НЕМЦИ НАМ САСУЛИ ИСТИНУ У ЛИЦЕ: У ЕУ желе да уђу само економски и политички слабе земље!

НЕМЦИ НАМ САСУЛИ ИСТИНУ У ЛИЦЕ: У ЕУ желе да уђу само економски и политички слабе земље!

7 јула 2016

Vucic merkel eu 9845Поводом конференције о Западном Балкану у Паризу, неки немачки листови су се замислили над могућностима пријема земаља бивше Југославије у Европску унију након „брегзита“.

„Није леп осећај желети нешто што другима више не ваља. Векну хлеба од јуче – или Европску унију“, пише новинарка Зидојче цајтунга Нађа Пантел:

„Тако то тренутно изгледа на Балкану. И поред тога што су Британци окренули леђа Бриселу, тамо сада дижу два прста. Приступ ЕУ? Да, молим! Шефови влада Србије, Албаније, Македоније, Косова, Босне и Херцеговине и Црне Горе управо су још једном нагласили да би радо постали део Уније. То можемо сматрати за добру или за лошу вест. Она се може тумачити као знак слабости ЕУ која привлачи још само оне који једва могу самостално да стоје: економски слабе и политички лабилне земље Југоисточне Европе. Или се може тумачити као знак снаге, јер већину грађана на Балкану више привлаче западна обећања о благостању од предности које нуди Русија.“

„Економска атрактивност Европе је за земље ван Заједнице непромењена – што, уосталом, није неважан аргумент у табору брегзита који тиме објашњава своју жељу за изолацијом. Он сматра да социјални досељеници са Истока угрожавају радна места и културу Запада: овде добра стара Европа са новцем и вишим вредностима, тамо – шугава Европа бетонских стамбених блокова, пуна сиротиње. Ако Исток дође, морамо напоље из система […] И сиромашније земље имају жеље и идеале који сежу мало даље од стварања радних места. Када један Србин или Бошњак жели у ЕУ, онда то жели не само да би на крају месеца имао више новца на рачуну у банци, већ и зато што је сећање на слом једне друге уније још свеже. Када су Британци гласали за иступање из ЕУ, било је то готово тачно на 25. годишњицу отцепљења Хрватске и Словеније од Југуславије. Влада у Београду је грађанима крваво наплатила ту одлуку да постану независни“, пише Зидојче цајтунг.

„Неке од реакција и дискусија у данашњој европској кући подсећају на почетке распада мултиетничке државе (Југославије) пре 25 година“, примећује и новинар Ерих Ратфелдер у свом тексту за берлински лист Тагесцајтунг, у коме подсећа да су на Балкану „националне мобилизације пратиле хистерија и лажи које су успешно посејале неповерење међу етничким групама. Сви структурални и економски проблеми друштва објашњавани су кривицом других. Тако је било и са страхом за радна места и са борбама за расподелу добара у државама. Оживели су национални митови, баш као и чежња за прошлошћу која је проглашена херојском. Скретање удесно и пропагандне кампање су напослетку довели до мржње и спремности на рат.“

„Обећање звано Европа значи и ограничавање моћи сопствене корумпиране и неспособне елите. Један пример европеизације Балкана је и то што су пред улазак Хрватске у ЕУ тамо високи државни функционери и бивши премијер доспели у затвор […] Елите ни у ком случају нису тако одушевљене Европом као грађани, чије мишљење, међутим, морају да уважавају. С обзиром на хрватско искуство, велики део руководилаца је, додуше, постао веома опрезан када је реч о приближавању Европској унији. Те бирократе су спремне да поклоне пажњу и агитовању других земаља. Путинова офанзива на Балкану је почела 2006. Његова жеља да Србију отворено привуче на своју страну, није остварена. Али, руски утицај у Србији и Републици Српској се не сме потценити, пре свега због подршке националистичкој политици у Савету безбедности“…

„Тражење ауторитарних решења за кризе у сопственим друштвима, уместо кретања трновитим путем демократизације, за неке од балканских политичких моћника постаје све интересантнија алтернатива – пре свега зато што су на бину ступили и други ауторитарни играчи. Турска већ годинама покушава да поново учврсти свој утицај на Балкану, делу Европе којим су Османлије владале вековима. Центар тих настојања је Сарајево. Тако конзервативна политика турског режима има подршку низа новооснованих приватних универзитета. Али крајњи циљ није само остваривање утицаја на балканске муслимане […] већ на све државе. Томе треба додати инвестиције турског капитала на читавом простору. Турска национална идеологија је чак проширена: Турци и Бошњаци су иста нација, кажу сада у Анкари. Али и земље Персијског залива шире свој утицај на Балкану и пре свега у Босни и Херцеговини. Милијарде уложене у туризам прати подршка исламистичких група и политичара.“

„Управо је Велика Британија била та која је, заједно са Немачком, желела да јача европеизацију у центру Балкана, у мултиетничкој држави Босни и Херцеговини, у којој традиционално кулминирају све напетости региона. После одлуке Британаца да напусте ЕУ, ту улогу има само Немачка…“, пише између осталог дневник Тагесцајтунг.

         http://www.dw.com/sr/eu-privla%C4%8Dna-kao-hleb-od-ju%C4%8De/a-19378203

(Факти.орг)

KOMENTARI6 коментара

 1. SRBIN says:

  Вучић у разговорима са ЕУ званичницима више времена проведе протежирајући и заступајући економске и политичке интересе шиптара из Албаније и са Косова него што се тамо пред тим ЕУ згубиданима бори за интересе српских радника којима ових дана дели и спрема на десетине хиљада отказа. Српски радници и беда нису предмет разговара мандатара Вучића са ЕУ званичницима јер се мандатару Вучићу и ЕУ званичницима за српским радницима и бедом просто речено ФУЋКА. Данс су главне теме разговора манадтара Вучић у ЕУ шиптарски економски и политички интереси и наставак даљег комадања Србије. Већина вести која долази из ЕУ када је у питању Вучић говори само о пројектима аутопута Ниш-Приштина-Драч а од данас је у ту причу убачена и авио линија Београд-Приштина?! Србима тај аутопут и та авиолинија требају као чир на дупету и у директној су супротности са државним и националним интересима Срба и Србије. Србима апослутно нису у интересу интеграције шиптарије било где и у било шта преко српске територије. Зато су ваљда ти пројекти протежирања шиптарије и њихових интереса данас главне теме разговора Вучића и ЕУ згубидана. Шта још тај Вучић треба да уради да вама Србима буде јасно да је он ваш непријатељ који користи буквално сваку прилику која му се укаже вама и вашој деци ради о глави? Јел треба да чекате његове одреде смрти у вашим кућама као што сте некада чекали Турке да би вам стигло из дупета у главу са киме имате посла?

  • ARTILJERAC says:

   Покренута петиција за референдум на " ПЕТИЦИЈЕ24" Шаљи даље.

 2. ! says:

  Koliko je Vučić voleo nemačku vladu i Nemačku, govore citati iz njegovih nastupa ''...Nemci me mrze jer sam zabranio emitovanje "Dojče Velea", preko koga šire svoju propagandu koja za cilj ima samo otimanje Kosova od Srbije. Ja njih ne mrzim, ne nameravam da okupiram Bavarsku ili Prusku, ali do kraja ću se boriti protiv nove nemačke okupacije Srbije.'' (TV "Pet", Niš, 8. decembar 1998.) ''...Čak ni moja majka Angelina nije mogla da dobije vizu za Nemačku kad je kao novinar RTS-a trebalo da ide tamo. Nisu je pustili jer se preziva isto kao ja. Izgleda ima loše prezime ili lošeg sina. Ponosan sam na to što su Nemci svesni da sam im ja neprijatelj ("Velika Srbija", novembar 1999.) ''...Nemačka neće uspeti da porobi Srbiju jer Srbi nisu Hrvati, nisu Mađari, već su narod koji je oduvek najviše voleo slobodu. Naš cilj je da ukažemo ko su strani plaćenici i da objasnimo šta će se sa Srbijom dogoditi ako bi Amerikanci i Nemci uspeli da je pokore i da na vlast dovedu svoje sluge. Srbija ne bi postojala.'' (TV Nais, Niš, 1. mart 2000..) "...Sve zlo srpskom narodu učinili su Hans Ditrih Genšer i nemačka vlada. Nemačka je naš vekovni neprijatelj, oni su dali blagoslov, političku, finansijsku i vojnu podršku Hrvatima, Muslimanima i Albancima u borbi protiv Srba. Što su počeli stvaranjem NDH, završili su okupacijom RS Krajine i progonom 400.000 Srba sa svojih ognjišta. (Konferencija SRS, 14. maj 2005.) ''...Đinđić sada Nemce naziva prijateljima. Možda jesu njegovi prijatelji, pomagali su mu kad je dezertirao i podržavao bombardovanje Srbije. Kakvi su nam Nemci prijatelji videlo se po tome što su menjali svoj ustav kako bi omogućili učešće u vojnim akcijama protiv Srba i Srbije. Zamislite, prvi put od Drugog svetskog rata nemački avioni su počeli opet da seju smrt i to baš Srbima. (TV Ritam, Pančevo, 27. septembar 1999.) ''...Opozicija je opravdano protestovala1996/97. zbog krađe izbora. Mi ih nismo podržali jer nismo želeli da budemo s onima koji se pod nemačkom zastavom bore protiv srpske vlasti. Nismo zaboravili šta su Nemci radili u Drugom svetskom ratu i u poslednjim sukobima. Gde se vijori nemačka zastava, tu su stratišta Srba." (TV Palma plus, 23. oktobar 1998.) ''...U Kragujevcu je došlo do incidenta kad me napala grupa demonstranata pred ulazom u opštinski odbor SRS-a. Video sam da nose zastave Demokratske stranke, Srpskog pokreta obnove i Nemačke. Napali su me Srbi s nemačkom zastavom. I to u Kragujevcu, u gradu u kome su Nemci izvršili nezapamćen pokolj. U taj grad ni 10 godina posle Drugog svetskog rata nije bio dozvoljen ulazak Nemcima. Neki su to zaboravili, ja nisam.'' (TV BK, 4. april 1998.)

 3. Baja says:

  Jake ste drzave nabrojali Fukara do fukare ......

  • ARTILJERAC says:

   Ти си из једне вештачке творевине коју вам створио мали човек са малим брковима и направио од вас обер фукаре.

 4. Љуба Јовановић says:

  Имам приговир немачој новинарки на недовољно знање. Тѕв. Бошњаци као нација НЕ! постоје тоје покраина састављена од 4 нациолности а то су; срби, хрвати, муслимани и турци којих нема много. Кад је реч о муслиманима они су 75% потурчени срби а остало су турци и др. Босна је проглашена за нацију а нико незна па чак и новинари да реч БОСНА знаци на турском језику ЛУДАК, БУДАЛА. Па добро су и направили земљу лудака-будала.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u