Немерљиве вредности меда

Nemerljive vrednosti meda

14 aprila 2018

DA biste imali dobro zdravlje, raspoloženje i elan, izbegli aktuelne prehlade i grip, doživeli srećno poznije doba, svakog dana bi trebalo da organizam počastite supenom kašikom meda, i to na prazan želudac. Najmlađima treba dati polovinu ove mere, savetuju stručnjaci.

Med ne treba progutati odmah, već ga polako otapati na jeziku. Samo tako konzumiran oslobađa sve svoje korisne sastojke. Med je pogodan i za osobe koje imaju problema sa želucem, odnosno pate od gastritisa. One med treba da konzumiraju posle jela. Ukoliko se med uzima uz čaj ili mleko, uvek ga treba potapati u topao, a nikako u vreo napitak.

Glavni sastojci meda su šećeri fruktoza, glukoza i saharoza. Tu su i enzimi, kiseline i minerali. Od vitamina, najviše su prisutni vitamini B grupe – B1, B2, B3, B6, kao i vitamin C. Sveukupno, med sadrži više od 70 dragocenih sastojaka. Koliko med zaista vredi, možda najbolje pokazuje podatak o tome da kilogrami ovog pčelinjeg proizvoda ima hranljivu vrednost kao 3 kg ribe, 6 kg pomorandži, 50 jaja, od 10 do 12 kg povrća.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *