Neizostavne letnje namirnice
22 jula 2014U periodu letnjih vrućina, stručnjaci preporučuju povišen unos tečnosti kako bi se izbegla dehidratacija. Konzumirajte lagane letnje namirnice pune vode koje će vas sačuvati od vrtoglavice, mučnine i pada pritiska.
Paradajz
Glavni antioksidans paradajza, likopen, ima blagotvorno dejstvo na kožu i umanjuje rizik od karcinoma. Zbog toga ga treba jesti što je češće moguće, naročito leti. Likopen je takođe koristan za muškarce kao zaštita od raka prostate i pored paradajza nalazi se i u lubenici.
Lubenica
Uprokos tome što pripadaju redu krastavaca, dinja i lubenica su poznate kao nezaobilazno letnje voće. Poznate su kao idealno osveženje a pored toga bogate su i brojnim korisnim sastojcima koji pozitivno utiču na probavu, srce, krvotok, jetru i bubrege. Lubenica pored šećera i vode sadrži i vitamine A, B1, B2 i C, kao i gvožđe, cink, kalcijum, fosfor, kalijum i magnezijum, dok veliku osvežavajuću moć ima zbog limunske i jabučne kiseline. Lubenica je idealna namirnica za čišćenje organizma i lučenje otrova. Jednako je popularna sama kao i u koktelima i voćnim salatama.
Krastavac
Niska kalorijska vrednost i visok sadržaj vode čine krastavac idealnom letnjom namirnicom. Krastavac je odličan sastojak letnjih obrok salata i nadaleko poznato sredstvo za domaće kozmetičke tretmane i preparate. Savršeno se uklapa u supe i bez problema zamenjuje celer u salatama od tune i piletine. Čak 90 odsto krastavca čini voda koja u kombinaciji sa visokim sadržajem vitamina A, B i C daje organizmu energiju i poboljšava zdravlje kože. Krastavac takođe sadrži kalijum, magnezijum i vlakna koji efikasno regulišu krvni pritisak.
Grožđe
Bez obzira na vrstu, zrna grožđa su puna vitamina A, B, C, B6, kao i folne kiseline. Grožđe je toliko korisna namirnica da jedna porcija od 100 grama sadrži 20 do 25 odsto količine vitamina C koja je telu potrebna na dnevnom nivou. Sok tamnih bobica ima pozitivan uticaj na krvne sudove i kardiovaskularni sistem što daje još jedan plus crnom grožđu. Grožđe obiluje antioksidansima, i pritom sadrži i flavonoide i kvercetin. Ovo moćno voće sprečava zgrušavanje krvnih zrnaca i na taj način smanjuje opasnost od stvaranja krvnih ugrušaka kao i ritik od holesterola. Crno grožđe ima moćna antivirusna i antibakterijska svojstva i izuzetno je korisno u borbi protiv karcinoma.
Tikvice
Tikvice su jedna od najpopularnijih vrsta povrća u letnjem periodu zbog izuzetnih hranljivih vrednost i mnogobrojnih načina upotrebe. Tikvice se mogu jesti u supi, kao salata, kao prilog, ali se odlično snalaze i u ulozi glavnog jela. Sadrže dve trećine od preporučene dnevne doze vitamina C i obiluju beta karotenom. Stručnjaci preporučuju beta karoten kao odlično sredstvo protiv kancerogenih oboljenja i bolesti koronarnih arterija.
(Web-tribune.com)