НЕМА НАМ СПАСА! ГЕЈ БРАКОВИ У СРБИЈИ МОГУЋИ ОД 2020?!

NEMA NAM SPASA! GEJ BRAKOVI U SRBIJI MOGUĆI OD 2020?!

27 februara 2017

article-2214003-1562DD3F000005DC-901 gay 4

Sklapanje gej brakova moglo bi da bude moguće u Srbiji od 2020. godine, saznaje Informer! Do tada bi, naime, trebalo da bude donet Građanski zakonik, čiji nacrt predviđa niz vrlo liberalnih zakona, koji pored istopolnih zajednica pravno regulišu i pitanja poput eutanazije i surogat materinstva.

Prema rečima Ratka Slijepčevića, sekretara komisije za izradu Građanskog zakonika, regulisanje gej-brakova nalazi se u nacrtu Građanskog zakonika kao vrlo važno pitanje. Nacrt ovog pravnog akta trebalo bi da bude usvojen do kraja godine, potom sledi javna rasprava, a do početka 2020. ovaj akt će proći Vladu i Skupštinu Srbije, kada će konačno biti usvojen.

Slijepčević je za Informer rekao da pitanje pravnog regulisanja gej brakova ostaje predmet razmatranja u Građanskom zakoniku i da nisu tačne informacije da je ovo pitanje izbrisano iz nacrta prošle nedelje, kao što se spekulisalo u medijima.

– Pitanje pravnog regulisanja gej brakova apsolutno postoji u Građanskom zakoniku i nema govora o tome da će biti izbrisano. Već početkom marta komisija koja radi na izradi zakonika raspravljaće o ovoj temi, ali i o mnogim drugim, pošto ovaj akt ima više od 2.500 članova. U obzir dolaze sve sugestije, saveti, primedbe svih onih koji su bili uključeni i gledaćemo da uradimo ono što je najbolje za sve – objašnjava Slijepčević i dodaje:

– Kada budemo imali jasnu sliku i predloge do kraja ove godine, naša komisija će sastaviti celokupni nacrt Građanskog zakonika i tek tada će se znati koje će se stavke u njemu nalaziti. Nakon toga, uređeni nacrt šaljemo Ministarstvu pravde na razmatranje i javnu raspravu, a potom ide na Vladu i usvajanje u Skupštini – ističe naš sagovornik.

Stručnjaci u Srbiji različitih su mišljenja kada je ovaj zakon o gej brakovima u pitanju, ali su saglasni da je potrebno vremena da naše društvo „svari“ ovakve, poprilično liberalne propise. Sociolog profesor Neven Cvetićanin kaže za Informer da pre donošenja zakona o sklapanju istopolnih brakova nadležni organi moraju dobro da sagledaju sve moguće posledice koje on sa sobom nosi. On podseća da je Srbija i dalje na velikoj klackalici između tradicionalnog i modernog doba.

– Potrebno je vreme i rad za uspostavljanje ovakvih kontroverznih zakona na našim prostorima. Sa tačke našeg društva, mora se dobro promisliti o svakom koraku i odluci, ali i o tome šta će dozvoljeno sklapanje gej brakova doneti a šta oduzeti našoj zemlji. Ukoliko se budemo ugledali na Sloveniju, koja je ovaj zakon donela prošle nedelje, taj zakon neće biti radikalan, jer Slovenci nisu dozvolili i usvajanje dece. Svakako, ovaj nacrt će zahtevati ozbiljnu analizu svake stavke, posebno na javnoj raspravi – naglašava profesor Cvetićanin.

Psihoterapeut iz savetovališta „Entera“ Marko Braković ističe za Informer da će zakonsko regulisanje gej-brakova biti više politička nego pravna odluka.

– Prve generacije koje budu doživele da istopolni brak bude pravno izjednačen sa heteroseksualnim imaće možda problem sa tim. Međutim, kasnije generacije prihvatiće tu promenu i njima će gej brakovi postati nešto sasvim normalno – smatra Braković.

Gej prava u regionu

Slovenija
Mogući brakovi između osoba istog pola. Nema usvajanje dece.

Hrvatska
Dozvoljene istopolne zajednice, zajednička imovina, nasleđivanje i pravo na penziju.

Crna Gora
Nema mogućnosti registracije, ali se država zalaže za ljudska i manjinska prava.

Bosna i Hercegovina
Nema mogućnosti registracije istopolne zajednice. Postoje zakoni koji štite LGBT osobe.

Makedonija
Zakon ne priznaje istopolne zajednice. Ima malo organizacija koje se zalažu za prava ove populacije.

Albanija
Istopolni brakovi nisu priznati. U Tirani postoji nekoliko barova koji su poznati kao mesta okupljanja gej osoba.

Grčka
Ne postoji mogućnost sklapanja istopolnih partnerstava, ali bilo je slučajeva da su oni ipak sklopljeni.

Mađarska
Zabranjuje diskriminaciju na osnovu seksualne orijentacije i priznaje registrovana partnerstva.

Rumunija
Ne priznaje nijedan oblik istopolnih zajednica, ali žene, uključujući i lezbejke, mogu veštački da se oplode.

Bugarska
Održava se gej parada bez većih problema uz podršku inostranih ambasada. Ne priznaju se istopolne zajednice.

Azdejković: To će biti uslov za EU

Gej aktivista Predrag Azdejković kaže za Informer da sve zemlje u Evropskoj uniji moraju da regulišu istopolne zajednice, pa će morati i Srbija.

– Napravljen je akcioni plan i predlog nacrta koji bi trebalo da se reguliše do kraja ove godine. Videćemo da li će se taj rok ispoštovati. Poznajem dosta naših ljudi koji su stupili u gej brak u inostranstvu, ali oni u Srbiji nemaju nikakva prava. Krajnje je vreme da se ovaj problem reši – kaže Azdejković.

On dodaje da je Evropski sud za ljudska prava doneo odluku po kojoj se sve istopolne zajednice na neki način moraju legalizovati i da to ne podrazumeva klasičan brak i usvajanje dece.

– To znači da može da se dozvoli samo registracija zajednice kako bi se pravno regulisala pitanja poput nasledstva i zajedničke imovine – dodaje Azdejković.

(Informer)

KOMENTARI4 komentara

  1. kuka says:

    Ne, istopolni brakovi nikad neće moći biti posmatrani kao normalni, jer je brak po definiciji institucija koja služi za produženje vrste, a istopolni brak je je suprotno od toga. Ali mislim da mi oko toga ne treba da se previše jedimo, jer će ova odredba biti brisana, bez obzira šta ko kaže ili želi.

  2. Dusan says:

    samo bih podsetio na vas clanak koji treba da se forsira i iznese u javnost u mnogo vise opcija http://www.intermagazin.rs/poznati-holandski-profesor-sokirao-sve-homoseksualnost-je-bolest-devijacija-mozga/ dokazano je da je to bolest i devojacija mozga, ali ne daju da se ta vest objavi sto je sramota jer tako sebi daju opravdanje. bolesni vladaju pa ovo i ne cudi

  3. ? says:

    Nema Srba , sve poturice i evnusi.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *