NEMAČKA VLADA PRIZNALA: Isporučivali smo hemijski materijal Siriji

NEMAČKA VLADA PRIZNALA: Isporučivali smo hemijski materijal Siriji

30 septembra 2013

rederecht-bundestagNemačka vlada priznala je danas da je Nemačka sve do 2011. godine isporučivala Siriji hemijski materijal koji je mogao da se upotrebi za izradu oružja i to u većim količinama nego što se prvobitno znalo.

Podaci nemačkog ministarstva privrede pokazuju da su nemačke firme u periodu između 1998. i 2011. godine izvezle u Siriju ukupno 360 tona hemikalija bilo za vojnu bilo za civilnu upotrebu, što je tri puta više nego što je ranije rečeno.

Ministarstvo tvrdi da ne postoje dokazi da je taj hemijski materijal korišćen za izradu oružja, prenosi AFP.

„Nakon detaljnog pregleda svih raspoloživih informacija, može se zaključiti da je su taj materijal koristile privatne industrijske kompanije u civilne svrhe“, navodi se u saopštenju ministarstva.

Isporuke hemijskog materijala obustavljene su u maju 2011. godine kada su uvedene sankcije na izvoz hemijskog oružja Siriji.

Ministarstvo je pre dve nedelje obelodanilo da nemačke firme imale izvozne dozvole u periodu između 2002. i 2006. godine za isporuku više od sto tona hemikalija za takozvanu dvostruku upotrebu.

Izvori iz ministarstva navode da su te hemikalije mogle da se koriste za površinsku obradu metala, fluorisanje pijaće vode i proizvodnju paste za zube.

Nemački ministar spoljnih poslova Gvido Vestervele rekao je na Generalnoj skupštini UN u subotu da je Berlin spreman da pruži finansijsku i tehničku podršku međunarodnoj operaciji uništavanja sirijskog hemijskog oružja, nakon što je Savet bezbednosti usvojio rezoluciju kojom se to nalaže.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *