Нестанак Генералштаба био би велика срамота

Nestanak Generalštaba bio bi velika sramota

13 marta 2017

kul-nestanak-generalstaba1_620x0

BILO bi neprirodno delo rušiti najznačajniju stilsku zgradu Beograda – kompleks Generalštaba, arhitekte Nikole Dobrovića. Bacilo bi to sramnu sliku na na naš grad. Arhitekti žele da Beogard poštede gradskog srama. Beograd ovo rušenje ne bi nikada zaboravio. Začuđujuće je da neki koji vole naš grad, ne žale za tom zgradom, iako živimo u evropskoj prestonici, koja grabi evropskim vrednostima.

Veteran srpske arhitekture Mihajlo Mitrović, autor projekta za čuvenu Zapadnu kapiju Beograda, ovako reaguje na nedavnu najavu da se planira rušenje zgrade A, Dobrovićevog kompleksa u ulici Kneza Miloša (preko puta Vlade Srbije), razorene tokom NATO bombardovanja.

– Glavne urbanističke arhitektonske službe Beograda, bez konksulatacije sa svojim vrhunskim stručnjacima, ne suprotstavljaju se dovoljno ovom rušilačkom činu – smatra Mitrović. – Pošto Dobrović nije živ, to će raditi neki anonimni arhitekti i za sva vremena poništiće najznačajniju žižu staroga Beograda. Taj čin osuđuju svi arhitektonski kritičari i stvaralački svet kulture.

Da je Generalštab, koji je projektovao jedan od najznačajnijih autora srpske i jugoslovenske moderne arhitekture, sa obe svoje zgrade, zaštitni znak Beograda, smatra i arhitekta Marija Jovin:

– Dobrović je te dve zgrade projektovao kao jedinstvenu celinu i ako bi se bilo koji deo porušio bilo bi to kao da živo biće prepolovimo – kaže Jovin. – Ako Beograd nije u stanju da sačuva kao jednu celinu oba objekta, koji su nam u svetu napravili značajnu i lepu afirmaciju, onda ih nije ni zaslužio: ni da ih gleda, a kamoli da ih koristi! Još gore bi bilo da se realizuje ideja o imitaciji skopske kreacije Aleksandra Velikog u vidu spomenika Stefanu Nemanji. Upropašćavanje gradskog jezgra počelo je ugrožavanjem vizura Beogradske tvrđave, a sad se nastavlja rušenjem jedne Dobrovićeve zgrade. I eto novog rušenja, pa nove investicije… Da mi stvarno volimo Beograd, ovaj objekat bi morao davno da bude obnovljen.

 

POBEDA KULTURE

MILETA Prodanović, predsednik Nacionalnog saveta za kulturu, kaže za „Novosti“:

– Ako ministarstvo kulture uspe da odbrani Dobrovića, to će biti velika stvar za našu kulturu, a u tome će sigurno imati saveznike među ljudima bliskim arhitektonskoj struci – smatra pisac i slikar.

 

GRADSKI ZAVOD: SAMO OBNOVA!

POD nazivom „Zgrade Generalštaba Vojske Srbije i Crne Gore i Ministarstva odbrane u Beogradu“, Dobrovićev kompleks utvrđen je za spomenik kulture 2005. godine, a trenutno je u ingerenciji Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda. Na pitanje „Novosti“, kakav je stav ove institucije prema najavljenom rušenju jedne njegove zgrade, u petak nam je stigao zvaničan odgovor:

– Prihvatljive su isključivo intervencije koje se sprovode u cilju potpune rekonstrukcije i vraćanja objekta u prvobitno stanje – zaključuje se u saopštenju Zavoda.

KOMENTARIJedan komentar

  1. Jovan says:

    Ta zgrada bi morala da bude spomenik stradanja Srba od natomajmuna. Nato nam napravio hiljadu milijarde evra direktne stete od bombardovanja i hiljade milijardi evra od sankcija. Ali svaka vlast od 5. oktobra 2000. BRISE TRAGOVE TOG GENOCIDA I PLJACKE SRPSKOG NARODA!!!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *