Необична лакоћа елиминације

Neobična lakoća eliminacije

15 novembra 2015

antonic slobodan 323Piše: Slobodan Antonić

Naučno-nastavno veće Fakulteta političkih nauka već četiri puta nema kvorum za odlučivanje o izboru Dušana Pavlovića u zvanje redovnog profesora.

Pavlović kaže da je reč o organizovanom bojkotu manje grupe profesora koja sistematski obara kvorum kako on ne bi bio izabran.

Dekan FPN, pak, veli da on, u skladu s akademskim tradicijama, ne želi da kažnjava kolege koji izostaju sa sednica NNV. „Ovo nije kompanija, nije preduzeće, vrlo je nepopularno kažnjavati profesore i ja nisam sklon tim metodama”, rekao je dekan jednoj televiziji.

S kolegom Pavlovićem upoznao sam se 1994. godine, kad je, kao deset godina mlađi kolega, napisao negativnu recenziju moje knjige „Srbija između populizma i demokratije” (1993). Znam za njegovu sklonost da obara akademske autoritete. Ali, premda sam i sam bio žrtva te sklonosti, mislim da je ona veoma važna za svaku akademsku zajednicu, a pogotovo za srpsku.

U tom smislu želim da kažem i sledeće: dužnost profesora, pogotovo na državnom univerzitetu, javna je funkcija. Postoje javni, stručni kriterijumi za izbor. Glasanje prilikom izbora nije stvar naših privatnih afiniteta.

Kolege koje biraju novog profesora svojim imenom i delom jamče da on zaslužuje ili, pak, ne zaslužuje izbor.

Na fakultetu na kojem imam čast da predajem (Filozofski fakultet u Beogradu) na mom glasačkom listiću za izbor novih profesora stoji moje ime.

Ja ne mogu i, naravno, neću, zato što mi se neko privatno, ili ideološki, ili politički, ne dopada, da zaokružim „ne”. Jer, ono što je na univerzitetu presudno, jeste stručnost. Tako sam i ja izabran, tako i druge procenjujem.

Ako predloženi kandidat ispunjava stručne kriterijume, ja ću, pod svojim imenom, glasati „da”. Ako, pak, predloženi kandidat ne ispunjava stručne kriterijume, ja ću pod svojim imenom glasati sa „ne”. I nema govora da se može izbeći izjašnjavanje tako što se ne dolazi na sednice. Ko neopravdano odsustvuje sa NNV, bar na mom fakultetu, biće mu odbijena dnevnica. I sam sam bio žrtva takve kazne, ali ne mislim da sam time pretrpeo neku nepravdu – naprotiv.

Dakle, ako kolege sa FPN smatraju da Dušan Pavlović, po stručnim kriterijumima, ne zaslužuje da bude redovni profesor, oni treba da dođu na sednicu NNV i glasaju protiv. Dekan treba da ih, u smislu učešća u glasanju, motiviše, ne kažnjavanjem (ako to nije praksa na FPN), već tako što će, recimo, na sajtu fakulteta objaviti spisak svih profesora koji ne prisustvuju sednicama NNV.

Jer, profesorska funkcija je, da ponovim, javna. Ona je kao funkcija poslanika: ne možemo se kriti iza anonimnosti, javnost mora da zna kako je ko glasao. Takođe, javnost mora da zna i ko bojkotuje glasanje. U razvijenim demokratijama objavljuje se izveštaj kako je koji poslanik, tokom četiri godine mandata, davao svoj glas. To birači treba da znaju. I profesori su dužni stručnoj javnosti da objasne zašto glasaju „da”, „ne” ili zašto neće da glasaju.

Ko nema kičmu da javno kaže svoje mišljenje, ne treba da ide u profesore ili u parlamentarce. On treba da sedi, s konzervom piva, kraj računara i da piše anonimne i hejterske komentare po sajtovima i društvenim mrežama.

Razlika je jasna, zar ne?

(Politika)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *