НЕШТО СЕ ДЕШАВА ИСПОД ЗЕМЉИНЕ ПОВРШИНЕ: Северни пол се великом брзином удаљава од Kанаде

НЕШТО СЕ ДЕШАВА ИСПОД ЗЕМЉИНЕ ПОВРШИНЕ: Северни пол се великом брзином удаљава од Kанаде

12 јануара 2019

Северни пол се брзо помера, а научници немају појма зашто се то дешава.

Дубоко испод земљине површине, течни метал се врти око свог језгра, проузроковајући да се Северни пол удаљава од Kанаде ка Сиберији. Ово је проузроковало да се светски геомагнетни експерти подрвгну хитном ажурирању Светског магнетног модела на ком ће изменити положај Северног пола. Следеће ажурирање није планирано да буде пре 2020, али с обзиром да се Северни пол ођедном померио, истраживачи морају да га ураде раније.Локација где се тачно налази Северни пол потребна је ГПС-у широм света, а тренутно је близу прекорачења „прихватљиве (сигурне) границе навигацијских грешака“, извештава лист Натуре.

Арнод Шалиат, геомагнетичар са Универзитета Kолорадо у Булдеру, Национална управа за океане и атмосферу (НОАА’с) и Национални центри за информације о животној средини су изјавили: „Грешка расте све време“.

„Чињеница да се пол креће брзо чини ову регију подложнију великим грешкама“.

Истраживачи кажу да се пол креће брзином 55км (34 миље) током године, а последњих 100 година постаје све непредвидљивији.

Иако не постоји јасно објашњење зашто се ово дешава, научници верују да то може бити узроковано великим слојем течног метала који се помера у унутрашњости земље.

Лист Натуре извештава: „Брзо померање северног магнетног поља може бити повезано са великом брзином млаза течног метала испод Kанаде“.

Фил Ливермор са Универзитета у Лидсу је на седници Америчке геофизичке уније рекао: „Положајем северног магнетног поља изгледа да управљају две велике скале слојева магнетног поља, једна испод Kанаде, а друга испод Сиберије“.

„Слој испод Сиберије побеђује у такмичењу“.

Померање може бити и последица могуће предстојеће замене полова, када север постаје југ и обрнуто.

Последњих година, научници се спремају за потенцијални преокрет магнетних поља, природни феномен који се појављује сваких двеста до триста хиљада година, када се северни и јужни пол смењују.

Полови су требали да се замене пре 40.000 година али је процес пропао.

Kао резултат имамо да је последња замена полова била пре 780.000 година, што значи да смо одавно прекорачили рок за смену полова.

Научници су упозоравали да када процес једном почне, може потрајати и до 1000 година.

За то време, земљина магнетна поља ће бити угрожена напуштањем живих бића на планети која су осетљива на повећану дозу сунчевог зрачења.

(Wебтрибуне.рс)

KOMENTARI2 коментара

  1. Miroslav Dučić says:

    Vajni naučnici!Pre osam godina je moja žena primetila da je soba u kući, koja je okrenuta ka severu, ujutru postala osunčana! Pre tri godine su Inuiti poslali poruku da se sunce na nebu pomerilo a ovi sada moraju hitno da ažuriraju svoje skupe uređaje!

    • Deda Micko says:

      Moderna nauka je totalna truba, svaki seljak u brdima razume kosmos bolje od naucnika u foteljama.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u