Нестанак Генералштаба био би велика срамота

Нестанак Генералштаба био би велика срамота

13 марта 2017

kul-nestanak-generalstaba1_620x0

БИЛО би неприродно дело рушити најзначајнију стилску зграду Београда – комплекс Генералштаба, архитекте Николе Добровића. Бацило би то срамну слику на на наш град. Архитекти желе да Беогард поштеде градског срама. Београд ово рушење не би никада заборавио. Зачуђујуће је да неки који воле наш град, не жале за том зградом, иако живимо у европској престоници, која граби европским вредностима.

Ветеран српске архитектуре Михајло Митровић, аутор пројекта за чувену Западну капију Београда, овако реагује на недавну најаву да се планира рушење зграде А, Добровићевог комплекса у улици Кнеза Милоша (преко пута Владе Србије), разорене током НАТО бомбардовања.

– Главне урбанистичке архитектонске службе Београда, без конксулатације са својим врхунским стручњацима, не супротстављају се довољно овом рушилачком чину – сматра Митровић. – Пошто Добровић није жив, то ће радити неки анонимни архитекти и за сва времена поништиће најзначајнију жижу старога Београда. Тај чин осуђују сви архитектонски критичари и стваралачки свет културе.

Да је Генералштаб, који је пројектовао један од најзначајнијих аутора српске и југословенске модерне архитектуре, са обе своје зграде, заштитни знак Београда, сматра и архитекта Марија Јовин:

– Добровић је те две зграде пројектовао као јединствену целину и ако би се било који део порушио било би то као да живо биће преполовимо – каже Јовин. – Ако Београд није у стању да сачува као једну целину оба објекта, који су нам у свету направили значајну и лепу афирмацију, онда их није ни заслужио: ни да их гледа, а камоли да их користи! Још горе би било да се реализује идеја о имитацији скопске креације Александра Великог у виду споменика Стефану Немањи. Упропашћавање градског језгра почело је угрожавањем визура Београдске тврђаве, а сад се наставља рушењем једне Добровићеве зграде. И ето новог рушења, па нове инвестиције… Да ми стварно волимо Београд, овај објекат би морао давно да буде обновљен.

 

ПОБЕДА КУЛТУРЕ

МИЛЕТА Продановић, председник Националног савета за културу, каже за „Новости“:

– Ако министарство културе успе да одбрани Добровића, то ће бити велика ствар за нашу културу, а у томе ће сигурно имати савезнике међу људима блиским архитектонској струци – сматра писац и сликар.

 

ГРАДСКИ ЗАВОД: САМО ОБНОВА!

ПОД називом „Зграде Генералштаба Војске Србије и Црне Горе и Министарства одбране у Београду“, Добровићев комплекс утврђен је за споменик културе 2005. године, а тренутно је у ингеренцији Завода за заштиту споменика културе града Београда. На питање „Новости“, какав је став ове институције према најављеном рушењу једне његове зграде, у петак нам је стигао званичан одговор:

– Прихватљиве су искључиво интервенције које се спроводе у циљу потпуне реконструкције и враћања објекта у првобитно стање – закључује се у саопштењу Завода.

KOMENTARIЈедан коментар

  1. Jovan says:

    Ta zgrada bi morala da bude spomenik stradanja Srba od natomajmuna. Nato nam napravio hiljadu milijarde evra direktne stete od bombardovanja i hiljade milijardi evra od sankcija. Ali svaka vlast od 5. oktobra 2000. BRISE TRAGOVE TOG GENOCIDA I PLJACKE SRPSKOG NARODA!!!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u