Нека решења за изградњу правне државе

Neka rešenja za izgradnju pravne države

16 marta 2017

branko-pavlovic-l1

Piše: Branko Pavlović

Slušam dobronamerne i stručne ljude o čemu govore i šta predlažu i ne mogu da verujem koliko pojma nemaju gde žive. Zato sam se rešio da iznesem neka realna rešenja za stanje u kome se nalazimo.

  1. Treba uvesti potpuno novu agenciju za regulaciju elektronskih komunikacija. Naime, broj ilegalnih prislušnih centara je prešao petnaest i sad stvarno taj prostor treba elementarno regulisati. Kad već nismo u stanju da ih pohapsimo i zaplenimo im opremu. Da se zna ko koliko može da krši osnovna ljudska prava, pa ako je mnogo moćan, molim lepo – može mnogo, samo da plati veću taksu, a ako je manje moćan – manje, a i taksa je manja.

Za prijem novih članova da se odredi odbor od predstavnika postojećih nelegalnih prislušnih centara i da niko ne može da uđe na „tržište“, ako ne dobije kvalifikovanu većinu.

I bilo bi bolje nego što je sada. A i ostvario bi se budžetski prihod za još „brže, jače i bolje“.

  1. Dve mere za tendere kod javnih nabavki. Prva, da se vidno, uokvireno crvenim, označi tender koji je namenjen Zvonku Veselinoviću, uz obavezu da ne može da pređe 75% svih javnih nabavki istog poručioca u jednoj godini. I druga, da se upotreba bejzbol palica, štangli, bandita za premlaćivanje i sl. ograniči samo na one ponuđače koji su se ipak javili na javnu nabavku koja je označena kao Veselinovićeva.

Prvo, ono što dobronamerni ne razumeju, smanjili bismo procenat nameštenih javnih nabavki jer je on trenutno 100% i, drugo, potpuno bismo izbegli nekontrolisano prebijanje poslovnog sveta. Time pojeftinnjuje deo javnih nabavki, što je budžetska ušteda, a smanjujemo i zdravstvene troškove i to u oblasti urgentne medicine koja je među najskupljim. Dakle opet ušteda u budžetu. Tako da naši predstavnici u razgovoru sa MMF-om imaju čime da se podiče, a i povećanje penzija onda može da bude brže i bolje.

  1. Propisati da SNS plaća 30% od cene oglasnih prostora u medijima. Na taj način bismo značajno povećali izdatke za kampanju SNS-a, od onog iznosa koji sada plaćaju i time uravnotežili demokratski politički okvir za pridobijanje poverenja građana. Na drugoj strani bi znatno povećali novčani priliv medijima i time ih ipak učinili nezavisnijim od vlasti. Ukupan efekat bi bio da je informisanje građana „brže, jače i bolje“.
  1. Organizovati u policiji „Dan kolektivnog cepanja rešenja i pismenih naredbi nadređenih“. Pošto je hijerarhijski odnos u policiji potpuno razoren, onda krenuti od katarze svakog pojedinca i omogućiti i njemu da cepa naređenja pretpostavljenog, ali jednog dana, jednog sata, a ne kad kome padne na pamet. Da se i oni osećaju nedodirljivo, iznad i izvan bilo kakvog okvira, kao šef beogradske policije Milić. I da posle toga, istekom sata za pljuvanje po instituciji, šefovima i hijerarhiji bez koje nema policije, svi lepo nastave da rade posao onako kako je predviđeno. Slabu stranu ovog predloga, a koja se odnosi na poniženje rukovodećeg kadra policije, rešiti tako što bi u ostatku dana svi oni imali pravo da po pola sata sede u Milićevoj fotelji i tako dočaraju sebi izgled pravog autoriteta. Sigruan sam da bi posle toga policija radila „brže, jače i bolje“.
  1. Imamo problema sa navijačkim grupama. Dobar deo tih problema je podstaknut sasvim neopravdanim nejednakim tretmanom koje vođe tih grupa imaju. Tako, vođu Partizanovih navijača (izvesna osoba koja je nasledila izvesnog Saleta Mutavog) obezbeđuje policija, a druge ne. Objašnjenje je dao Vučić govoreći o drugim stvarima, ali se sasvim odnosi i na ovaj problem, da država nije vreća iz koje može svako da zahvati koliko mu treba i da jednostavno para nema. Ima se i može se za neke. Ali nije moguće za sve. U pravu je čovek. Moj predlog je da se makar plate tih policajaca fakturišu vođi Partizanovih navijača. Pa ako neće da plati, znači da mu nije stalo do toga da ga država obezbeđuje. Ali ako hoće, em je to dokaz kvaliteta državnih službenika, em dobijamo novac da pomognemo makar nekoj deci koja boluju od retkih bolesti. Naravno, brže i bolje.
  1. I za ovo javljanje na kraju jedan predlog velike uštede ukoliko Vučić pobedi na glasanju za predsednika. Da se u jednom danu obavi i potpisivanje obavezujućeg ugovora sa tzv. Kosovom, da se isti ratifikuje u Skupštini i održi referendum za promenu Ustava. Manje je mučno, a mnogo jeftinije. Jednom rečju, „brže, jače, bolje“.

(Fond strateške kulture)

KOMENTARIJedan komentar

  1. Garavi Srbin says:

    Pavlovicu, mislio sam da si pametan ali kad sam vidio da podrzavas Vucica promenio sam misljenje i smatram da si idiot isti kao i on !!!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *