НЕВЕРОВАТНА ВЕСТ – СТИЖЕ НОВИ ЛЕК ЗА РАК! Терапија ће бити кратка и јефтина! ЕВО КАДА ЋЕ СЕ ЛЕК ПОЈАВИТИ НА ТРЖИШТУ

НЕВЕРОВАТНА ВЕСТ – СТИЖЕ НОВИ ЛЕК ЗА РАК! Терапија ће бити кратка и јефтина! ЕВО КАДА ЋЕ СЕ ЛЕК ПОЈАВИТИ НА ТРЖИШТУ

1 фебруара 2019

Први лек за тумор.

Не чини се могућим. Али кажу да је истина. Мали тим израелских научника објавио је да ће за годину дана имати први „потпуни лек“ за рак, преноси „Тхе Јерусалем Пост“. И не само то, тврде да ће терапија бити кратка, јефтина и учинковита те да неће имати нуспојаве или ће оне бити минималне.Лек је назван МуТаТо (мулти-таргет тоxин), а истраживачи кажу да га се у суштини може сматрати антибиотиком против рака јер поседује технологију „ометања раста злоћудних ћелија на највишој разини“.

Ова невероватна новост у лечењу рака долази из израелске компаније „Аццелератед Еволутион Биотецхнологиес Лтд.“, основане 2000. године у инкубатору ИТЕK у израелском научном парку „Kирyат Wеизманн“ у Несу Зиони.

Учинковитост

„Верујемо да ћемо за годину дана имати комплетну терапију за рак“, рекао је Ден Еридор, председник компаније.

Наиме, ради се о биофармацеутској компанији у развоју која се бави откривањем и развојем терапеутских пептида и за то су развили платформу СоАП, односно технологију за тзв. комбинацијску биологију, која омогућава промене функционалних потенцијала, односно агониста, антагониста, инхибитора…

„Наш лек против рака биће учинковит већ од првог дана лечења, које ће трајати неколико недеља с никаквим или незнатним нуспојавама, а цена ће бити нижа од већине терапија за рак који су тренутно на тржишту“ рекао је Еридор.

Лек се тренутно развија у АЕБи-у под вођством др. Илана Морада, водитеља развоја, а потенцијално се ради о потпуној промени начина борбе против рака, у којој ће се користити комбинација пептида и токсина за уништавање ћелија рака.

„Јерусалем Пост“ је пренео да се овај лек против рака темељи на бактериофагима. Научници уводе протеин с кодираном ДНK у бактериофаг, вирус који зарази бактерију. То омогућава производњу терапијских пептида и истодобно деловање на више рецептора злоћудних ћелија.

Један тим научника прошле године добио је Нобелову награду за свој рад на приказу бактериофага у еволуцији нових протеина, посебно за производњу терапије антитијелима, а АЕБи ради нешто слично, али с пептидима, спојевима двеју или више аминокиселина повезаних у ланцу. Према Мораду, пептиди имају неколико предности у односу на антитијела, укључујући и то да су мањи, јефтинији и једноставнији за производњу и регулацију.

Иначе, у Сједињеним Америчким Државама и другим великим фармацеутским средиштима већ је одобрено више од 60 пептидних лекова, а пептиди настављају улазити у клинички развој лијекова снажним темпом, истичу у „Тхе Јерусалем Посту“.

Циљ терапије

Наиме, са старењем становништва рак је све већи здравствени проблем, на што упозорава и Међународна агенција за истраживање рака (ИАРЦ) Светске здравствене организације (WХО). Процењује се да је у свету било чак 18,1 милиона нових случајева и 9,6 милиона смртних случајева у прошлој години, а такође се каже да ће један од пет мушкараца и једна од шест жена у свету добити рак током живота.

Један од осам мушкараца и једна од једанаест жена умире од злоћудне болести. Осим тога, свака шеста смрт на свету последица је рака, што га чини другим водећим узрочником смрти, одмах иза кардиоваскуларних болести.

Објашњавајући циљ нове терапије, Морад наводи како се вероватноћа вишеструких мутација станица рака које би модифицирале све циљане рецепторе истодобно драматично смањује с бројем кориштених циљева.

„Уместо да нападамо рецепторе један по један, нападамо три у исто време. Чак ни рак не може мутирати своја три рецептора истодобно“, каже Морад.

Наставља објашњавати како многе ћелије рака активирају механизме детоксикације када су у стресу због лекова. „Избацују“ лекове или их модифицирају да буду неучинковити. Но, наглашава и да је за ту детоксикацију потребно време, па се Морад ослања на јаки токсин који ће с великом вероватноћом уништити ћелије рака пре него што дође до њихове детоксикације.

Раст ћелија

Многи цитостатици, лекови против рака, усмерени су на брзорастуће ћелије, али матичне ћелије рака не расту брзо и могу избећи ове „нападе“ лековима. То значи да, кад лечење заврши, могу опет генерисати рак.

„Другим речима, ако се рак не уништи, преостале ћелије могу поновно мутирати, а то значи поврат болести која овог пута постаје отпорна на лечење“, рекао је Морад.

Циљ лека МуТаТо су вишеструки циљани напади на ћелије рака, што осигурава да буду уништене. Лек се понаша као хоботница која се може увући на места које велике молекуле других лекова не могу досегнути.

„Пептидни делови МуТаТоа су врло мали, тек са 12 аминокиселина, и немају круту структуру, што би иначе целу молекулу чинило неимуногеном и у већини случајева омогућило поновљено давање лека“, каже Морад. Додаје да би ова врста лечења могла и драматично смањити појаву мучнине коју изазива већина постојеће терапије за лечење рака.

Лек МуТаТо садржи комбинацију неколико врло специфичних пептида који циљају више врста ћелија рака истодобно, а концепт је успоређен с троструким коктелом који је помогао да се АИДС промени из смртоносне у хроничну болест.

Према Мораду, лечење рака МуТаТоом ће бити осмишљено посебно за сваку особу. Сваком пацијенту радиће се биопсија, а анализа ће показати који су рецептори прекомерно изражени.

„Појединцу би се тада дао молекулски коктел потребан за лечење његове болести. Но, за разлику од ХИВ-а и АИДС-а, где пацијенти морају узимати коктел до краја живота, злоћудне би ћелије МуТаТоом биле брзо уништене, а лечење би трајало неколико недеља“.

Еридор је рекао да је АЕБи у процесу израде специфичних пептида који ће чинити велику банку циљаних токсичних пептида које је тешко уништити у потпуности.

Kомпанија је завршила експерименте леком на мишевима, који су, кажу научници „инхибирали раст људских ћелија рака и није било никаквог учинка на здраве мишје станице“, пише „Јерусалем Пост“. Ускоро ће АЕБи започети клиничка испитивања која би могла бити довршена за неколико година, што би омогућило доступност лечења у специфичним случајевима.

(Медији)

 

KOMENTARI11 коментара

 1. Zoran says:

  Misje stanice i ucinkovit lek? Mogli ste da prevedete ovaj tekst sa hrvatskog.

  • Zoran says:

   Делотворност. А станица је хрватском је ћелија на српском.

  • Roy says:

   Valjda efikasnost. Oni su ga i napravili i sad ce pustiti lijek u prodaju, a onda ce napraviti jos gore bolesti od raka

 2. Aleks says:

  Učinkovitost je efikasnost ta reč se upotrebljava i u slovenackom jeziku😉

  • Taipova Češma says:

   Ако нисте способни да текстове које преносите из страних извора преведете на срБски језик , уљудно Вас молим да такве више не преносите,јер их срБи НЕ ЧИТАЈУ.

 3. Nićifor says:

  Ovaj lek će bidi proizveden na Svetog Nikad, kao i svi takvi do sada najavljeni. U svom životu pročitao sam ovakvih vesti bar stotinu, a broj obolelih od raka sve je veći, kao i profit farmaceutske industrije od prodaje citostatika.

  • Nebeska Srbija says:

   Lek za rak postoji nego ovi iz senke hoce da nas bude manje,mi smo za njih goje.

 4. Cmarkovic Cmarko says:

  Jao lele na sta je Svet pao,da ga jevrej leci.Ovo je definitivno kraj.

 5. Maksa says:

  A kad ga budu svi koristili i kad dodje kod nas, onda ce nas Torlak da ga analizira jos jedno 5 godina, a nema veze koliko ce ljudi umreti.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u