijih faktora u ovoj Jevropi ! E,ovako,samo slušamo budale i uništitelje naše nacije.Nikad neću zaboraviti ono Miloševićevo :-Tako treba ! Pa da se naši neprijatelji raduju :-Fuj !

 5. Milos says:

  A EU kaze kako nece da prizna izbore jer nisu regularni.Za nase izbore se uopste nisu ni izjasnili.Zmure jer Vucic je njihov covek.On je diktator ali po meri EU, dok Lukasenko nije.Lukasenko je predsednik a Vucic je okupacioni upravnik.

 6. petrovgrad says:

  Nikako da shvatim zašto se neki pate što žive u Srbiji. Ko nadje bolje i ne ode, onda je po meni budala. Ja kad bi našao bolje odavno bi otišao. Ima bolje svakako, ali to nije rezervisano za nas. Zna se kome pripadaju uloge u Holivudu. Moja baba je govorila Sedi gde si, ni za gde si nisi. Još nisam sreo slučaj da je nekome Vučić zabranio da ode iz zemlje. Živela Srbija

  • Raša says:

   Sedi di si jer kakav si ni za di si nisi ! E to je izvorna mudrost. Sva ostala proseravanja su suvišna. Botinama je ovde dobro a obićnom narodu je teško. Žvalava skotina sve ćini da nam bude još gore kamo sreče da imamo standard Belorusa.

 7. Shinter says:

  Mene samo interesuje dokle ce taj glup narod u Srbiji da robuje i da ispasta u laznoj AV demokratiji. Nikada nije bilo toliko gladnih i sirmoashnih ljudi u Srbiji kao sto je danas. Beda je zagarantovo u Srbiji dok dramoser kleptomanski AV i njegova banda hara, pljacka i vlada. Sudjenje cemo biti kad tad pa makar na strashnom sudu.Sikter picousni AV!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u