НЕВЕРОВАТНА ТВРДЊА ШОКИРАЛА РЕГИОН: Индијанци су хрватског порекла!

NEVEROVATNA TVRDNJA ŠOKIRALA REGION: Indijanci su hrvatskog porekla!

18 februara 2016

Hrvati-Indijanci-Vikipedija-flickr-Martin-WippelU udžbeniku za 1. nivo hrvatske nastave u inostranstvu „Domovina na dlanu“, nalazi se jedan prilično neobičan podatak o poreklu američkih Indijanaca iz države Severna Karolina.

U pasusu naslovljenom „Upoznajmo Hrvatsku“ autori udžbenika napisali su sledeći tekst:

– Postoji teorija da su hrvatski pomorci naselili Severnu Ameriku još pre Engleza. Kad su 1584. godine Englezi došli u Severnu Karolinu, naišli su na Indijance hrvatskog porekla („Croatan Indians“) – navodi se u tekstu.

– Mnoga indijanska deca su imala svetlu kožu i smeđu kosu i jedino su oni uzgajali vinovu lozu, a poneke njihove reči bile su slične hrvatskim. Kada su se Englezi nakon nekoliko godina vratili, svi Indijanci hrvatskog porekla su nestali – navodi se u udžbeniku.

 

Pasus je ilustrovan crtežom grupe ljudi oko stabla na kojem je urezana reč „Croatoan“. Reč je inače o, dodatno raspisanoj, staroj legendi koja govori da su u 16. veku iz Dubrovnika isplovila dva broda čija je posada naselila američko ostrvo Roanoak, pred obalom Severne Karoline.

Ovu legendu su, posebno poslednjih dvadesetak godina, razrađivali mnogi istoričari entuzijasti, ali do ovog izdanja, koje je štampano 2014. u udžbenicima istorije još nije predstavljena kao činjenično stanje.

U impresumu je, pod autorima ovog udžbenika, navedeno troje učitelja razredne nastave. Ipak, zanimljivo je kako, uz urednike, „Domovina na dlanu“ ima i recenzenta za istoriju. Reč je o dr sc. Tomislavu Galoviću, docentu sa Odseka za istoriju Filozofskog fakulteta u Zagrebu.

(telegram.hr)

KOMENTARI55 komentara

 1. Sremac says:

  Šta će jadni, pokušavaju da pronađu svoj identitet i nešto značajno u istoriji, neki trag ali ti njihovi tragovi nestaju brzo, isparavaju, izmet ne ostaje dugo.

 2. A ja ko lud gledam šta mi to nije jasno, kad mi je ustvari sve jasno? says:

  To Ameri šalju sve jasnije znakove Srbima da Hrvate treba potamaniti. Mislim, tako se radi sa tim stvarima. Nisam baš siguran, ali meni tako liči. Ako se dokaže da su to Hrvati, onda su zakonski vlasnici Amerike Hrvati. Neko gadno zavlači Hrvatima.

 3. Bez dogme says:

  Baja, jes to ti?

 4. ARTILJERAC says:

  Kakvi su ovo kompleksi.....

 5. Vujadin says:

  Kako se Hrvati ponašaju mogu biti potomci samo sjeveroameričkih bizona.

 6. freelander says:

  Ovim hrvati pokušavaju da izokola dokažu da su narod, šta više da su starosedeoci Dubrovnika. Briga njih za Indijance. Oni još imaju mnogo neobavljenog posla u svojoj ustaškoj državi, pa ga obavljaju kako jedino znaju: improvizacijama, lažima, poluistinama i kićenjem tudjim perjem. Dubrovnik je sve do 20. veka bio srpski grad, nastanjen isključivo Srbima. To njih žulja i otud ova "simpatična" ustaška pričica.

  • vuk-maniti says:

   Znaju Hrvati da u tom vremenu nijesu izlazili na Jadransko more !? Ali na Baltičko jesu, u vrijeme onog njihovog cara Hrvoja VELIČANSTVENOG ;)

 7. rema says:

  Apač Baja. Znao sam da je neki indijanac. Samo nisam bio siguran kom plemenu pripada. E ludih kurvata braćo moja mila.

  • DžigiBau says:

   Rema:stvarno su indijanci ali potpuno si omašio nisu Apači nego šošoni 😂

 8. DžigiBau says:

  Odavno govorim da su indijanci..

 9. Milan+ says:

  Otkud u 16. veku u Dubrovniku Hrvati? Pa u 19. i 20.su se izjasnjavali kao Srbi katolici. E stvarno su indijanci.. :))

 10. mila says:

  Ha ha pa prije nekoliko godina njihov tadašnji ministar zdravstva,Primorac je tvrdio da je DNK analizom utvrdio da imaju dosta zajedničkog sa Laponcima-kako god i meni odgovara da nemam ništa s njima,još kad bi imali svoj jezik i kulturu,kad ne bi postignuća Srba svojatali...eh

 11. Usro Čavoglavonja says:

  ja sam saznao da su oni direktni potomci kromanjonaca a ovo nisam znao, al dobro, liče,liče :-)))

  • vuk-maniti says:

   Dinarski narodi i jesu direktni potomci kromanjonca. To što su prvo bili Srbi pa su se pokatoličili i postali Krvati je posebna priča !!!?

 12. triglav says:

  jadni hrvati, izbeglice, bežali su iz jevrope, gde su jih progonili i zamaskirali se u indijance ... to je užas, kako ovaj narod samo pati!

 13. DNK says:

  ZNATE LI KAKO SU NASTALI RVATI. JBO IM SRBIN MAJKU.

  • Sova says:

   Ija tebi smradu jedan smrdljivi nevaspitani

 14. Aloysius Saint says:

  Glavno da vam je mrzit drugoga, odmah vam je toplije pri srcu. :-D

 15. Robert Wronsky says:

  Ovo sa indijancima nisu izmislili Hrvati i to nije nikakva losa situacija. A vi zluradi Srbi ste zaboravili da su vam Turci 500 godina je....li mame i sada ste jako 'cista' nacija i znate svoje porijeklo.

  • VLADIMIR PUTIN says:

   ROBERTE SERES KAO VINETU INDIJANAC!!! TA VASA USRANA USTASKA PRICA KAKO SU TURCI PRAVILI SRBE 500 GODINA JE VASA NAJVECA FRUSTRACIJA,ZATO STO SU MADJARI(SRODAN NAROD SA TURCIMA),821 GODINU(1097 DO 1918),DIZALI NOGE NA RAMENA HRVATSKIM ZENAMA!!!

  • miki says:

   Indijanac kakve veze ima jesu li ili nisu j... li neciju majku???, dali su Srbi sacuvali veru , prezimena i obicaje a o jeziku da ne pricam. Za razliku od vas avlijanera kome se ne zna ni otac ni majka ni deda ni pradeda ni kultura, istorija jezik . Covece vi pricate iskvarenim jezikom da sami sebe ne razumete. Vase ustase su vas upropastile za vek vekova i vasa sudbina uopste nije ruzicasta.

  • vuk-maniti says:

   A ŠTO MISLIŠ DA "ZAKON PRVE BRAČNE NOĆI" NIJE BIO PRISUTAN U AUSTRIJI I AUSTROUGARSKOJ ???

  • Zalosna sova says:

   Nije 500 već 339 godina! A najnovija genetska istraživanja potvrđuju da Srbi imaju tek 0.7% turskih gena, dok je situacija sa Srbskim genima u turskoj malkice obrnuto proporcionalna...

   • Cachou says:

    Sto ce reci da su srbi trtili turkinje.I to 399 godina

 16. Hrvat says:

  https://en.wikipedia.org/wiki/Croatan

   • vuk-maniti says:

    JEDNO 20% ALI IMA U GLOBALU ISTINE !?

 17. Aloysius Saint says:

  https://en.wikipedia.org/wiki/Croatan

 18. Milan+ says:

  Kad vi nama kazete da smo Turci, mi umremo od smeha. Kad mi vama kazemo da ste Srbi, vi umrete od muke. :)))) hvala jednoj pametnoj Srpkinji koja vam je ovo rekla jednom, onako usput ... :)

 19. Branko says:

  Poteklo Indijanaca https://www.youtube.com/watch?v=DSzPd9HplBY

  • ralence says:

   Indoameričko pleme Kro -Svrake je imalo velike razlike sa okolnim. Indoameričkim plemenima. Ali niko od njih nije imao vatreno orižje i hladno oružje od metala. Sve do dolaska Španaca bili su divlji audi iz kamenog doba.

 20. n.n says:

  ja sam znao da kurvati poticu od majmuna kako je i reko darvin pa su evoluirali u kromanjonce,ali me cude ovoliki njihovi kompleksi. Ali uvek i stalno moraju za srbe da se zakace. Ne idu na svoje portale,ne gledaju svoja posla,nego zavlace nosine gde im mesto nije. Bice da nesto smeta kurvatima kromanjoncima??

 21. goran says:

  vazno je nesto napisati

 22. Zoran says:

  Trebalo bi, za početak, da znaju da su se u Dubrovniku pojavili tek u 20. veku. Ukoliko je neki brod i došao do Amerike u to vreme iz Dubrovnika, koliko je hrvata moglo biti na njemu. Bolest i ludilo.

 23. Neca says:

  Jeste..i piramide su oni napravili..ahahahaaas

 24. Sale says:

  Potekli od majmuna...

 25. Goci says:

  "istoričari entuzijasti" no comment

 26. MATUN says:

  GOSPODE BOŽE ???!!!!.... PA I VATIKAN I CEO SVET ZNA DA JE *** DUBROVNIK *** SAGRAĐEN OD STRANE SRBA I DA SU SVE STARE CRKVE U DUBROVNIKU OKRENUTE PREMA JERUSALIMU I SVA GROBLJA SU PREMA ISTOKU I NAJVEĆA KAPIJA JE OKRENUTA PREMA ISTOKU !!!.... STVARNO SU CROATSANI VEOMA INSKOPLEKSIRANI DO GRANICE BOLA U NJIHOVIM GLAVAM !!!.... HRVATI I HRVATSKA SE NIKADA NISU SPOMINJALI U PISANIM DOKUMENTIMA DUBROVNIKA , ČAK JE I SVETI VLAHO BIO SRBIN JER *** VLAH JE NAZIV ZA SRBINA *** !!!..... GOSPODE BOŽE NAŠ SRBSKI TI ZNAŠ KOJE SI NARODE STVORIO I KOJA SU TRI BELA : ARMENI, JEVREJI I SRBI, TRI CRVENA, TRI CRNA I TRI ŽUTA . TAKO I U SVETOM PISMU PIŠE DA JE GOSPOD BOG STVORIO 12 NARODA TOLIKO IMA APOSTOLA, MESECI, SATI, NARODA, 12 DRŽAVA NA SVETU KORISTI DINAR KOJI JE NAJSTARIJI NAZIV ZA NOVAC , DINAROM SE PLAĆALO I U DOBA ISUSA HRISTA !!!!....

 27. Dusko Kovacevic says:

  U 16 veku nije bilo Hrvata u Dubrovniku.

 28. M says:

  Nije to ništa spram tvrdnje da su Rusi zapravo Srbi,iako Slavenskog haplotipa u Rusiji ima 70%,a u Srbiji 15%,Može,ali to zapravo znači da su Srbi odselili u Rusiju,a u Šumadiju i okolinu došli neki drugi.Dok Hrvati nisu odselili u Ameriku,samo su joj udarili temelje,i to na humani način,miješajući se i integrirajući s indijancima!A kasnije su došli Englezi i sve zeznuli,na svoj tradicionalni jahaći način.

 29. Aspalathos says:

  U Americi postoji reka po imenu POTOMAK i to je jedino što je ostalo od "hrvatskog" jezika. U američki engleski u okolini San Diega ušle su u upotrebu arhaične slavenske reči iz Komiže u oblasti ribarenja, jer je mnogo Komižana emigriralo u San Diego, gde su se i dalje bavili ribolovom. Taj arhaični dijalekt koriste lingvisti slavisti pri proučavanju našeg jezika i veza sa ostalim slavenskim jezicima. Iako sebe smatram dobrim poznavaocem dalmatinskog dijalekta (majka Splićanka) i otočkih varijanti - Brač, Hvar, Korčula, Vis; komiški mi je skoro potpuno nerazumljiv.

 30. Milomir says:

  Sve je to "lijepoi krasno", ali krvati tada nisu ni postojali... tosu bili Srbi iz Sorbske dalmacije... krvati se šire vatikanskim misionarstvom i pokatiličavanjem ludih Srba i tko nastju ustaše...

 31. Rujanac says:

  Ne, prvo su od Hrvata nastali Kinezi pa tek kasnije ostali. U Kini sam vidio natpis na kineskom-bevanda. Dakle genocid Ameri nisu napravili nad Indijancima nego Hrvatima? Odmah Talija na Ameriku predati Koliki! I i da proglase NdH.

 32. Pingback: Možemo li sa rvatckim indijancima u grupu? – BELI ORLOVI

 33. Pingback: Možemo li sa rvatckim indijancima u grupu? – BELI ORLOVI

 34. Pingback: Možemo li sa (h)rvatckim indijancima u grupu? – BELI ORLOVI

 35. Pingback: Možemo li sa (h)rvatckim indijancima u grupu? – BELI ORLOVI

 36. Beli Orao says:

  Baš su ovi krvari indijanci ali u glavi ali nikako u poštenju i časti!!!

 37. djelatnik says:

  Nije ovo jedina činjenica koja upućuje na prisutnost hrvatskih pomoraca diljem svijeta. N.pr.dubrovački pomorci su u 16.stoljeću osnovali prekomorski posjed - koloniju GANDAULIM u blizini Goe u Indiji i tamo sagradili crkvu svetog Vlaha koja i danas postoji.U tom smislu može se reći da su Hrvati,jedini od južnoslavenskih naroda imali prekomorsku koloniju.U Gandaulimu se redovito održavaju fešte svetog Vlaha,a prije nekoliko godina je njihov župnik gostovao u Dubrovniku na istoj fešti.Dubrovnik je obnovio tu crkvu u Indiji i poklonio zvona s likom svetog Vlaha.Na you tube-u se može vidjeti proslava svetog Vlaha u toj crkvi(Saint Blasius fest in Gandaulim)

 38. DžigiBau says:

  Hrvati su indijanci šabanskog podrijetla.. ali istine radi Dr.Sc.Tomislav Galović zaboravio je spomenuti da je u Dubrovniku u to vreme živeo isključivo srpski živalj i to većinsko ortodoksni dok je ostatak bio rimokatolički i muslimanski. Takođe je zaboravio navesti da je Dubrovnik u to vreme bio republika i da je deo teritorije hrvatske postao po završetku Prvog svetskog rata i do okupacije NDH brojao većinsko srpsko stanovništvo. Paradoks je da u Parizu imate tablu koja naglašava da je u toj zgradi živeo veliki Hrvatski naučnik rodom iz Dubrovnika Ruđer Bošković i ako se zna da se isti uvek izjašnjavao kao Dubrovčanin srpskog porekla katoličke provenijencije.. Ahh šta reći za ove nesretne preobraćenike

 39. Nebeska Srbija says:

  Jaaaao,ne verujem sta citam:))

 40. Vuk says:

  Pa Indijanci su nego sta su!

  • Zagorac says:

   Indijanci nego šta, Bik Koi Sedi izjašnjavao se kao zagorac....

 41. petrovgrad says:

  Hrvatljanci izgubili kompas, pa neznaju gde udaraju. Samo neka potraje ovako još dve decenije i Hrvata će biti u Hrvatskoj toliko da ih možemo prepišati sa Terazija.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *