НЕМАЧКА ПРЕТИ ОРБАНУ: Мађари ће бити „ударени по џепу“ ако не постану послушни | INTERMAGAZIN

NEMAČKA PRETI ORBANU: Mađari će biti „udareni po džepu“ ako ne postanu poslušni

13 septembra 2017

Nastavljaju se kritike sa svih strana upućene mađarskom premijeru Viktoru Orbanu zbog njegovog nepoštovanja odluke Evropskog suda pravde o raspodeli izbeglica.

Nema solidarnosti, nema ni para

Tako je nemački ministar pravosuđa Hajko Mas izjavio je da bi Evropska unija trebalo da uskrati Mađarskoj novac ako njena Vlada i dalje bude odbijala da učestvuje u evropskoj šemi raspodele izbeglica.

– Moramo da povećamo pritisak na zemlje koje misle da mogu da zaobiđu zakon. Kada se zakon prekrši, moraju da uslede sankcije. Nepoštovanje odluke suda trebalo bi da ima finansijske posledice – istakao je Mas.

Mađarska je na Evropskom sudu pravde pokušala da sruši ecropske obavezujuće kvote za raspodelu 120.000 izbeglica iz Italije i Grčke širom Unije. Ali, sud EU odbacio je tužbu Mađarske i Slovačke, koju su te dve zemlje podnele zbog odluke Saveta EU o privremenom mehanizmu obaveznog premeštanja tražitelja azila.

Zahtev za azil nije zločin

Orbanovu politiku kritikovao je Filipo Grandi, šef UN-ove agencije za izbeglice (UNHCR), naročito što mađarske vlasti izbeglice automatski prebacuju u tzv. tranzitne zone napravljene od kontejnera.

– Ne zovem to tranzitom već pritvorom – rekao je Grandi nakon posete tranzitnoj zoni Reske, jednom od dva takva kampa na granici sa Srbijom, prenosi AFP.

Posljednih pola godine Mađarska sve podnosioce azila automatski prebacuje u kampove, kojima novinari nemaju pristup, dok se njihove prijave za azil procesuiraju.

– Do kraja procedure mogu da prođu nedelje i meseci – upozorio je Grandi, pohvalivši istovremeno sistem kvota za prijem izbeglica u okviru Europske unije i pozvavši Mađarsku da prestane da se protivi i da primi svoj deo izbegličke i migrantske kvote.

KOMENTARIJedan komentar

  1. Kosovac says:

    Znači, nemački ministar pravosuđa Hajko Mas predlaže da Evropska unija uskrati Mađarskoj novac. Znači Mađarska od Evropske unije prima novac. Zato je dobro da se bude u Evropskoj uniji, zato što ona daje novac. Pa ako neko prima novac, red je i da sluša, a ne da bude tako bezobrazan.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *