НЕМЦИ ПРЕДОСАЋАЈУ: „Ближи се крај! ЕУ подсећа на СФРЈ пре распада!“

NEMCI PREDOSAĆAJU: „Bliži se kraj! EU podseća na SFRJ pre raspada!“

6 jula 2016

euro_2003460bPosle konferencije o Zapadnom Balkanu u Parizu, neki njemački listovi su se zamislili nad mogućnostima prijema zemalja bivše Jugoslavije u EU nakon Bregzita.

To navodi Dojče vele.

“Nije lijep osjećaj željeti nešto što drugima više ne valja. Veknu hljeba od juče – ili Evropsku uniju“, piše novinarka Zidojče cajtunga Nadja Pantel: “Tako to trenutno izgleda na Balkanu. I pored toga što su Britanci okrenuli leđa Briselu, tamo sada dižu dva prsta. Pristup EU? Da, molim! Šefovi vlada Srbije, Albanije, Makedonije, Kosova, Bosne i Hercegovine i Crne Gore upravo su još jednom naglasili da bi rado postali dio Unije. To možemo smatrati za dobru ili za lošu vijest. Ona se može tumačiti kao znak slabosti EU koja privlači još samo one koji jedva mogu samostalno da stoje: ekonomski slabe i politički labilne zemlje Jugoistočne Evrope. Ili se može tumačiti kao znak snage, jer većinu građana na Balkanu više privlače zapadna obećanja o blagostanju od prednosti koje nudi Rusija.“

“Ekonomska atraktivnost Evrope je za zemlje van Zajednice nepromijenjena – što, uostalom, nije nevažan argument u taboru Brexita koji time objašnjava svoju želju za izolacijom. On smatra da socijalni doseljenici sa Istoka ugrožavaju radna mjesta i kulturu Zapada: ovdje dobra stara Evropa sa novcem i višim vrijednostima, tamo – šugava Evropa betonskih stambenih blokova, puna sirotinje. Ako Istok dođe, moramo napolje iz sistema […] I siromašnije zemlje imaju želje i ideale koji sežu malo dalje od stvaranja radnih mjesta. Kada jedan Srbin ili Bošnjak želi u EU, onda to želi ne samo da bi na kraju mjeseca imao više novca na računu u banci, već i zato što je sjećanje na slom jedne druge unije još svježe. Kada su Britanci glasali za istupanje iz EU, bilo je to gotovo tačno na 25. godišnjicu otcjepljenja Hrvatske i Slovenije od Jugoslavije. Vlada u Beogradu je građanima krvavo naplatila tu odluku da postanu nezavisni“, piše Zidojče cajtung.

“Neke od reakcija i diskusija u današnjoj evropskoj kući podsjećaju na početke raspada multietničke države (Jugoslavije) prije 25 godina“, primjećuje i novinar Erih Ratfelder u svom tekstu za berlinski list Tagescajtung, u kome podsjeća da su na Balkanu “nacionalne mobilizacije pratile histerija i laži koje su uspješno posijale nepovjerenje među etničkim grupama. Svi strukturalni i ekonomski problemi društva objašnjavani su krivicom drugih. Tako je bilo i sa strahom za radna mjesta i sa borbama za raspodjelu dobara u državama. Oživjeli su nacionalni mitovi, baš kao i čežnja za prošlošću koja je proglašena herojskom. Skretanje udesno i propagandne kampanje su naposljetku doveli do mržnje i spremnosti na rat.“

“Obećanje zvano Evropa znači i ograničavanje moći sopstvene korumpirane i nesposobne elite. Jedan primjer evropeizacije Balkana je i to što su pred ulazak Hrvatske u EU tamo visoki državni funkcioneri i bivši premijer dospjeli u zatvor […] Elite ni u kom slučaju nisu tako oduševljene Evropom kao građani, čije mišljenje, međutim, moraju da uvažavaju. S obzirom na hrvatsko iskustvo, veliki dio rukovodilaca je, doduše, postao veoma oprezan kada je riječ o približavanju Evropskoj uniji. Te birokrate su spremne da poklone pažnju i agitovanju drugih zemalja. Putinova ofanziva na Balkanu je počela 2006. Njegova želja da Srbiju otvoreno privuče na svoju stranu, nije ostvarena. Ali, ruski uticaj u Srbiji i Republici Srpskoj se ne smije potcijeniti, prije svega zbog podrške nacionalističkoj politici u Savjetu bezbjednosti.“

“Traženje autoritarnih rješenja za krize u sopstvenim društvima, umjesto kretanja trnovitim putem demokratizacije, za neke od balkanskih političkih moćnika postaje sve interesantnija alternativa – prije svega zato što su na binu stupili i drugi autoritarni igrači. Turska već godinama pokušava da ponovo učvrsti svoj uticaj na Balkanu, dijelu Evrope kojim su Osmanlije vladale vijekovima. Centar tih nastojanja je Sarajevo. Tako konzervativna politika turskog režima ima podršku niza novoosnovanih privatnih univerziteta. Ali krajnji cilj nije samo ostvarivanje uticaja na balkanske muslimane […] već na sve države. Tome treba dodati investicije turskog kapitala na čitavom prostoru. Turska nacionalna ideologija je čak proširena: Turci i Bošnjaci su ista nacija, kažu sada u Ankari. Ali i zemlje Persijskog zaliva šire svoj uticaj na Balkanu i prije svega u Bosni i Hercegovini. Milijarde uložene u turizam prati podrška islamističkih grupa i političara.“

“Upravo je Velika Britanija bila ta koja je, zajedno sa Nemačkom, želela da jača evropeizaciju u centru Balkana, u multietničkoj državi Bosni i Hercegovini, u kojoj tradicionalno kulminiraju sve napetosti regiona. Posle odluke Britanaca da napuste EU, tu ulogu ima samo Nemačka…“, piše između ostalog dnevnik Tagescajtung.

KOMENTARI7 komentara

 1. micky says:

  Nemacko, Hitlerovo baljezganje. Hitler i njegovi naslednici.

 2. ARTILJERAC says:

  PETICIJA ZA RASPISIVANJE REFERENDUMA PO PITANJU EU INTEGRACIJA POKRENUTA NA PETICIJE24

 3. Beli Orao says:

  Da Bog! Da se radpadne i bučić sa svim svojim podguznim mivama zajedno ! Visili na banderama sa rojevima muva!!!

 4. Gordan says:

  EU pada zbog SAD-a! "Ko sa djavolom tikve sadi,...!".

 5. S T U B L I N S K I says:

  NOVA VUČIĆEVA LAŽ DA JE VEĆINA GRAĐANA SRBIJE OPREDELJENA ZA ULAZAK SRBIJE U EVROPSKU UNIJU Aleksandr Vučić izborne rezultate svoje izdajničke Stranke SNS , Vuka Draškovića, Dačićeve SPS-a, Tadićevih , Čedinih i Čankovih (proevropskih) izdajnika, pokušava da predstavi kao feferendum za ulazak Srbije u Evropsku uniju .Ovo je još jedna u nizu Vučićevih ordinarnih laži. Taj lažini (navodni referendumski) rezultat Vučić će još danas proslediti u sedište Četvrtog evroatlanskog fašističkog rajha u Brisel i Vašington. Na Vučićevu žalost postojie istraživanja (iz marta 2016.) koja su obavili nezavisne holandske, austrijske,engleske , nemačke i američke agencije za ispitivanje javnog mnjenja i to izgleda ovako 79% građana Srbije je protiv ulaska u Evropsku uniju a čak 92% protiv ulaska Srbije u NATO. (NATO je Nacistička Antihrišćanska Tetoristička Organizacija koja je Srbiji dužna da plati ratnu štetu u iznosu od 11 milijardi evra) 10% je za ulazak u Evropsku uniju a 11% je neopredeljenih. Evidentna je istina da Evropska unija ne želi Srbiju u svom članstvu, na čemu im građani Srbije od srca zahaljuju.

 6. Lajla says:

  Velike su se igre odigravale na brdovitom Balkanu,ne zadnjim ratom 91g.vec zadnjih 200g,od 1.Srpskog Ustanka,kada je Srbija dobila samostalnost,zahvaljuci Austrougarskoj.Stalno se provlaci ta nit izmedu Turske i danas Austrougara(namerno ime).Mi smo u tom kotlu pakla stalno.Ne nasom krivicom i gluposti.To se lepo vidi kakva muda imaju Germani,tu mislim i na Engleze ista su to govna,kako su divljacki i krvolocno isto trgali Rusiju,a Boga mi celi svet,da,da i Nemci su imali kolonije isti krvoloci. Putin igra igru mrcvarenje tih zlotvora,i nece lakoo stati,i svaka mu cast,ma koliko se mi bunili,treba ovako ili onako.Licno mu cestitam na mrcvarenju tih zlotvora i drzim KO SE NE OSVETI TAJ SE NE POSVETI.ima da im pusta krv bar jos 20g da osveti sve zrtve Slavena kroz istoriju.

 7. Lajla says:

  Velike su se igre odigravale na brdovitom Balkanu,ne zadnjim ratom 91g.vec zadnjih 200g,od 1.Srpskog Ustanka,kada je Srbija dobila samostalnost,zahvaljuci Austrougarskoj.Stalno se provlaci ta nit izmedu Turske i danas Austrougara(namerno ime).Mi smo u tom kotlu pakla stalno.Ne nasom krivicom i gluposti.To se lepo vidi kakva muda imaju Germani,tu mislim i na Engleze ista su to govna,kako su divljacki i krvolocno isto trgali Rusiju,a Boga mi celi svet,da,da i Nemci su imali kolonije isti krvoloci. Putin igra igru mrcvarenje tih zlotvora,i nece lakoo stati,i svaka mu cast,ma koliko se mi bunili,treba ovako ili onako.Licno mu cestitam na mrcvarenju tih zlotvora i drzim KO SE NE OSVETI TAJ SE NE POSVETI.ima da im pusta krv bar jos 20g da osveti sve zrtve Slavena kroz istoriju. Nisam rekla.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *