НЕМЦИ НАМ САСУЛИ ИСТИНУ У ЛИЦЕ: У ЕУ желе да уђу само економски и политички слабе земље!

NEMCI NAM SASULI ISTINU U LICE: U EU žele da uđu samo ekonomski i politički slabe zemlje!

7 jula 2016

Vucic merkel eu 9845Povodom konferencije o Zapadnom Balkanu u Parizu, neki nemački listovi su se zamislili nad mogućnostima prijema zemalja bivše Jugoslavije u Evropsku uniju nakon „bregzita“.

„Nije lep osećaj želeti nešto što drugima više ne valja. Veknu hleba od juče – ili Evropsku uniju“, piše novinarka Zidojče cajtunga Nađa Pantel:

„Tako to trenutno izgleda na Balkanu. I pored toga što su Britanci okrenuli leđa Briselu, tamo sada dižu dva prsta. Pristup EU? Da, molim! Šefovi vlada Srbije, Albanije, Makedonije, Kosova, Bosne i Hercegovine i Crne Gore upravo su još jednom naglasili da bi rado postali deo Unije. To možemo smatrati za dobru ili za lošu vest. Ona se može tumačiti kao znak slabosti EU koja privlači još samo one koji jedva mogu samostalno da stoje: ekonomski slabe i politički labilne zemlje Jugoistočne Evrope. Ili se može tumačiti kao znak snage, jer većinu građana na Balkanu više privlače zapadna obećanja o blagostanju od prednosti koje nudi Rusija.“

„Ekonomska atraktivnost Evrope je za zemlje van Zajednice nepromenjena – što, uostalom, nije nevažan argument u taboru bregzita koji time objašnjava svoju želju za izolacijom. On smatra da socijalni doseljenici sa Istoka ugrožavaju radna mesta i kulturu Zapada: ovde dobra stara Evropa sa novcem i višim vrednostima, tamo – šugava Evropa betonskih stambenih blokova, puna sirotinje. Ako Istok dođe, moramo napolje iz sistema […] I siromašnije zemlje imaju želje i ideale koji sežu malo dalje od stvaranja radnih mesta. Kada jedan Srbin ili Bošnjak želi u EU, onda to želi ne samo da bi na kraju meseca imao više novca na računu u banci, već i zato što je sećanje na slom jedne druge unije još sveže. Kada su Britanci glasali za istupanje iz EU, bilo je to gotovo tačno na 25. godišnjicu otcepljenja Hrvatske i Slovenije od Juguslavije. Vlada u Beogradu je građanima krvavo naplatila tu odluku da postanu nezavisni“, piše Zidojče cajtung.

„Neke od reakcija i diskusija u današnjoj evropskoj kući podsećaju na početke raspada multietničke države (Jugoslavije) pre 25 godina“, primećuje i novinar Erih Ratfelder u svom tekstu za berlinski list Tagescajtung, u kome podseća da su na Balkanu „nacionalne mobilizacije pratile histerija i laži koje su uspešno posejale nepoverenje među etničkim grupama. Svi strukturalni i ekonomski problemi društva objašnjavani su krivicom drugih. Tako je bilo i sa strahom za radna mesta i sa borbama za raspodelu dobara u državama. Oživeli su nacionalni mitovi, baš kao i čežnja za prošlošću koja je proglašena herojskom. Skretanje udesno i propagandne kampanje su naposletku doveli do mržnje i spremnosti na rat.“

„Obećanje zvano Evropa znači i ograničavanje moći sopstvene korumpirane i nesposobne elite. Jedan primer evropeizacije Balkana je i to što su pred ulazak Hrvatske u EU tamo visoki državni funkcioneri i bivši premijer dospeli u zatvor […] Elite ni u kom slučaju nisu tako oduševljene Evropom kao građani, čije mišljenje, međutim, moraju da uvažavaju. S obzirom na hrvatsko iskustvo, veliki deo rukovodilaca je, doduše, postao veoma oprezan kada je reč o približavanju Evropskoj uniji. Te birokrate su spremne da poklone pažnju i agitovanju drugih zemalja. Putinova ofanziva na Balkanu je počela 2006. Njegova želja da Srbiju otvoreno privuče na svoju stranu, nije ostvarena. Ali, ruski uticaj u Srbiji i Republici Srpskoj se ne sme potceniti, pre svega zbog podrške nacionalističkoj politici u Savetu bezbednosti“…

„Traženje autoritarnih rešenja za krize u sopstvenim društvima, umesto kretanja trnovitim putem demokratizacije, za neke od balkanskih političkih moćnika postaje sve interesantnija alternativa – pre svega zato što su na binu stupili i drugi autoritarni igrači. Turska već godinama pokušava da ponovo učvrsti svoj uticaj na Balkanu, delu Evrope kojim su Osmanlije vladale vekovima. Centar tih nastojanja je Sarajevo. Tako konzervativna politika turskog režima ima podršku niza novoosnovanih privatnih univerziteta. Ali krajnji cilj nije samo ostvarivanje uticaja na balkanske muslimane […] već na sve države. Tome treba dodati investicije turskog kapitala na čitavom prostoru. Turska nacionalna ideologija je čak proširena: Turci i Bošnjaci su ista nacija, kažu sada u Ankari. Ali i zemlje Persijskog zaliva šire svoj uticaj na Balkanu i pre svega u Bosni i Hercegovini. Milijarde uložene u turizam prati podrška islamističkih grupa i političara.“

„Upravo je Velika Britanija bila ta koja je, zajedno sa Nemačkom, želela da jača evropeizaciju u centru Balkana, u multietničkoj državi Bosni i Hercegovini, u kojoj tradicionalno kulminiraju sve napetosti regiona. Posle odluke Britanaca da napuste EU, tu ulogu ima samo Nemačka…“, piše između ostalog dnevnik Tagescajtung.

         http://www.dw.com/sr/eu-privla%C4%8Dna-kao-hleb-od-ju%C4%8De/a-19378203

(Fakti.org)

KOMENTARI6 komentara

 1. SRBIN says:

  Vučić u razgovorima sa EU zvaničnicima više vremena provede protežirajući i zastupajući ekonomske i političke interese šiptara iz Albanije i sa Kosova nego što se tamo pred tim EU zgubidanima bori za interese srpskih radnika kojima ovih dana deli i sprema na desetine hiljada otkaza. Srpski radnici i beda nisu predmet razgovara mandatara Vučića sa EU zvaničnicima jer se mandataru Vučiću i EU zvaničnicima za srpskim radnicima i bedom prosto rečeno FUĆKA. Dans su glavne teme razgovora manadtara Vučić u EU šiptarski ekonomski i politički interesi i nastavak daljeg komadanja Srbije. Većina vesti koja dolazi iz EU kada je u pitanju Vučić govori samo o projektima autoputa Niš-Priština-Drač a od danas je u tu priču ubačena i avio linija Beograd-Priština?! Srbima taj autoput i ta aviolinija trebaju kao čir na dupetu i u direktnoj su suprotnosti sa državnim i nacionalnim interesima Srba i Srbije. Srbima aposlutno nisu u interesu integracije šiptarije bilo gde i u bilo šta preko srpske teritorije. Zato su valjda ti projekti protežiranja šiptarije i njihovih interesa danas glavne teme razgovora Vučića i EU zgubidana. Šta još taj Vučić treba da uradi da vama Srbima bude jasno da je on vaš neprijatelj koji koristi bukvalno svaku priliku koja mu se ukaže vama i vašoj deci radi o glavi? Jel treba da čekate njegove odrede smrti u vašim kućama kao što ste nekada čekali Turke da bi vam stiglo iz dupeta u glavu sa kime imate posla?

  • ARTILJERAC says:

   Pokrenuta peticija za referendum na " PETICIJE24" Šalji dalje.

 2. ! says:

  Koliko je Vučić voleo nemačku vladu i Nemačku, govore citati iz njegovih nastupa ''...Nemci me mrze jer sam zabranio emitovanje "Dojče Velea", preko koga šire svoju propagandu koja za cilj ima samo otimanje Kosova od Srbije. Ja njih ne mrzim, ne nameravam da okupiram Bavarsku ili Prusku, ali do kraja ću se boriti protiv nove nemačke okupacije Srbije.'' (TV "Pet", Niš, 8. decembar 1998.) ''...Čak ni moja majka Angelina nije mogla da dobije vizu za Nemačku kad je kao novinar RTS-a trebalo da ide tamo. Nisu je pustili jer se preziva isto kao ja. Izgleda ima loše prezime ili lošeg sina. Ponosan sam na to što su Nemci svesni da sam im ja neprijatelj ("Velika Srbija", novembar 1999.) ''...Nemačka neće uspeti da porobi Srbiju jer Srbi nisu Hrvati, nisu Mađari, već su narod koji je oduvek najviše voleo slobodu. Naš cilj je da ukažemo ko su strani plaćenici i da objasnimo šta će se sa Srbijom dogoditi ako bi Amerikanci i Nemci uspeli da je pokore i da na vlast dovedu svoje sluge. Srbija ne bi postojala.'' (TV Nais, Niš, 1. mart 2000..) "...Sve zlo srpskom narodu učinili su Hans Ditrih Genšer i nemačka vlada. Nemačka je naš vekovni neprijatelj, oni su dali blagoslov, političku, finansijsku i vojnu podršku Hrvatima, Muslimanima i Albancima u borbi protiv Srba. Što su počeli stvaranjem NDH, završili su okupacijom RS Krajine i progonom 400.000 Srba sa svojih ognjišta. (Konferencija SRS, 14. maj 2005.) ''...Đinđić sada Nemce naziva prijateljima. Možda jesu njegovi prijatelji, pomagali su mu kad je dezertirao i podržavao bombardovanje Srbije. Kakvi su nam Nemci prijatelji videlo se po tome što su menjali svoj ustav kako bi omogućili učešće u vojnim akcijama protiv Srba i Srbije. Zamislite, prvi put od Drugog svetskog rata nemački avioni su počeli opet da seju smrt i to baš Srbima. (TV Ritam, Pančevo, 27. septembar 1999.) ''...Opozicija je opravdano protestovala1996/97. zbog krađe izbora. Mi ih nismo podržali jer nismo želeli da budemo s onima koji se pod nemačkom zastavom bore protiv srpske vlasti. Nismo zaboravili šta su Nemci radili u Drugom svetskom ratu i u poslednjim sukobima. Gde se vijori nemačka zastava, tu su stratišta Srba." (TV Palma plus, 23. oktobar 1998.) ''...U Kragujevcu je došlo do incidenta kad me napala grupa demonstranata pred ulazom u opštinski odbor SRS-a. Video sam da nose zastave Demokratske stranke, Srpskog pokreta obnove i Nemačke. Napali su me Srbi s nemačkom zastavom. I to u Kragujevcu, u gradu u kome su Nemci izvršili nezapamćen pokolj. U taj grad ni 10 godina posle Drugog svetskog rata nije bio dozvoljen ulazak Nemcima. Neki su to zaboravili, ja nisam.'' (TV BK, 4. april 1998.)

 3. Baja says:

  Jake ste drzave nabrojali Fukara do fukare ......

  • ARTILJERAC says:

   Ti si iz jedne veštačke tvorevine koju vam stvorio mali čovek sa malim brkovima i napravio od vas ober fukare.

 4. Ljuba Jovanović says:

  Imam prigovir nemačoj novinarki na nedovoljno znanje. Tѕv. Bošnjaci kao nacija NE! postoje toje pokraina sastavljena od 4 naciolnosti a to su; srbi, hrvati, muslimani i turci kojih nema mnogo. Kad je reč o muslimanima oni su 75% poturčeni srbi a ostalo su turci i dr. Bosna je proglašena za naciju a niko nezna pa čak i novinari da reč BOSNA znaci na turskom jeziku LUDAK, BUDALA. Pa dobro su i napravili zemlju ludaka-budala.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *