Nepoverenje Vladi, a onda se bira novi mandatar

Nepoverenje Vladi, a onda se bira novi mandatar

22 јула 2013

dacic-vucic-s-1770128250Jedan od scenarija prema kojem bio lider naprednjaka Aleksandar Vučić mogao da zauzme mesto premijera bez održavanja izbora jeste da aktuelni premijer da ostavku ili da se izglasa nepoverenje Vladi Srbije nakon čega bi predsednik Republike morao da odredi mandatara za sastav nove vlasti, piše „Danas“.

Ukoliko novi mandatar ne obezbedi većinu, u tom slučaju bi morali da se raspišu izbori.

Poslednjih dana se često pominje to kako bi Vučićlegitimno mogao da postane premijer bez raspisivanja vanrednih izbora, a kao još jedan od mogućih načina jeste rekonstrukcijom Vlade i promenom koalicionog sporazuma. To bi se desilo ukoliko koalicioni partneri SPS i URS pristanu da se promeni premijer, u suprotnom moglo bi da se izglasava nepoverenje Vladi, za šta bi u ovom trenutku verovatno lako mogao da se nađe dovoljan broj glasova.

Profesor ustavnog prava na Univerzitetu Union Bogoljub Milosavljevićobjašnjava za Danas da je ustavno moguće da predsednik Republike izabere novog mandatara sve dok traje mandat Skupštini Srbije. To se, kako navodi, može desiti ukoliko premijer ili cela vlada podnesu ostavku ili se izglasa nepoverenje vladi.

„Nije pravno nemoguće. Predsednik u slučaju ostavke ili nepoverenja vladi može dodeliti mandat onome ko može da garantuje da će imati većinu za formiranje nove vlade. Najpre bi morale da se obave konsultacije sa svim parlamentarnim strankama nakon čega se određuje ko bi mogao da osigura većinu“, ističe Milosavljević.

Prema njegovim rečima, to je jedini formalni uticaj koji bi mogao da ima predsednik Republike na Vladu Srbije, a drugi indirektni je da raspusti parlament na predlog premijera, nakon čega dolazi do raspisivanja izbora.

I Đorđe Vuković iz Centra za slobodne i demokratske izbore (CeSID) napominje za naš list da se izglasavanjem nepoverenja Vladi ili ostavkom može doći do toga da predsednik Srbije određuje novog mandatara. „Ne znači da nepoverenje vladi automatski sa sobom povlači izbore. Svaki mandat parlamenta traje četiri godine, tako da tokom tog perioda, bez izbora, može biti promenjeno i nekoliko vlada“, navodi Vuković.

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u