НЕТАНИЈАХУ: Пријатељство са Путином спречило сукобе у Сирији

НЕТАНИЈАХУ: Пријатељство са Путином спречило сукобе у Сирији

12 септембра 2019

Премијер Израела Бењамин Нетанијаху је уочи сусрета са председником Русије у Сочију изјавио да је директни контакт који је остварио са Владимиром Путином омогућио његовој земљи да спречи сукоб са Русијом у Сирији.

Према његовим речима, за њега су најдрагоценији директни контакти са Путином.

„Управо то је помогло у спречавању сукоба, искрено говорећи, готово неизбежног, због несугласица између задатака ратног ваздухопловства Русије и наших војних дејстава током операције у Сирији“, прецизирао је премијер.Ови контакти доприносе и развоју узајамно корисних економских веза између Русије и Израела, додао је Нетанијаху у разговору за РБК.

„Та координација је могућа само зато што се ја и председник Путин међусобно поштујемо. Ми заиста разговарамо као једнаки, отворено, без икаквог ниподаштавања. Говоримо директно, називајући ствари својим правим именима“, закључио је Нетанијаху.

Преговори Путина и Нетанијахуа планирани су за четвртак. Према саопштењу прес-службе Кремља, на састанку ће бити размотрена питања даљег развоја билатералне сарадње, а лидери две земље ће разменити мишљења о ситуацији на Блиском истоку.

Кабинет шефа израелске владе изјавио је да Путин и Нетањаху планирају да разговарају о „регионалним питањима, укључујући ситуацију у Сирији, са нагласком на јачање механизама војне координације“.Од јесени 2015. године између Русије и Израела функционише механизам за комуникацију који је предвиђен да их заштити од случајних сукоба и других опасних инцидената током операција у Сирији. Комуникација се врши између руске ваздухопловне базе Хмејмим у Сирији и израелског командно-штабног комплекса „Кирија“ у Тел Авиву.

Решавање механизама и процедура сарадње које користе руска и израелска војска постала је посебно релевантна након рушења извиђачког авиона Ил-20 ратног ваздухопловства Русије, коју је сиријска противваздушна одбрана случајно оборила 17. септембра прошле године приликом одбијања израелског ваздушног напада.

KOMENTARI15 коментара

 1. Miraš says:

  Moraćemo početi voditi evidencije ko sve posećuje Moskvu neposredno pred izbore u svojoj zemlji. Izbori u Izraelu održaće se 17 septembra, izraelski glasači će videti Netanijahua u Rusiji 5 dana pre izbora. U Izraelu ima poprilično novog stanovništva doseljenog iz Rusije, iselili su se zbog velike krize u Rusiji 90-tih. Oni kad glasaju njima je važno da je Izrael u dobrim odnosim sa Rusijom. Predstojećim izborima služi i ovo > Netannjahu: "...ja i predsednik Putin se međusobno poštujemo. Mi zaista razgovaramo kao jednaki..." U prevodu: Eto koliko sam ja Netanijahu velik političar, jednako kao i Putin. Za mene velikog lidera glasajte i za moj Likud, zaboravite kandidate drugih stranaka.

  • Slobodanka says:

   Oni drugi izraelski glasači koju ne cene Rusiju videće isto pozitivno Netanjahuov susret sa Putinom > lukavstvo je korisno, neprijatelja dobro prostudiraj i što god možeš poradi na njemu.

  • Slobodanka says:

   Netanijahu tvrdi da direktni kontakt koji je on ostvario sa Putinom omogućio je Izraelu da Izraelska vojska ne udje u sukob sa Rusijom (ruskom vojskom) u Siriji. Sasvim suprotno direktni kontakt tog kvaliteta Netanijahu nema sa Teheranom, ni sa Damaskom te to omogućuje Izraelu da u Siriji napada tj. sukobljava se sa iranskim snagama i sa Hezbolahom. Netanijahu radi VEOMA LUKAVO, jer te suprotnosti medju saveznicima na suprotnoj strani mogu dovesti do raspada astanske trojke Rusija-Iran-Turska a "trojka" ima za cilj da baš ona obezbedi posleratna rešenja za Siriju. Ako bi se raspala astanska trojka onda bi za Siriju bio nadležan samo "proces u Ženevi" tj. rešenja koje bi odredio Zapad.

 2. Miraš says:

  Rusija je velika sila te mnogi šene pred njom. Lideri iz Srbije? Srbija nema ni svoj kulturni centar u Moskvi što dokazuje našu površnost i nezainteresovanost za tu veliku zemlju. Ali povremeno kad im treba nacrtaju se i naši u Moskvi.

 3. Slobodanka says:

  Zašto ga prima Putin? Da i on snimi i pročita najagresivnijeg protivnika Sirije, koji je poznat po tome da ne odustaje. Izrael je u SAD najpovlašćenija strana država i dugogodišnji američki super igrač na Bliskom Istoku, papreni mališa nije za potcenjivanje.

  • Mile says:

   Nažalost, dobiće na izborima u Izraelu. Benjamin N. može da izazove novi veći rat na B.I. (svetski), u tome je opasan slično koliko i Bolton, a u Americi i posle boltona biće bolton.

  • Mile says:

   Gde sme da ga ne primi. Bio bi još gori da ga ignorišu, tek onda bi pokazao lukavstvo i agresivnost.

  • persida says:

   Ako mora da ga primi da bi "procitao", onda znaci da ga jos uvek nije procitao. E, sad, zasto prima Vucica? Da i njega procita. Putin je, ocito, veoma nacitan covek.

   • Slobodanka says:

    Savremena Rusija po drugim zemljama ne meša se u unutrašnje stvari. Ne ni slučajno na način kako to radi SAD, Soroš i sorošoidi, EU, zatim V.B. i ostale države EU pojedinačno. Rusija prima to što je izabrano tačnije "izabrano" i nastoji koliko može da utiče na takav materijal. Lepše rečeno na takve goste.

   • Slobodanka says:

    Uvek se nešto novo dešava, važno je otkriti ili bar naslutiti aktuelne planove druge strane.

 4. теоретичар says:

  Па оно што је боло очи на почетку и мало смо са непријатношћу и сумњом посматрали, најзад је осветљено и време је да сагледамо отворено право стање ствари у Сирији. Нетанијаху је врхунски савезник Америке и Америчких војних снага генерално па и у Сирији и непријатељ Русије у Сирији а вероватно и шире. Нетанијаху је такође савезник са Саудијском Арабијом и најжешћи непријатељ Ирана. Путин није у стању да блокира Нетанијахуа нити да заустави војне нападе Израела у Сирији и игра ситно лукаво на "Кога не можеш победити, ти се удружи". Дакле, права истина овог сваеза између Русије и Израела лежи у немоћи Русије. Путин једноставно несме да удари на израелске снаге и акције у Сирији, јер то би био удар на Американце и онда му остаје да глуми лукаство. То је права истина Сирије. Тешко оном кога Русија брани. Сирија је сравњена са земљом и још увек Израел бомбардује и Дамаск и све што му дуне у Сирији а за то време нареди Русима да угасе сијалице. Наравно да ме та слабост Русије нервира а још више ме нервира када неко ту тражи неки извор лукавости Путина и Русије. Није лукавост него килавост. Решење ситуације у Сирији лежи у Америци и Израелу. Русији остаје само да чека док Амери и Израелци остваре своје циљеве тамо и да то онда потпише и каже "победили смо у Сирији и сада се повлачимо". Дакле Русија је у Сирији пропала кроз труле гаће, обрукала се и сада следе последице и казне. Сдруге стране Путин полтронише и Турској а Турска је у договору са Америком умирила Русе са куповином којекаквог наоружања наводни раскидајући уговор са Америком, што уопште није тачно. Имате времена да видите колико су провозали Путина кроз Сирију и видећете. Доста смо им давали времена а сада је дошло време да се ипак призна да је акција Русије у Сирији пропала. Тренутно дају на знање Русији да и Хмејмим мора мало да исели и смањи доживљај. Чека се да Путин прагматично схвати да је изгубио у Сирији. Смлатио га савез Турска, САД, Израел а Путина су лукаво навукли да и сам ступи у савез са Турском и Израелом, две државе које имају територијалне и друге претензије према Сирији, две државе које су типични и основни савезници САД. Јадан Асад. Скупо плаћа још неколико година на власти. Сиријски народ је колапсирао и тек сада га чека неизвесна будућност која му се уопште не смеши. Не би ме нимало чудило да Нетанијаху, Трамп и Ердоган до краја окрену Путина против Сирије, мада би то било помало превише чак и за, изгубљеног у Сирији, Великог Путина. Сирија је крах Путин ере.

 5. теоретичар says:

  Оно што Америка није успела са ИСИЛом због упада Русије у Сирију, успела је касније са Турском, Израелом, Курдима и својим војним снагама у Сирији. Путин није успео да елиминише ове три силе из Сирије, него напротив, његовом грешком Турска и Израел су ушле више у Сирију него што им је требало на почетку, а америчке војне базе су држале Русију на смањеном простору и смањиле јој простор маневрисања. Тренутно ми није јасно да ли су се Путин и његови саветници прерачунали или тотално погрешно проценили ситуацију у Сирији и своје могућности и на почетку помало и наизглед успешна тактика је данас доживела слом. Данас у Сирији више не ратује Русија него Турска и Израел уз пажљиву подршку америчких снага. Али кажем, последице због овог тешког промашаја Путина тек стижу за Русију.

  • Slobodanka says:

   Omašio si u oceni situacije. Emocije Vas sputavaju. 1. Turska u Siriji nije dobrodošla, ali jedino ona može da slomi savez Sirijskih Kurda sa SAD. Evo Turska je upravo objavili vest koja je šok za sirijske izbeglice u Turskoj. Preseljavaju ih masovno iz Turske u tu tampon zonu na severu Sirije istočno od Eufrata i dubine 5-15 km. Biće to šok i za Sirijske Kurde jer na taj način će pored arapskih tj. sirijskih civila dobiti i bivše pripadnike raznih militantih grupa poput pripadnika FSA (Slobodna sirijska armija) i drugih grupa. Dobiće tu "čorbu" na teritoriji koja je najgušće tj. najviše naseljena Sirijskim Kurdima. 2. Cilj onog što zovemo duboka država SAD, a medju njima najinteresantniji su Iluminati jer oni su najbolje sakriveni i ne nalze se samo u SAD - je izazivanje novog svetskog rata. Cioniste puno lakše prepoznajemo, ali iluminate teže. Dobro skrivena tajna moć je uvek najopasnija. Ko je sve medju njima i dokle sve doseže njihova moć? Zato se ne slažem sa jednostavnim vidjenjem mnogi komentatora da problem pravi samo agresivni cionizam... Zadatak za Rusiju je prilično složen: oslobadjati i osloboditi Siriju, a pritom ne dozvoliti izazivanje novog svetskog rata. Rešenje i u takvim (ne)uslovima postoji. Ne budite pesimista.

   • теоретичар says:

    Да вам кажем истину? Па...све док Русија не уђе бар са својом базом у Србију, бићу песимиста. Србију даве и осматрајући бубњеве са Запада, нема нам спаса без Русије. Нека буде бар као у Сирији, радовао бих се и томе. Свеједно нас развлаче а кад је већ тако, бар да останемо на нашем Косовском завету. А то за Путина сам мало оштрије стартово јер сматрам да је учинио доста и да чак ни он нема више снаге нити свежине да настави. Сматрам да треба да повуче потез као и Јељцињ када је њега поставио. Учинио је он доста, али не може сам у Сирији а тактика се ипак исплатила. Кажем, урадио је сасвим довљно да буде уписан великим словима у Светску историју и златним у Руску.(навикли су се на њега, изучили га и више нема оне непредвиљивости којом се пробио. Боље да се повуче сада, него да чека неке претумбације. Нови лик у Русији би далеко више учинио и можда спречио претумбације било које врсте а и за то је Путин изградио основе. Време му да се повуче непоражен а да конце вуче и даље дубоко из тамне позадине. И нек испуни своју жељу да тркне мало до Бразила као туриста. Искрено мислим да му слава није ударила у главу и да ће нас изненадити са наследником)

    • Слободанка says:

     Путин стратегије не прави сам. Око њега је тим стручњака и стратега. У новинарству уобичајено је рећи само име председника или премијера, ради кратког и ефектног писања. Хоћу да кажем знаће и даље руски врх да прави изненађења. Неће сад ништа значајно рећи у погледу Србије, шта мисле како ће се даље одвијати ситуација код нас и оно што нас највише интересује. То тако мора да буде. ... Зар није било велико изненађење кад су се 30.09.2015 године појавили у Сирији? А заправо Сирија има дугогодишњу војну сарадњу баш са Русијом, затим и политичку па и економску. Руско војно присуство у Сирији, али у мањем обиму, постојало је и пре тога. Ко је други тамо могао да се појави него Русија? Што смо се уопште баш онолико изненадили? Тада пре почетка те војне интервенције Русије у Сирији, Руси су изгледали недовољно заинтересовано, као да спавају. Кад оно ХОП. Из тога јасно је да то што сад не знамо како ћемо се Србија снаћи, то не треба да буде разлог за нашу нестрпљивост. Нпр. Хрвати су баш преносили вести приликом Путинове последње посете Србији. Сви њихови разни експерти у ТВ емисијама су закључили да нема ништа од тога како се већина Срба нада да ће нам Русија војно помоћи. Запад, укључујући и Хрватску, ни не треба да буде способан да прочита како и шта ће се дешавати.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u