НЕМЦИ ОТКРИВАЈУ ШТА СЕ СПРЕМА НА БАЛКАНУ и шта ће се десити | INTERMAGAZIN

NEMCI OTKRIVAJU ŠTA SE SPREMA NA BALKANU i šta će se desiti

30 marta 2017

jugoslavija-sfrj-region-balkan-exyu-jpg_660x330

Evropa je pre dve decenije krenula da evropeizuje Balkan. Desilo se ono obrnuto: Evropa je na putu da se balkanizuje. Perspektiva pristupa Evropskoj uniji izgubila je svoju snagu, pišu nemački mediji, a prenosi Dojče vele.

Jeziva stabilnost Srbije

„Politička stabilnost je u principu dobra stvar“, piše švajcarski dnevnik Noje cirher cajtung u tekstu pod naslovom „Jeziva stabilnost Srbije“. Autor Tomas Fuster napominje da su „u Srbiji odnosi malo previše stabilni. Tako premijer Aleksandar Vučić svoju vladu i stranku čvrsto drži pod kontrolom. Tu će se malo šta promeniti i posle predsedničkih izbora (…) na kojima Vučić nastupa kao veliki favorit. Aktuelna funkcija predsednika vlade mu, doduše, pruža mnogo veće nadležnosti od funkcije predsednika države, koja je više reprezentativnog karaktera. Ali, niko u Srbiji ne sumnja da će Vučić i posle promene funkcije ostati jak čovek u državi.“

„Na ekonomskom planu, ovaj 47-godišnjak ima čime da se podiči: privredni rast u Srbiji je 2016. sa 2,8 odsto bio najviši u poslednjih osam godina, pri čemu ga, za razliku od ranijih vremena, nije pokretala samo potražnja na tržištu, već i neto-izvoz. Situacija se poboljšala i na planu finansijske politike. Tako je deficit sa 1,4 procenta bruto društvenog proizvoda na najnižem nivou od 2005, što se objašnjava i ’kurom mršavljenja’ kada je reč o upravi i restrukturisanjem državnih pogona koji su bili u lošem stanju. U padu je i stopa nezaposlenosti koja iznosi 13 odsto i spada u najniže na Balkanu.“

„Iz ekonomske perspektive ima, dakle, dobrih razloga da se glasa za Vučića. Zabrinutost, međutim, izaziva autoritaran stil šefa vlade koji drži medije na kratkoj uzici i svoje ministre ’postrojava’ pred TV-kamerama. To u Zapadnoj Evropi ne izaziva veliku pažnju iz dva razloga: prvo, u Jugoistočnoj Evropi opada uticaj EU koja je, kako izgleda, pre svega zauzeta sama sobom. Drugo, Vučiću se gleda kroz prste dokle god se on zalaže za sređivanje odnosa sa Kosovom. Rezultat je koncentracija vlasti, koja i u ekonomskom smislu predstavlja rizik“, piše Noje cirher cajtung.

Putin oružjem vezao Srbiju za sebe

Dnevnik Velt objavio je članak pod naslovom: „Putin poklanja Srbiji desetine tenkova i borbenih aviona“. „Kao što je rekao ministar odbrane Srbije Zoran Đorđević, Srbija za 29 aviona MiG-29, 30 borbenih tenkova T-72 i 30 oklopnih vozila tipa BRDM-2 ne mora ništa da plati. „Predsednik Ruske federacija je rekao da će potpisati ukaz (o isporuci oružja) i kada se to desi, mi ćemo delati“;

„Čekamo da se završi proces u Rusiji i onda ćemo videti kako će oprema biti dopremljena u Srbiju“, reči su kojima Velt dalje citira Đorđevića.

A list Handelsblat ovako sažima informacije: „Srbija bi rado u EU. Ta zemlja još neguje svoj tradicionalan odnos sa Rusijom. Njen predsednik Putin želi da spreči priključivanje balkanskih zemalja NATO – i sada je našao sredstvo da ih veže za sebe“.

Prepuštanje Balkana velikoj ruskoj sili

„Vojnici nisu dovoljni“, naslov je kolumne autora Tea Zomera objavljene u dnevniku Cajt onlajn. Kratak uvod glasi: „Kriza u Makedoniji, nacionalizam na Kosovu, 180 ministara u Bosni i Hercegovini: Balkan se ljulja. Evropa gleda u stranu i prepušta region ruskoj velikoj sili.“ Autor piše da je bio član dve međunarodne komisije za Balkan. „Prva je istraživala uzroke i posledice ratova za vreme raspada Jugoslavije (1992-1995), a druga – pozadinu i tok rata na Kosovu (1998-1999). U našim izveštajima smo upozoravali da Balkan ne sme biti prepušten samom sebi“.

„Dugo vremena se Evropa prepuštala nadi da će izgledi za članstvo u EU podstaći regionalne aktere na razboritost i zbližavanje. Samo, perspektiva pristupa Evropskoj uniji je u međuvremenu izgubila svoju snagu. Tako danas moramo reći: Evropa je pre dve decenije krenula da evropeizuje Balkan. Desilo se ono obrnuto: Evropa je na putu da se balkanizuje. I ponovo gleda u stranu i prepušta Balkan njegovom istorijskom zlu: otrovnom nacionalizmu, riskantnim teritorijalnom ambicijama i etničkom ludilu“, piše, između ostalog, Cajt onlajn.

KOMENTARI17 komentara

 1. Ana says:

  Smučili su mi se licemeri. Stalno nas analiziraju i satanizuju, a pri tom svojom pokvarenom politikom guraju u rat.

  • Rođo says:

   Tako je Ana.Bravo.

 2. Trifun says:

  Ljujate se vi nemacki nacisti, nakon udara iz Londona. Direktno u glavu. A tek je pocelo sa vasim ljuljanjem na Zapadu. Platicete zestoko za sve sto ste nam priredili. U to ne sumnjajte. Zajedno sa ostlaim zapadnim genocidnim hijenama.

  • RS says:

   BRAVO!!!

  • Rođo says:

   Trifune upravu si vjeruj volio bih da se sto prije ostvari propast zapadnog smrada.

 3. Petrašin says:

  Srušili smo Osmansko, Habzburško i nemačko carstvo, a sad dolazi na red ovo Zapadno.. Ništa ne naučiše iz istorije koju su sami krojili i pisali. A trebali su da se ne kače sa Srbima. Mi jesmo stradali ali ni našim neprijateljima na kraju nije bilo lako. Mi ostasmo a oni se usitniše i nestadoše.

 4. Pirus says:

  Evropskoj uniji bas to je velika greska sto se masa svugde gde netreba i sad vrag dosao po svoje i jadac.Gospodo evropski birokrati kad pocnete da se ponasate normalno,kad pocnete da sagledavate stvari realno i kad prestanete da se pravite da ste najpametniji, tada ce stvari da dogju na pravo mesto i EU bice kompletna.Jer krajnje je vreme da Evropa izbegava sukobe jer te sukobe koristi neko drugi a Evropa opet ispocetka.

 5. Vojislav Pajovic says:

  Evropljani da su bili pametni i sacuvali celu Jugoslaviju i na vreme je pripojili Uniji nego nije im odgovarala jaka Jugoslavija pa su krenuli da je seckaju. Sada su i oni u toj fazi i treba im tako. "Doseljinici"sa bliskog istoka zauzimaju ulicu po ulicu u svim vecim gradovima Svedske. Pre neki dan ulazim u obliznji dom zdravlja gde nisam bio vec nekoliko godina. Na recepciji sedi arapkinja pristojno do usta povezana ulazim kod doktora arapina. Odlazim u Apoteku za medicinu kad tamo opet arapkinja i arapin. Evropska unija lagano ali sigurno presvlaci se u Islamsku uniju svidelo se to nekome ili ne a sta ce biti ? to ce nasi unuci doziveti.

 6. M says:

  Da su bili pametni,onda bi prije 30 godina ponudili ex.YU gratis ulaz u EU,i vjerovatno bi se to i dogodilo.Ali su bili debili,izabrali su što su izabrali,i sad imaju što imaju,i to tek prvu rundu,a bit će ih još.

  • Sale poČetnik says:

   Da su imali pameti pa da su oni ušli u Yu...

 7. Mlax says:

  EU puca po savovima i Balkan im je poslednja briga trenutno.Islamizacija Evrope uveliko traje, a ukoliko udjemo u istu do 2050 Srbi ce biti nacionalna manjina u svojoj drzavi.

 8. Beli Orao says:

  Okanite se multi kulti mješavina i pravite nacionalnu državu kao Orban i tad samo tad ćete biti stabilni sve drugo vodi kad tad gloženju ,tvrdnju ,ratu i nakraju raspadanju!!! Zato gospodo budite manje gospoda a više vidoviti političari i nacionalne vođe!!!

 9. Arkona says:

  Cezar je u svojim letopisima žalio što mu osvajanje Britanije ne ide po planu: Srbi mu sprečavaju pristup Atlantiku.Zato je uništio Galiciju i Rodaniju pokoljem miliona Srba. Vatikan je katoličene Germane upotrebio da unište Srbsku Djermaniju i u 12 veku su proterani, germaniztovani, pokatoličeni i pobijeni Rujanski Srbi iz Baltika.( Valdemar uništio Rujno na Baltiku 1168.)Ostatak šačica Lužičana u Brandeburgu( Branibogu) i nešto Užičana( Lužičani bez L)u današnjem Užicu, dokaz je to što su se prije zvali isto u prapostojbini i na Djetinji- Rujanci.) Ali nas i dalje ne ostavljaju na miru,jer im se i danas. hiljadu godina posle, oblasti. sela, gradovi i reke po nama zovu Pruska, Borusija, Lajpcig, Brandeburg,Serbika,Wiena,Pomoranija... I zvaće se uvek.

 10. DRAGANešković says:

  Sve najgore i najkritičnije o balkanskom nacionalizmu, tj. Srpskom nacionalizmu a ni jedna reč o Nemačkom nacionalizmu ili Hrvatskom, Slovenačkom Albanskom, Holandskom, Austriskom, Italijanskom, Mađarskom, i tako da sada ne spominjem redom sve samo je problem Srpski nacionalizam. Neverovatno koliko ste zaplašeni i preplašeni iz čega proizilazi Vaša zamućena kompletna svest, poražavajuće, da se sav Srpski narod objedini u jednu Srpsku državu bez obzira na ne i veroispovest. A to je konačno rešenje da na Balkanu zamre oružje za sva vremena. Vaša zamućena svet manifestuje Vašu isključivost a niste do sada sposznali da u životnom ciklusu, da u životnom krugu ne postoje pobede i porazi već samo i isključivo "promene". Jedan grčki filozof 500 godina pre Hrista je rekao, citiram; ČOVEK NE MOŽE UĆI DVA PUTA U ISTU VODU". pozz DRAGANešković

 11. Mehmedalija says:

  Bas Taksi gospodine Taksi je u Belgija njemacki I sure

 12. Nosferatu says:

  Mislim da oni trebali da brinu svoju brigu jer Turci odose dalje od Beca.

 13. kosmopolita says:

  http://www.intermagazin.rs/americki-politikolog-otkrio-zastrasujucu-istinu-unistenje-sfrj-je-bio-samo-eksperiment-zanemecete-kad-cujete-sta-nas-tek-ceka/

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *