НЕПРИЈАТЕЉ НИКАДА НЕ МИРУЈЕ: Јасеновац у Београду!

NEPRIJATELJ NIKADA NE MIRUJE: Jasenovac u Beogradu!

27 oktobra 2015

1598487-7874-atm14-610x330„Da neprijatelj nikada ne miruje“, potvrđuje Borka Pavićević svojim najnovijim aktivnostima u kojima posebno mesto imaju njeni gosti iz Hrvatske. (Videti: „Zemlja i kutija šibica“, Danas, Beograd, 24-25. oktobar 2015, str. XIII)

Na prvi pogled – pažnje ništa vredno. No, stvar je prilično kompleksne prirode jer se iza svega kriju pokvarene rabote. Ovu tvrdnju trebam da razjasnim:

Nekadašnji Memorijalni kompleks u Jasenovcu raspolutio se na dva dela posle proglašenja nezavisnosti Hrvatske tako da je jedan deo ostao u Hrvatskoj a drugi u Republici Srpskoj to jest Bosni i Hercegovini. Ono što je severno od reke Save – stalna muzejska postavka – po oceni apsolutne većine muzealaca predstavlja nakaradno tumačenje krvave prošlosti. S južne strane reke nema nikakve postavke. Uzgred, tek je raspisan konkurs za idejno rešenje!

U Hrvatskoj deluje nekoliko NVO koje se „bave“ sećanjem na Drugi svetski rat. Takva je, na primer, „Dokumenta – Centar za suočavanje s prošlošću“. Ta NVO našla je partnera u Beogradu u liku Borke Pavićević i njenog Centra za kulturnu dekontaminaciju. Ne znam koga je voditeljica iz Zagreba Vesna Teršelić kontaktirala radi ostvarenja svojih planova, tvrdim da se nije zvanično obratila Muzeju žrtava genocida.

Borka Pavićević, Vesna Teršelić i njihove pristalice zamislile su da u Beogradu 21. oktobra prirede „instalaciju posvećenu proboju i žrtvama ustaškog logora Jasenovac“ i prigodni razgovor na istu temu. Za prvi deo izabrale su Kalemegdan – ni manje ni više!

Na ovom mestu treba da se pozabavimo izvesnim „sitnicama“: 21. oktobar je dan kada Republika Srbija obeležava stradanje srpskog naroda u Drugom svetskom ratu. Po zamislima Borke Pavićević i Vesne Teršelić, baš na taj dan treba napraviti instalaciju!!!

Kalemegdan je, prema tumačenju organizatora, izabran jer: „Ovo mesto je dobro za Paviljon, gledamo reku Savu, baš kao u Jasenovcu!“

Ja sam mišljenja da je cela zamisao predstavljala jednu podvalu. Naime, u projektu se krilo ko su žrtve (nema nacionalnog određenja) i zbog čega su stradale u Jasenovcu, kriju se i zločinci (nema nacionalnog već političkog određenja), i prećutkuje se da su do Kalemegdana doplovljavali leševi iz Jasenovca, koji su vađeni iz Save i sahranjivani po Dorćolu.

Na stranu to što organizatori nisu pozvali barem jednog od živih jasenovačkih logoraša da se čuju njihova tragedija u zločinima pripadnika hrvatskih postrojbi nad srpskim narodom.

Imajući sve ovo u vidu, zar nije vreme za inicijativu da se na Ušću postavi spomen ploča o srpskim leševima a na Dorćolu na grobnicama, kako bi se izvršila trajna memorijalizacija stravične prošlosti.

Poznato je da tako nešto od borkinja za prezentaciju hrvatskog antifašizma u Srbiji nije moguće. Jer, one su i dalje na Titovoj liniji!!!

(Veljko Đurić Mišina, Vaseljenska)

KOMENTARI9 komentara

 1. Lady Gaga says:

  NVO aktivista srednjoškolac (u nekim tužnim slučajevima i student), bubuljičav i loži se na zastavice Evropske unije sa kojima maše na "štandovima". Human rights i podizanje svjesti građana o kurcu-palcu su njegove lične ambicije. Svi su mu iz NVO sektora kul, a svršava ako čuje riječ evrointegracije. Upisaće sociologiju ili filozofiju, pa će malo poslije batataliti fax jer on hoće da mijenja vrijednosti društva. Te će osnovati sopstvenu NVO. Ići će na seminare u Brisel. Pisaće "projekte" i biće mnogo pametan. 4. godina srednje škole 9 maj 2009. Petar: E hoćeš poslije da svratiš kod mene? Jovan: OMG, ne! Danas je 9. maj, DAN EVROPE, idem na štand da dijelim flajere o EU. prva godina faxa 8. maj 2010. Petar: E, nemam sutra popodne predavanja, ajd da odemo negdje na pivo? Jovan: E gdje nađe baš sutra?! Letim sutra za Brisel, DAN EVROPE, pa imamo seminar.

 2. Lady Gaga says:

  borci za ljudska prava nvo Oni koji brane one koje ne žele u svojoj okolini. Primer:-Koji je borac za prava Roma oženio ciganku,ili se udala za cigana?A seru,brate,na sva usta.Zapitajte se malo. Ovo nema veze sa Romima,nego je najplastišniji primer licemerja rada nvo!

 3. Lady Gaga says:

  Žene u Crnom Grupa traljavih uličnih zabavljača,koji o sebi vole da misle kao o performans artistima, antisrpskih aktivista. Koliko je stvarno tu žena prisutno može da odgovori samo detaljan ginekološki pregled. Činjenica je da grupm dominira srbomrzački bašibozluk iz ex Yu republika i da su u plasmanu svojih ideja efikasne isto koliko su i omiljene u narodu srpskom, a omiljene su koliko i virus hepatitisa. Krajnje marginalna grupa, kao i mnoge slične, ima svrhu da obezbedi svom lideru avionske karte koje drugi plaća, devizni džeparac i besplatne a skupe cipele. Služe se interesantnom formom srpskoengleskog jezika i žele da ostave utisak da su obrazovane/i.

 4. Lady Gaga says:

  Žene u crnom Mala grupa vlasnica velikih guzica i malih sisa. Frustrirane oskudnim sexualnim životom, rešile su da se svete tako što će svima da idu uz kurac. Međutim, njihova malobrojnost i neatraktivnost ih drži van margine relevantnih činjenica, tako da najveći deo nacije nikada neće biti svestan njihovog postojanja te je efekat njihovog delovanja beznačajan. Njihova mržnja prema svemu što nosi prefiks srpski je direktno proporcionalna dužini njihove seksualne apstinencije.

 5. Lady Gaga says:

  feministkinje Feministkinje su žene koje se bore za to da se u upotrebu uvedu reči kao što su: -Poštarkinja -Direktorkinja -Vojnikinja -Kovačkinja -Varilica (ženski varioc) -Vatrogaskinja -Metalostugaruša Da bi se opisao njihov mentalni sklop potrebno je uvesti i reč "kretenuša". Osim njih postoje i neke feministkinje čiji je cilj da žene i muškarci imaju ista prava u društvu, stvarno postoje, pričao mi jedan što ih je video

 6. Lady Gaga says:

  feministkinje Brkate i do extrema nezadovolj(e)ne osobe zenskog (ma koliko se gnusale toga) pola koje bejahu odbacile sve one cari kojima su nama vekovima upravljale manje dlakave pripadnice gore pomenutog. Prosecan primerak odlikuju dlake ispod pazuha, nosa i usta, kratki izgrickani nokti (nikako iseceni, pobogu!) i fizicka snaga krda besnih bizona. Niposto im ne kupovati cvece, bombonjere i ostale pokloncice jer to mogu da shvate kao tvoj pakleni plan srozavanja polozaja zena u drustvu, sto si uostalom, i planirao od samog pocetka! Organizovale su se u vidu "Zena u crnom", simpatisu pretezno LDP, a postoje i indicije o njihovoj povezanosti sa queeriom. ako se nekoj od njih ovo ne svidja moze samo da ...se obrije.

 7. Batina says:

  Borki treba dobra batina.

 8. Perce says:

  Borka veruje u novac, ne u Boga.

 9. Mila says:

  Frustrirane ne zenstvene devojke,seksi ne privlacne u mladosti, ostavi im pecat u mozgu.Taj feler u starosti iskulja kroz mentalni sklop. I zao koliko god se trudile,pa makar to bilo i kroz gadost,ostanu ne zapamcene.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *