НЕМЦИ ТВРДЕ: Америка више ништа не може да промени, ОДЛУКА ЈЕ ДОНЕТА

NEMCI TVRDE: Amerika više ništa ne može da promeni, ODLUKA JE DONETA

21 januara 2019

Izgradnju gasovoda „Severni tok 2“, koji ide iz Rusije u Nemačku, više ne mogu zaustaviti čak ni američke sankcije, izjavio je nemački ministar spoljnih poslova Heiko Mas.

„Taj projekat više ne može uništiti niko. Sankcije SAD-a mogu dovesti do povlačenja zapadnih kompanija iz njega, između ostalog i nemačkih koncerna. Međutim, to neće dovesti do ukidanja projekta. U tom slučaju će ga Rusija realizovati samostalno i tada više niko neće imati uticaj na očuvanje tranzita (ruskog) gasa kroz Ukrajinu“, izjavio je šef nemačke diplomatije, čije reči citira Deutsche Welle.SAD optužuju Evropu da kupuje ruski gas i da je Evropa previše zavisna od Rusije koja se nalazi pod sankcijama, pa Vašington zato Evropi predlaže da kupuje američki tečni gas.

Trenutno se vode trostrani pregovori između EU, Rusije i Ukrajine o očuvanju tranzita ruskog gasa kroz ukrajinsku teritoriju nakon završetka izgradnje „Severnog toka 2“.

„Ti će pregovori, međutim, izgubiti smisao ukoliko SAD uvedu sankcije i Rusi samostalno dovrše gasovod“, upozorava Mas. Trećina od ukupne dužine od 1200 kilometara tog gasovoda već je završena.

Rusija je u više navrata upozoravala kako ni u kom slučaju neće dozvoliti obustavu tog energetskog projekta i da je, prema potrebi, spremna i sama dovršiti njegovu izgradnju.

Podsećamo da je američki ambasador u Nemačkoj Ričard Grenel pre desetak dana uputio upozoravajuća pisma (čitaj: preteća ili pisma ucene, kako su odmah nazvana u nemačkim, ali i ne samo njihovim medijima) nemačkim kompanijama koje sudeluju u izgradnji gasovoda „Severni tok 2“, u kojima se navodi mogućnost uvođenja sankcija. Taj nesvakidašnji diplomatski potez izazvao je burnu reakciju na nemačkoj političkoj sceni i u tamošnjoj javnosti.

„Nije moj posao da govorim ambasadorima šta im je dozvoljeno, ali same Sjedinjene Države moraju odlučiti, odgovara li takav stil profilisanja interesima SAD-a“, izajvio je Heiko Mas.

Zoran Meter (geopolitika.news)

KOMENTARIJedan komentar

  1. Budi Bog s nama says:

    SAD - radi sankcija Rusiji mogu se povući zapadne firme iz ugovora koji je trebalo da im donese profit? Pa da, te sankcije Rusiji će najviše koštati same sankcionere tj. SAD. Putin u svemu ostvaruje napredak za šta god da se uhvati a SAD tradicionalno vide u Rusiji neprijatelja. Koliko bi tek obostrano uštedeli kada bi ostvarili kakve takve dogovore? Sad su još zapeli i sa Rusima u Siriji, sa Rusima u Srbiji (Nišu) i sa Rusima u Rusiji i njihovim gasnim tokovima. A žuta rasa preplavila, a Rusi im prijatelji, a tornada samo šaraju, čak i onde gde su bogati (Kaliforniju). Za vreme Trampove vladavine Amerika ništa nije napredovala, čak ni tu žicu nisu napravili prema Meksiku, e a da je sad tu Klintonova? Ona bi svakako bila veći izazov za Putina, jer je Hilary do te mere bezobrazna i drčna da bi do sada i Asada ugrizla za petu kao zmija, Vučiću bi naplatila dosadašnju saradnju sa zapadom i uvela bi nam sankcije i ko zna kome bi šta još uradila, jer je bitno nešto da se radi, a ona dobro činiti ne zna.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *