НЕМЦИ ТВРДЕ: Америка више ништа не може да промени, ОДЛУКА ЈЕ ДОНЕТА

НЕМЦИ ТВРДЕ: Америка више ништа не може да промени, ОДЛУКА ЈЕ ДОНЕТА

21 јануара 2019

Изградњу гасовода „Северни ток 2“, који иде из Русије у Немачку, више не могу зауставити чак ни америчке санкције, изјавио је немачки министар спољних послова Хеико Мас.

„Тај пројекат више не може уништити нико. Санкције САД-а могу довести до повлачења западних компанија из њега, између осталог и немачких концерна. Међутим, то неће довести до укидања пројекта. У том случају ће га Русија реализовати самостално и тада више нико неће имати утицај на очување транзита (руског) гаса кроз Украјину“, изјавио је шеф немачке дипломатије, чије речи цитира Деутсцхе Wелле.САД оптужују Европу да купује руски гас и да је Европа превише зависна од Русије која се налази под санкцијама, па Вашингтон зато Европи предлаже да купује амерички течни гас.

Тренутно се воде тространи преговори између ЕУ, Русије и Украјине о очувању транзита руског гаса кроз украјинску територију након завршетка изградње „Северног тока 2“.

„Ти ће преговори, међутим, изгубити смисао уколико САД уведу санкције и Руси самостално доврше гасовод“, упозорава Мас. Трећина од укупне дужине од 1200 километара тог гасовода већ је завршена.

Русија је у више наврата упозоравала како ни у ком случају неће дозволити обуставу тог енергетског пројекта и да је, према потреби, спремна и сама довршити његову изградњу.

Подсећамо да је амерички амбасадор у Немачкој Ричард Гренел пре десетак дана упутио упозоравајућа писма (читај: претећа или писма уцене, како су одмах названа у немачким, али и не само њиховим медијима) немачким компанијама које суделују у изградњи гасовода „Северни ток 2“, у којима се наводи могућност увођења санкција. Тај несвакидашњи дипломатски потез изазвао је бурну реакцију на немачкој политичкој сцени и у тамошњој јавности.

„Није мој посао да говорим амбасадорима шта им је дозвољено, али саме Сједињене Државе морају одлучити, одговара ли такав стил профилисања интересима САД-а“, изајвио је Хеико Мас.

Зоран Метер (геополитика.неwс)

KOMENTARIЈедан коментар

  1. Budi Bog s nama says:

    SAD - radi sankcija Rusiji mogu se povući zapadne firme iz ugovora koji je trebalo da im donese profit? Pa da, te sankcije Rusiji će najviše koštati same sankcionere tj. SAD. Putin u svemu ostvaruje napredak za šta god da se uhvati a SAD tradicionalno vide u Rusiji neprijatelja. Koliko bi tek obostrano uštedeli kada bi ostvarili kakve takve dogovore? Sad su još zapeli i sa Rusima u Siriji, sa Rusima u Srbiji (Nišu) i sa Rusima u Rusiji i njihovim gasnim tokovima. A žuta rasa preplavila, a Rusi im prijatelji, a tornada samo šaraju, čak i onde gde su bogati (Kaliforniju). Za vreme Trampove vladavine Amerika ništa nije napredovala, čak ni tu žicu nisu napravili prema Meksiku, e a da je sad tu Klintonova? Ona bi svakako bila veći izazov za Putina, jer je Hilary do te mere bezobrazna i drčna da bi do sada i Asada ugrizla za petu kao zmija, Vučiću bi naplatila dosadašnju saradnju sa zapadom i uvela bi nam sankcije i ko zna kome bi šta još uradila, jer je bitno nešto da se radi, a ona dobro činiti ne zna.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u