НЕЛЕ КАРАЈЛИЋ НАПИСАО ПИСМО БАЛАШЕВИЋУ: „Драги Ђоле, ја сам твој српски језик“

НЕЛЕ КАРАЈЛИЋ НАПИСАО ПИСМО БАЛАШЕВИЋУ: „Драги Ђоле, ја сам твој српски језик“

23 фебруара 2021

Музичар Неле Kарајлић, на Међународни дан матерњег језика, прочитао је писмо које је „српски језик написао“ Ђорђу Балашевићу.

„Драги Ђоле, ја сам твој српски језик. Онај којим си говорио, с ким си се заједно удварао, и на ком си писао своје песме. Пишем ти ово писмо не бих ли ти барем мало захвалио на свему ономе што си учинио за мене“, читао је Неле Kарајлић.„Знаш и сам како је време дошло, колико ме је туђица и накарадних правила кидало, комадало, како сам унижен и повређен од свих оних који су ме стављали у уста. Од свих тих твитова, кликова, Фејсова, ботова, дисмисова, хејтова“, наставио је.

„Господе, да ли језици пате као ја? Ти си, Ђоле, био један од ретких који ми је чувао достојанство, да тебе не би, мислио бих да сам себе не могу да разумем. Ђоле, хвала ти на свим оним неочекиваним римама којим си од мене правио јединствену ниску бисера чија би дужина премашила и Kинески зид“.

„Неке од њих су мене изненадиле. Хајде, на пример, Снаша са салаша, или Мирка коју неки дирка, то ја још и боже помози да предвидим, али оно да си у војсци нашао друга до гроба, а зарадио хроничну упалу зглоба, е, то је затекло мене, власника свих тих речи“, наставља Kарајлић.

„Хвала ти на предивним поређењима, увек другачијим и свежим. Увек са неком дубоком дозом туге коју си исцрпио у своје најлепше стихове. Било је песника који су ме до неба уздизали, али је само код тебе маховина као астраган. Хвала ти на метафорама којих си препун попут оног врча вина што га човек у белом направи од воде. Хвала ти на оним багремовима чија је судбина да их свако мало ломе, али да никад не буду сломљени“, стоји у „писму“.

„Да не би твојих стихова, ни сам не бих знао колико сам богат. Хвала ти на мудрости којом се ниси разметао, не зато што ниси имао шта да кажеш већ због тога што си знао да је твој задатак да публици разгалиш душу, а не да им оштриш ум, јер ћуд је ћуд, а суд је суд. Хвала ти и на дивним женама с којима си упознао свет око себе а сваја своја неодољива, јединствена, неосвојива. Хвала ти на свим имањима, од оних који су отишли у Јапан, до оних који су се удале за инжењера пред којим је каријера.“

„Могао бих још дуго да ти се захваљујем, али ме је срамота што то нисам учинио док су ти још увек прсти скакали по жицама гитаре. Шта да ти кажем, рачунао сам на нас. Да, заборавих ти рећи, захваљује ти се и моја сестра музика. Истини за вољу, она и ја дуго нисмо у добрим односима“, пише српски језик Балашевићу.

„Ти си последњи који си покушао да нас помириш. И, ето, драги мој Ђоле, сад си горе где и треба да будеш, поред твог Новосађанина Змаја. Сад се покопљајте стиховима, бацајте риме, славите моје име, узбуркајте свемир, нек се небо прошара муњама.“„Он, тај Змај, он ми је продужио живот, он ме из 19. увео у 21, век, а ти ћеш из 20. у 22. век. И, не брини, Улицом Јована Цвијића већ пишу неки нови клинци, они који се рађали уз Змаја, а одрастали уз тебе“, читао је даље Kарајлић.

„Неки од њих ће ми продужити живот за још 200 година и тако у бескрај. Живећу док има поета. Ђоле, немој да си збуњен оним што ти се сада дешава, паметан си човек, сада видиш да човек не мора да буде светац да би отпловио у вечност. Довољно је да је песник. Још једном ти хвала, витеже мој. Лака ти земља и бескрајно небо, уметничко. Увек твој, српски језик“, закључује.

Подсетимо, новосадски кантаутор преминуо је 19. фебруара у 67. години живота, након компликација изазваних коронавирусом, а сахрањен је два дана касније, 21. фебруара у Новом Саду, у најужем кругу породице.

KOMENTARI24 коментара

 1. Pendrek says:

  Treba tom jugofilu i skotinu, sada kada je mrtav kolac udariti kao sto su nekada radili sa vampirima. Djavo ga odneo izdajnicku i ustashku. Samo sto nije vikao zajedno sa Sonjom Biserko zds.

  • Istina booli says:

   Stoko, kako te nije sramota? Ti češ Đoletu, da držiš prodike..

   • Косовац says:

    @ Istina booli, …..Стока је твој тата сорошоид. И тату видиш није срамота, чак је родно поносан. ……………Фол бламираш се што се треба овом Панонском …нару ударити глогов колац, као што то треба сваком усташи крвопији. Па зар ти није јасно да треба спашавати народ, нису само Срби угрожени, а ваљда знаш да Соња & комп. нису баш толико пробирљиви. Када нема Срба, добри су и други, само их мало намажеш путером по глави.

   • Pendrek says:

    Kaljava Stoka si ti i tvoja jadna majka koja te okotila!

   • Suzuki Vitara says:

    Istina boli te. Kako volis svakog srbomrzca, pa makar se izdavao za Srbina, u sta sumnjam.

 2. Si Ju Leter Aligeder says:

  Eto Nele je car iako je sad malo prolupao, taj crni Đorđe je ostao da živi u jugoslaviji do kraja života ali sa hrvatskim opredeljenjem, možda su finansirali u njega ali još gore ako je postao sitna prodana duša na kraju svoje balade. Nele ništa ne kapira kao pravi bosanac, ali šta ćemo kada je i on naš. Neka Bog dobri poživi našeg Neleta koji je naučio Kusturicu bas gitari. A što se tiče Neletove pesme koju sada može da peva i posveti Đoki jeste ona "To je bio dan kada je otišao Hasen." Đoku smo slušali u pravo vreme i na pravom mestu, a sada kada ga Bog uze neka ore malo i nebeske njive, dosta mu je bilo ovde da nas zamajava svojim viđenjima i filozofijom. Inače produkcija mu je uvek bila slaba a pesme je samo pričao i recitovao, šta ćete srbija je uvek bila siromašna zemlja, valjda je i drzak čovek i bezobrazan kod nas dobrodošao.

  • Cp6a says:

   Чини ми се да је писмо намерно двосмислено и да Неле, не да није укапирао, него га је генијално са правом мером написао.

  • ГСМ says:

   Ништа ниси схватио, ово је врло добро написано, СРБСКИ!

   • GSM says:

    Шта обо би, ја написах ћирилицом,а оно, види, испаде...

    • Velika Metla says:

     ГСМ, имаш горе скроз на врху у десном углу где пише ћирилица / латиница, па притисни на ћирилица, и све ће бити на ћирилици.

 3. petrovgrad says:

  Moj dragi Nele, jer i tebe doneo neki voz ili traktor. Što bi rekao legendarni Djole... voz koji vas doneo. Imao je divne stihove za svakoga recimo za Lale "rodio se .. .. ubio ga šlog" Za Srpski jezik je posebno imao lepe reči i hvale. Jednom rečju sprdao se sa svima. Uvek je plasirao politiku kroz recital, nije imao snage da ide za govornicom kao Čanak, ali je ste na bini. Uostalom zašto se ne bi sprdao sa Srpskim jezikom, kad mu nije to maternji jezik.

 4. Ivke says:

  Volim sebe a ja san sebenda i lala i sta god os. Ali zao mije Djoleta izdajice .. bio mi je nekad deo srca ali me je jako uvredio kafa sam ga cuo kako sere po nama po hrvatskoj

  • Ivke says:

   Volim sebe a ja sam srbenda a i lala i sta god oces. Ali zao mije Djoleta izdajice .. bio mi je nekad deo srca ali me je jako uvredio, kada sam ga cuo kako sere po nama po toj kurvatskoj

 5. Риста says:

  Ја сам разумео да га је Неле натенане испљуво због "позајмљивања" стихова и досетки на римовање бе. Мада сам тужан што се Неле ипак прекасно јавио. Ко нека кукавица, ипак мало наоколо а за живота онога није смео ни да бекне. Нема везе, само сам приметио две ружне ствари. Крађу и кукавичлук. Помало и љубомору. А могу да приметим и још једну непријатност. Наслови су такви као да је онај још жив и ко не зна, залутао би. Али не сматрам ни једног ни другог вредним неке посебне пажње.

   • Косовац says:

    @ Suzuki Vitara, …..Без потребе си се наврзо на брата Ристу, мало си и некоректан са овим твојим изразом „провидан“. „Провидан“ се употребљава за онога ко невешто лаже, а овде Риле ништа не лаже, ни вешто, ни невешто, нити „провидно“. Лепо ти каже Риста искрено (транспарентно) да је Неле кукавица, који за живота Панонског …нара није смео ни да бекне ништа против њега. Па и са овим писмом, Неле Карајлић прави провидно замешатељство - да фол искритикује колегу Балашевића, а да себи не науди испред аудиторијума оних пагана који славе смрт Ђорђа Балашевића скрнавећи српске споменике у Новом Саду, Београду и Крагујевцу. Да себе Нелета прикаже невиног ни лук јео ни лук мирисао, само га је мало другарски критиковао. Нажалост, овде је баш Неле био „провидан“, прочитали смо га Риста, Gagi, ево и ја.

 6. Manjerka says:

  Doktore , Neko treba da zna da cita i da razume to sto si napisao, NELE CAR.......

 7. Gagi says:

  Moje licno vidjenje je, saborac svom kolegi koji su bili na istom zadatku, odaje komunisticku pocast. Da se razumemo, svaka dusa je Bozja, u to ime, ako je bilo gresaka neka Bog oprosti. Inace, i jedan i drugi su pevali i zadovoljavali nase dusmane, komunisticki projekat je bio da se mi pobednici unizimo i dodvoravamo gubitnicima. To su odlicno radili i bili su udarna "kulturna" pesnica onima koji su nas unistavali i satirali. Oboje su bili kulturna spona izmedju dzelata i zrtve, sa namerom (komunistickom) da zrtva oprosti dzelatu. Ovaj doticni koji je napisao ovaj oprostajni tekst, gle cuda, nasao je svoju egzistenciju u Srbiji a staniste mu je na Tresijama. Nema veze sto se po zadatku udvarao i pevao nasim neprijateljima muslimanima, koji su nas vekovima nabijali na kolac a i danas nam prave probleme. To su takve ljigave licnosti koji ne zasluzuju paznju ovog herojskog naroda, eto opet naseg cuda, takve "licnosti" su protezirane i imaju zapazene drustvene medijske uloge. Doduse, sav humor i medijski nastupi doticnog su jedna obicna glupost. TU postoji nesto drugo, jos postoji izuzetno jaka komunisticka infrastruktira koja protezira ove anacionalne madjionicare. Pod hitno Srpska vodenica mora da proradi ako zelimo da opstanemo mentalno zdravi i istorijski junacki narod.

  • Suzuki Vitara says:

   Gagi, nisi ti razumeo Neleta. Prvo, Nele ne zivi na terazijama, vec u jednom selu ispod Kosmaja. Drugo Nele nije bosanac, nego su njegovi iz Beograda otisli poslom u Sarajevo. Nele nikad nije krio da je Srbin. Nikad nije bio komunista.Ako nisi razumeo, Neletov stil je parodija i sprdnja na racun mahale.

   • Косовац says:

    @ Suzuki Vitara, …..Gagi је одлично разумео Нелета. Ја сам одлично разумео Гагита, и слажем се са њим. Ако Неле није био комуниста (чисто сумњам), он је знај био и остао југоносталгичар, видео сам пуно његових интервјуа. Југоносталгија је најгора особина коју може имати српски идиот. ……………Знају сви, не само Неле Карајлић, да је Ђорђе Балашевић певао своје рецитације на најлепшем српском језику (матерњем). Али Ви као да нисте приметили да је Ђорђе Балашевић изјавио Хрватима да му је тај његов српски језик одвратан, као што је одвратан искварени хрватски језик. Какав је ментални склоп некога ко је спреман тако нешто да изјави? Какав је метнални склоп оних који обожавају такве наступе? Како је тај идиот Балашевић могао да каже тако нешто за свој српски језик, када и врапци на грани знају да је управо Хрватски језик једна грана исквареног Српског језика? Такав хрватско-комунистички лоповлук се не може опраштати никаквом носталгијом и сећањем на времена када си могао да спаваш негде на ливади у Хрватској, а да те нико од тх несташних Хрвата не закоље.

   • Gagi says:

    Suzuki... Ko je rekao da zivi na terazijama. Hajde, objasni mi, da li je iko u onom vremenu mogao javno da deluje ako nije bio podoban. Tada su o javnim licnostima raspravljali i odlucivali komiteti partije i davali podobnost za takav rad. Drugo je to sto su danas svi presli na ovu stranu, prekosutra ce na neku novu stranu koja bude instalirana, i to sve pevajuci. Idi obidji to selo ispod Kosmaja, zaprepastices se sta je tamo izgradjeno i koja sve "elita" gore uziva. Bas me interesuje da li ce ovaj novi zakon o imovini vaziti i za njih ili ce fiskalne racune za svoj rad jedino izdavati posteni privrednici. Neka oni svoja "umetnicka" dostignuca plasiraju malo po svetskoj sceni, neka se tamo dokazu, ovde nam je dobro poznata ta njihova "umetnost" koju ovaj narod decenijama debelo placa. Prosli "umni" intervju je odrzao ispred one kuce sa trnjem, to je apsolutno pokazalo gde je njegov duh i kom jatu pripada. Ako zaista zelis da vidis sta je umetnik i pevac, potrazi Ivana Rebroffa.

    • Cp6a says:

     Па ако је тако као што пишеш, и ако се на све то дода данашња и тадашња завера у свему за ша се ухватиш, зашто онда живиш, човече? Чему се радујеш, да ли се смејеш, гајиш ли љубав према некоме? Ај људи опустите се мало, није живот црно-бели филм, а у коме нигде нема тога белог.

     • Косовац says:

      @ Срба, …..Ценим твој оптимизам и позитивно размишљање. Надам се да није „провидно“ како ономад рече колега Suzuki.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u