НЕМА ВИШЕ ЛАГАЊА! ЕУ престала да спомиње СРБИЈУ И ПОРУЧИЛА ЈОЈ ШТА МОЖЕ ДА ОЧЕКУЈЕ

НЕМА ВИШЕ ЛАГАЊА! ЕУ престала да спомиње СРБИЈУ И ПОРУЧИЛА ЈОЈ ШТА МОЖЕ ДА ОЧЕКУЈЕ

6 маја 2020

Због пандемије короновируса самит ЕУ-Западни Балкан у Загребу данас се одржава путем видео конференције. Иако је Хрватска имала амбиција да самит буде прекретница у процесу проширења ЕУ и перспективи чланства држава региона, Западни Балкан је и даље – на чекању. Уместо „прекретнице“, на загребачком састанку се неће ни поменути проширење.

То је, према писању хрватског Јутарњег листа, видљиво из нацрта „Загребачке Декларације“ која ће бити усвојена и у којој се нигде у тексту не спомиње „проширење“, „чланство“ нити „интеграција у ЕУ“. Постоји само неодређена реченица о „европској перспективи“ и снажнијем повезивању.ЕУ не помиње проширење на Западни Балкан

Милан Игрутиновић из Института за европске студије сматра да терминологија употребљена у „Загребачкој Декларацији“ говори о неодређеној будућности која чека земље кандидате и изостанку формалних обавеза за ЕУ по питању проширења.

„Пре два месеца ЕУ је дала „зелено светло“ за почетак преговора Северне Македоније и Албаније, али без одређивања датума. Мислим да је њихов интерни став да је то, у овом тренутку, довољно у погледу формалних корака придруживања било кога са Западног Балкана, укључујући и Србију. Зато мислим да овај самит у том смислу можда није нужно битан, јер је још са тврдим „не“ Француске прошле године свима овде доста јасно стављено до знања да је политика проширења на неки начин на чекању“, оцењује Игрутиновић.

Он додаје да треба имати на уму чињеницу да су међу земљама-чланицама ЕУ подељени ставови по питању проширења. Иако већину чланица то интересује и немају проблем са тим, многе владе то сматрају непопуларном „домаћом темом“ јер су њихови грађани све скептичнији према идеји давања новца „сиромашним балканским народима“.

Са друге стране, каже Игрутиновић, неке државе сматрају да ЕУ мора више да ради на интеграцији Западног Балкана, ако жели да буде озбиљан геополитички играч.

„Ми јесмо, на неки начин, жртва њихових интерних дилема, преплитања и мешања карата. Имали смо формални „брегзит“ у јануару, а сада је дошла једна потпуно нова тема која је гурнула у страну све остале теме, укључујући и реформу ЕУ за коју смо ми негде били везани. Ова криза јавног здравства, као и економска криза која је на помолу и за коју се сматра да ће бити најгора од 1929. године, погурала је у крај гомилу других политика, па и политику проширења“, каже Игрутиновић.

Пандемија је променила све

И Сузана Грубјешић из Центра за спољну политику каже да, иако је загребачки самит требало да буде историјски јер се ове године навршава 20 година од самита у Загребу када је тадашња СРЈ укључена у процес Стабилизације и придруживања, пандемија је променила све, па и формат, домет и очекивања од овог догађаја.

„Тачно је да у нацрту заједничке Декларације, на жалост, нема ни речи ни о проширењу, ни о интеграцији, али са друге стране је обезбеђена велика финансијска помоћ за земље Западног Балкана, уз већ опредељене 3,3 милијарде евра о којима ће на самиту бити речи. На јесен се најављује и тај велики економски инвестциони план за Западни Балкан и то су све позитивне вести“, каже Грубјешићева и подсећа да говора о проширењу ЕУ није било ни на самиту у Софији 2018. године.

Она верује да је добар сигнал то што су датум за отпочињање преговора са ЕУ претходно добиле Северна Македонија и Албанија, а за Србију и Црну Гору ту је, како каже, ревидирана методологија по којој ћемо убудуће преговарати, и која нуди могућности за бржи напредак јер су поглавља подељена у кластере.

„То су све добре вести и добри сигнали, али оно кључно, а то је да се ЕУ обавеже и да стави у декларацију, неки документ, да ће Западни Балкан бити интегрисан и са неком временском одредницом, то ћемо још сачекати. Очигледно је да ни она стратегија проширења из 2018. у којој је стајала 2025. година као могућа, потенцијална година пријема за Србију и Црну Гору, све више губи на значају, јер ипак су земље чланице те које ће одлучивати о пријему нових земаља, а не сама Европска комисија“, оцењује Сузана Грубјешић.

Ипак, наша саговорница не мисли да земље Западног Балкана треба да буду разочаране исходом загребачког самита јер је ситуација специфична, пандемија је у целом свету, а самит се ипак одржава и ипак је ЕУ, како каже, пронашла начин да помогне Западном Балкану да се избори са пандемијом и последицама које ће она оставити на друштва и привреде читавог региона.

Милан Игрутиновић верује да се од самита у Загребу више није ни могло очекивати јер је реч о формату Западни Балкан 6 у коме учествује и самопроглашено Косово, које строго-формално нема перспективу чланства.

„Питање је како би у том смислу они уопште укомбиновали тематику формалног проширења и формалних почетака преговора са Албанијом или Македонијом са тим да Косово нема јасну перспективу због свог статуса и тога да га пет чланица ЕУ не признаје. Ту је такође и Босна и Херцеговина која није формални кандидат. Дакле, ту постоји преплитање између формалног процеса придруживања и онога што јесте велика скупина западнобалканских земаља, како они кажу – партнера, у којој се више прича о дигиталној агенди, конективити агенди и економској сарадњи, поготово сада у контексту пандемије ковида“, примећује Игрутиновић.

(Спутњик)

KOMENTARI17 коментара

 1. persida says:

  Vucko je digao ruke od Evrope, sad ce da pokloni Srbiju Siptarima i Kini, pola pola.

 2. Косовац says:

  Самит ЕУ – „Западни Балкан“? То је прави реалити, а не аматери „Парови“, „Фарма“, аплауданери и шерпе-лонци. Појма немамо каква је то држава „Западни Балкан“, ко је њен председник, да ли има парламент. Вероватно има председништво, које полаже рачуне окупационој власти – Централном комитету Европске Уније. ……….Очигледно је да сорошоиди вуку Србе за нос – посредством српског руководства, корумпираног у окупационој зони званој „Србија“. ……….Чак је ево и Додик престао да крије да жељно води своје српско стадо у амбис звани Европска Унија. ……….Загребачки самит? Посерем вам се у Загребачки самит. Посерем вам се и у титоисту Дачића који нас води у ту европску врећу гована.

  • Косовац says:

   Сада ће на самиту опет видео-линком да изгласају неко одузимање Србији као оно електроенергетске објекте. А Дачи и Вучи ће да се жале, „Замислите, прегласали су нас“.

 3. Ружа Румена says:

  Такозвана јевропска унија - Такозвани западни балкан.Напокон,и нажалост захваљујући несрећном корона вирусу,многима је и буквално постало јасно да је јевропска унија превара и игроказ такозваних владара из сенке а у ствари истинских владара планете.Термин западни балкан је парола стара не више од десетак година,географски неутемељена.Ако сви кажу да после представе са корона вирусом ништа неће бити као што је било - ево вам тумачења прве реченице у коментару.Живела самостална и независна Србија,ван европске уније али у историјским границама међународно признатим.

 4. Za Srbiju says:

  Трла баба лан, да јој прође дан. На нашу срећу, то је за нас повољно.

 5. branicevac says:

  Bacanje prasine u oci I gubljenje vremena!Evropa je mrtva duhovno ,da se sve vrti oko love pokazala ne njihova neazurnost da jedni drugima pomognu!Pukli su skroz na skroz ...ne da nece biti intgracija nego ce biti totalne dezintegracije I segmentizacije.Evropu ocekuje scenario Jugoslavije!Svako ko se ostvrvio na Srbiju na kraju je zavrsio kao lezina!To je srpsko prokletsvto!

 6. Lud zbunjenog says:

  Prošle godine je EU decidirano rekla Srbiji da neće biti primljena, ali mi imamo "pametne" koji su rekli da mi ipak ulazimo u EU i nastavili su da landaraju tamo, ma oni su se s njima sprdali i kobajagi dočekivali ih i kao nešto pričali.Evo im opet poruke, ali naši "pametni" nikako da shvate.Oni će i dalje da dangube i troše naše pare na ulazak u EU.

 7. Риста says:

  Е а сад да паметни и културни Пензионер мало протумачи какав језик употребљава Косовац. Пензионер, нисам ти одговорио на твоје баљезгање о некој наводној пристојности која се подразумева код тебе, али не познајем те и нисам хтео да будем преоштар. Тек да ти скренем пажњу да ја не употребљавам комифо језик, него када пишем коментар говорим језиком којим говори и разуме мој народ, а не просвета. Тако ми обични људи увек разговарамо, али ти си канда неки културолошки радник са прагматичним и транспарентним културним изражавањем. Не пишем коментар на текст, јер су други већ све рекли о јебеној, лоповској и кварној ЕУ. Све сам ја то већ бар десетак пута описао у задњих 15 година и имам став свога народа и тако сам увек ословљавао ЕУ. Не треба ЕУ Србији, него Србија треба унији. Надам се да се то неће догодити ускоро, бар док не уђемо у састав руског економског света. А после тога, чак и ако уђемо у ЕУ, неће моћи да нас газе и пљачкају као данас. Време је нама ипак више наклоњено него ЕУ. Још да то схвати и Вучић или бар да му прође време, биће лакше. Иако је велика пљувачина на Тадића и Вучића, ја сам некако става да су та два човека примила на себе сва срања ЕУ, Америке и Турске да се већ сами себе гаде. Нормално да је све то закачило и српски народ, али српски народ мора схватити да смо поробљени и да смо још и добро прошли баш због Тадића и Вучића. Као што видите, Србија још увек дише. Е сад да Вучић схвати самостално, а не као што је Тадић морао схватити да ће му време истећи за пар година као и Јељцину, па да одреди најмање Косовца за наследника и да се окренемо правом путу. Не знам да ли је то могуће, али треба пробати.Има Србија својих Путина само није било време.

  • Косовац says:

   Христо, ти си право освежење за овај портал. Већ смо ми коментатори почели да се буђавимо, понестало нам идеја, и ево срећом ти си дошао да мало заталасаш. Нисмо у говнима до гуше, па таласање не смета уопште. ……….Иначе, да сам ја наследник као што препоручујеш, требало би ми само два пандура да ми чувају леђа. Па бих онда оплео по српским сорошоидним говнарима, не би ми било уопште жао што бих се и ја оговњавио.

 8. Penzioner says:

  Kosovac je, po mom mišljenju, samo rođen na Kosovu i Metohiji a verovatno parazitira u Beogradu ili nekom većem gradu u centralnoj Srbiji, jer je za debele pare prodao imovinu na KiM i sad, kao i mnogi njemu slični, peva onu staru:"Ko da mi otme iz moje duše Koosvo". Njemu ništa nije jasno, pa ni to da je Vučić (i niko drugi) predao elektroenergetski sistem "Republici Kosovo" (kako je naziva protivustavnim Briselskim sporazumom, sa zvezdicom u fusnoti), pored svih drugih institucija Republike Srbije koje su funkcionisale na KiM. Prvo je raspustio žandarmeriju po dobijanju izbora na severu KiM u ponovljenim izborima, jer je na prvim neko (nadam se da razumeš ko) porazbijao glasačke kutije zbog bojkota izbora po zakonima Republike Kosovo. Nadam se da, za razliku od Kosovca, znaš da te izbore, kao i sve druge u Republici Srbiji, nije raspisala Maja Gojković. Zatim su u kosovski sistem integrisani srpsko pravosuđe, obrazovanje, policija, telekomunikacije(dodela međunarodnog pozivnog broja +383), ukinuta civilna zaštita, uklonjene barikade na mostu na Ibru, administrativni prelazi preimenovani u granične i "finito". Sve to Kosovac ne zna, pa mu nije bilo jasno ni zašto Vučić (samo za domaću upotrebu, kao i uvek) pred svojim novinarima grmi:"Ne dam Gazivode". I još uvek optužuje "žute", čiju je i politiku i najveći deo članstva preuzeo, da su oni izdali Kosovo. Samo pre nekoliko dana jedan od njegovih medija baš na ovom portalu objavi vest da je Briselski sporazum potpisan 2013. godine. Nadam se da je bar tebi poznato da je SNS pošast uzjahala Srbiju 2012. godine. Inače prvi Briselski sporazum je potpisao Ivica Dačić, uz paraf samozvanog PPV (jer Zakon o vladi ne poznaje termin prvi potpredsednik, niti premijer, kako se takođe gospodin kasnije samoproglasio). Što se tiče odnosa prema Rusiji, svi režimski mediji, među kojima se naročito ističu Informer i Srpski telegraf, upotrebljavaju reči "braća Rusi" uvek pred još jedan u nizu katastrofalnih poteza ne samo za Srbiju već i Rusiju. Ko je plasirao informaciju o ruskom špijunu i kako se povodom te afere Vučić obratio tadašnjem ambasadoru Rusije u Beogradu. Nije li rekao da ga je pitao "zašto nam to radite"? Koliko je izmišljenih atentata i državnih udara izmislio Informer, među kojima i državni udar na dan izbora u Crnoj Gori, opet u tu lagariju poturajući nekog Šišmakova iz Rusije? Ne potvrdi li i Vučić sledećeg dana da su izmišljeni državnu udar izvela lica iz Srbije, ali da u tom ima i elemenata inostranosti? Ne objaviše li nezavisni portali pre samo dva dana vest da je Vlada Srbije SZO i "dobrotvoru" Bilu Gejtsu uplatila (čini mi se) dva miliona evra za razvijanje vakcine protiv korona virusa. I to baš u trenutku kad je vlada Donalda Trampa ukinula donacije SZO i pokrenula postupak protiv najuticajnijih predstavnika tzv. duboke države u SAD, među kojima su i oni čiju je kampanju novčano podržao i sam Vučić, zato što je pametan. Ti Risto i dalje sviraj u istu frulu, ali nomej meni nametati svoje mišljenje. Moj odgovor je bio samo reakcija na tvoje pominjanje mene, kao što i sad činiš. Kad je poželeo EU tad Srbiju i video u njoj, a još manje nekakvu Balkansku uniju, za koju mislim da znaš ko je zagovara. Kome je Albanija najvažniji strateški i ekonomski partner jadna je to država. Ali, ne laje kuca radi sela već radi sebe. Jezik Kosovca me ne zanima, jer se ni on nikad nije kačio za moj komentar.

  • Косовац says:

   @ Penzioner, …..Нема разлога да се љутиш што сам ја продао своју дедовину па ме због тога проглашаваш паразитом. Ја живим од својег, а паразит живи од туђег. Више си ти паразит, ти си стекао пензију као радник Пете колоне, продајући своје друштво иностраним газдама, па ти ево нико не може ништа. Уживаш као бубрег у лоју. Али ти неки цацко не даје мира, па не можеш да се одвикнеш од навике да пљуцкаш по поштеном народу око себе. ……….Таквих српских комуњара као што си ти, било је пуно Косово и Метохија. Нажалост, они су ме отерали са Косова, тако да сам био приморан да продам своју дедовину. Сада уопште нема потребе да једеш своје кохонес и толико се једиш што сам се ипак добро снашао у држави коју ти продајеш као страни плаћеник.

   • Penzioner says:

    Da si ti živ i zdrav, ali ja nisam bio komunjara ni u vreme kad se to moralo, pa mi na pemt ne pada da budem ni obožavalac ovih "demokrata" koji haraju i pljačkaju Srbiju od petooktobarskog puča do danas. Peta kolona su oni koji rade protiv svoje države, a finansira je uglavnom Soroš, ali na nesreću i vlada ove države. Njihovu politiku upravo sprovodi niko drugi do onaj ko je svakog, dok je izigravao ljutog opozicionara, nazivao stranim plaćenicima (kako ti mene nazivaš), izdajnicima i soroševcima. Ako se ne sećaš reči onih koji su nekad pevali jednu pesmu, a danas pevaju sasvim suprotnu lepo u Gugl pretragu ukucaj tekst: "Hronologija izdaje! Evo kako je srpski narod prevaren". E ti isti su ti danas na vlasti i na svim medijima, ispirajući mozak narodu, misleći da je svima vrana popila mozak pa se ne sećaju njihove retorike. Meni mozak ne može niko ispirati, a najmanje onaj ko se ne pridržava ni zakletve koju je položio na najviši pravni akt države, a hvali se da je bio najbolji student prava. Ja nisam bio najbolji student, ali sam veoma dobro savladao Ustavno i Međunarodno javno pravo, ne čitajući knjige po trideset puta, kao što se on sam hvalio. Za razliku od vrlih nam vladalaca nisam bio ni ratni huškač, niti sam učestvovao u ratu koji su oni vodili, pa nemam razloga da svoju ratnohuškačku prošlost perem preko leđa celokupnog srpskog narora, niti bi mi moral to dozvoljavao. Zašto sam pretpostavio da ne živiš na Kosovu i Metohiji? Zato što bi bar trebao znati zbog koga danas bilo koji Srbin koji još uvek živi na KiM ne može preći granicu Kosova i Metohije bez dokumenata "Republike Kosovo", ali nikad nisam primetio da njega pominješ u komentarima, za razliku od drugih čiju je politiku, ali i članstvo, on preuzeo. Meni moral ne dozvoljava da učinim bilo kakav štetan akt protiv svog naroda i države. Radije ću živeti deset godina pošteno nego stotinu nepošteno. Drago mi je da si se dobro snašao i samo uživaj. Ja sam uvek bio zadovoljan onim što imam. Pozdrav!

    • Косовац says:

     @ Penzioner, …..Да, да. Ко о чему, курва о поштењу.

     • Penzioner says:

      Kosovac, koliko hiljada evra si dobio za imanje na Kosovu i Metohiji? Da li si dobio bar duplo više nego što vredi? Jesi li ikad posle prodaje otišao na KiM da bar vidiš susede kojima ne pada na pamet da prodaju ni stopu svoje zemlje,i pored pretnji Šiptara? Strugnuo si ti sa KiM daleko pre nego je zapucalo. Takvi nam uglavnom i kroje kapu. Što sa Kosova i Metohije, koju tvoj ljubimac nazva "Republike Kosovo" ne odlazi Marko Jakšić i njegove kolege iz udruženja "Otadžbina"? To što si napisao odnosi se upravo na tebe, te me ne čudi što se na tvoj rečnik poziva Rista, koji je za tebe akademik. Iako nisam rođen na KiM za mene će ta AP ostati kolevka srpstva, a za tebe je bila odskočna daska za sticanje bogatstva. Svi bukači koji su bili najglasniji pred dolazak Slobodana Miloševića na KiM kad vam je poručio "Ne sme niko da vas bije", prvi su strugnuli sa KiM i pokupovali stanove i kuće u centralnoj Srbiji, ali i posao. Imao sam takve i u preduzeću u kome sam proveo 35 godina. Nije im niko dao da pisnu, jer su znali da su najobičnije jajare.

      • Косовац says:

       @ Penzioner, …..Да, да. Ко о чему, курва о поштењу. Нарочито прича о поштењу комуњара која није била ратни хушкач и која није учествовала у рату. Која и дан данас жали за комунистичком идилом која је била за време Ивана Стамболића. ……….Продао си целу Србију, а фол хваташ се за Косово као пијан за плот. Па ти сада сметају они Срби који су са Косова претекли живи.

 9. Penzioner says:

  Ne zanima me jezik Kosovca, a ti se češeš tamo gde te svrbi. Intermagazin nije objavio moj odgovor,jer verovatno ocenjuje da nije po volji njihove uređivačke politike. Samo ti nastavi trtljanje, ali pazi da ne ispiraš mozak nekom o onom o čemu nemaš blage veze. Ako ne znaš kako izgledaju antene 5G mreže okreni se oko sebe. Ima ih k'o pečuraka posle kiše. Čemu služe to već i vrapci na grani znaju. Meni je sasvim dobra bila i 3G mreža. Politiku koju podržava Kosovac ja nikad nisam podržavao, niti mi to pada na pamet. On,kao i većina botova, još uvek trabunja o krivici onih koji su Vučića i doveli na vlast, a ne želi prihvatiti činjenicu da "žuti" nisu potpisali veleizdajnički Briselski sporazum već Dačić i Vučić takozvani Prvi 2013. godine, dok je sve ostale potpisao sam Vučić, uključujući i sporazum o elektro energetici. Samo nekoliko dana pre objavljivanja vesti da je elektromreža Kosova pripojena albanskoj elektro mreži Vučić je (za domaću upotrebu) urlao: "Ne dam Gazivode". Uvek je on vikao ne dam ovo, ne dam ono, pa kad je video da je dao sve za ništa onda je počeo ispirati mozak narodu o taksama i razgraničenju. On je jedini predsednik na svetu koji se želi razgraničiti sa delom sopstvene teritorije, ne poštujući ni Ustav Republike Srbije, na koji je položio zakletvu, ni Rezoluciju 1244 OUN. Šta zna nepismena baba ispred televizora, šta piše u preambuli ustava i Rezoluciji 1244? O čemu razmišlja onaj jadničak koji je zavapio:"Vučiću, ljubi te brat daj mi nešto da jedem. Tri dana ništa nisam okusio ni ja, ni žena, ni deca, a glasao sam za tebe". To je rezultat njegove politike i samohvalisanja u koje veruju samo debili, o najvećem privrednom rastu Srbije u Evropi od 6,5%.To će se dogoditi na svetog nikad, kao i sve što je bilo kad obećao, uzuzev onog što je obećao onima koji su ga "doveli" na vlast.

 10. Риста says:

  "a ti se češeš tamo gde te svrbi" Сладак си стварно. Ја се мало почешо а ти раздеро кожу. Заиста те засврбило. Ма није битно шта ко воли од политике а шта не, битно је шта нам раде и како да спречимо. Ти си отскора на интермагазину, па да те обавестим. Има кад ми почисте све коментаре на извесне теме, јер сам својеглав. Да те не гњавим, има тога колико хоћеш. За мене има пар забрањених тема где не вреди да шаљем коментаре. Кад би ми свако на своју воденицу, онда Интермагазин не би био интермагазин и ја се љутим једно време , а нарочито када немам времена да коментаришем, па после поново. Косовац је одрасто и прерасто на КиМ али не бих даље о другима. Погрешио си а то што је отишао за послом, па свако би. И ја сам отишао за послом и целом свету већ 30 година, али нема разговора без мојих Срба. Нисам имао ни дана слободно дваипо месеца и сада сам узео пар недеља слободно, јер ми се може а и заслужио сам. Нисам имао забрану путовања и било ме у неколико држава света. Такав ми посо. Антена сигурно видим више него многи други, знам шта је која, знам шта раде и тако даље али се не бавим научним коментарисањем. Нисам толико паметан баш за све. Буди поздрављен, Пензионер. Разумем ја тебе и желим ти све најбоље. Мало сам се опакостио, али не баш превише и знао сам да ћеш реаговати. Свако добро и теби и Филипу. Само ви оштро. Боље се сналазим.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u