НЕВЕРОВАТНО ОТKРИЋЕ У СРБИЈИ! Археолози у чуду, нису могли да верују шта су пронашли када су у ковчегу угледали метални листић

НЕВЕРОВАТНО ОТKРИЋЕ У СРБИЈИ! Археолози у чуду, нису могли да верују шта су пронашли када су у ковчегу угледали метални листић

24 августа 2020

СРЕБРНИ листић са старогрчким словима и тајанственим знацима, стар око 1.800 година, откривен на Виминацијуму пре неколико дана, запрепастио је археологе.

Једино шта са сигурношћу могу да кажу је да представља „писмо упућено Богу“ које је стављено под узглавље девојчице сахрањене у оловном саркофагу јерусалимског стила, који је реткост и недвосмислено указује на блискоисточно порекло покојнице.Научници су направили право чудо размотавајући испресавијани метални листић величине нокта. На њему се јасно виде урезана старогрчка слова ХИ, ТЕТА, НИ, РО, али када се порука посматра под различитим угловима она се могу читати као различите речи. Једна од њих, исписана великим словима алфабета, може се прочитати као ХРИС, Христос, што значи „спаситељ“.

Уколико стручњаци потврде исправно тумачење ове речи, на сребрном писму из Виминацијума налази се најстарији помен Христа на свету.

– Слова се заиста јасно препознају, али то је толико запањујуће да сматрам да је прерано да било шта коментаришем. У саркофагу у коме се налазило „писмо Богу“ пронађен је и новац из времена Фаустине, који омогућава да гроб датујемо на крај другог или почетак трећег века. Ако се потврди да је читање речи ХРИС исправно, онда је то најстарији помен Христа – узбуђено нам је рекао др Миомир Kораћ, директор Археолошког института и руководилац Научног пројекта Виминацијум.

„Писмо Богу“ урезано је на сребрном лиму који је искован изузетно танко, до дебљине десетог дела милиметра.

– Лим је нађен седмоструко савијен на величину квадрата ивице пола центиметра. Kада је отворен и развијен његове димензије биле су 5,3 центиметра са 3,5 центиметара. Текст на њему је исписан старогрчким алфабетом у девет редова, у комбинацији слова и симбола. Стручни назив за овакав предмет је профилактичка ламела, а у њој се налази магијски текст, осмишљен да заштити носиоца. Такве ламеле су већ откривене на јужној виминацијумској некрополи 2016. године и објављене су у једном од најугледнијих часописа Зеитсцхрифт фр Папyрологие унд Епиграпхик 2017. године – наводи проф. др Kораћ.

Ламела је откривена приликом недавног ископавања изузетних налаза – три оловна саркофага. Kолико је овај вид сахрањивања у Риму редак, показује податак да је током вишедеценијских ископавања 14.000 гробова на некрополама Виминацијума пронађено мање од 30 оваквих саркофага.

Археолози кажу да је било право изненађење што су два саркофага остала недирнута, јер пљачкаши гробова, од антике до данас, прекопавају некрополе Виминацијума у потрази за драгоценостима.

– Прво је откривен оловни саркофаг са остацима тела трогодишњег детета. Одмах је било јасно да се ради о вансеријском налазу. Дуж целог поклопца је аплицирана оловна трака ширине 10 центиметара низ чије рубове је рељефно изведена по једна тордирана трака, док је по средини поклопца рељефно изведен украсни мотив од вишеструко изукрштених линија. Реч је о истом украсу који постоји и на ранохришћанском реликвијару који смо пронашли пре више година. Треба имати на уму да је хришћанство тада било различито од данашњег, да је то скуп веома шароликих секти, а да хришћанима себе сматрају и мистични гностици, чије смо прстенове такође нашли на Виминацијуму – каже др Kораћ.

Украс који се понавља на ранохришћанском реликвијару и на сада откривеним саркофазима је крст у ромбоиду и осмокрака „звезда“ од изукрштаних линија, која се може тумачити и као равнострани крст спојен са словом Х.

Kада је подигнут поклопац саркофага, археологе је изненадио неуобчајено раскошан гробни инвентар.

– Римљани нису имали обичај да се разбацују златом тако што ће га полагати у гробове. Сматрали су да то раде „прости људи и варвари“. Осим у једном случају, приликом смрти кћери која није доживела да се уда, те је део мираза полаган уз њу. Можда је управо то и овде био случај, будући да су у саркофагу откривени медаљон од златног лима, те наушница и два прстена од злата. Тај медаљон је јединствен на виминацијумским некрополама, јер је израђен у облику пелте, штита Амазонки, који има заштитничку симболику. Са предње стране је украшен умецима од стакла зелене боје, а техником филиграна изведене су контуре кантароса, грчке посуде која је симболизовала бесмртност или поновно рођење. На прсту десне руке нађен је прстен од злата, израђен у облику змије, која је у доба антике имала заштитничку улогу. На крају, испод главе детета, откривен је вишеструко испресавијан сребрни лим, на коме смо уочили урезе извршене оштрим предметом. Знали смо да је то порука вишим силама – каже др Kораћ.

Археолози објашњавају да су овакве плочице познате још од времена старе Грчке, од 5. до 6. века пре нове ере и да су се задржале у употреби током целог периода римског царства, све до 4. века нове ере. На старогрчком су се називале катедосмои, а на латинском дефиxионес. Оне су најчешће полагани у реке, мора, земљу, бунаре, али и у гробове прерано или насилно умрлих особа, да би се осигурало да ће захтев стићи до оних којима је упућен.

– Ради се о медију путем којег се обраћало натприродним силама или радије божанствима или демонима са различитим молбама. Пракса је била да се напише текст који објашњава шта се тражи од оностраних сила, уз евентуално додат текст начињен од речи познатих као воцес мyстицае, што је био језик разумљив демонима. На крају, додавани су симболи називани цхарактерес, који су позивали различите силе. Верује се да се ради о прастарим астролошким знацима, од којих сваки представља одређену планетарну или космичку силу, док код хришћана означавају анђеле и друге натприродне силе. Сребрни лим из виминацијумског саркофага је уникатан управо из разлога што је у потпуности исписан искључиво овим симболима – закључује проф. др Kораћ.

KOMENTARI7 коментара

 1. Archelay says:

  To znaci da se do tamo prostirala Grcka.I ja mislim da je to sala ali kod Grka ne postoji sala kada je rec o"megalo Elada".

 2. Gagi says:

  Tek ce biti velikih otkrica u narednim godinama,grdne su pare ulozene da bi se svakodnevno nalazili krunski dokazi o prisustvu rimljana na ovim prostorima. Jedino im problem pravi ova Trajanova tabla.

 3. garo says:

  Kakvo starogrcko pismo. Grci su se dosli na Srbsku zemlju, kao i albanci i vecina grka su helenizovani Srbi ( kao i vecina alnanaca ). SRBICA je najstarije pismo na svijetu i sva ostala pisma vuku korjene iz SRBICE.

  • За Србију says:

   Naši naučnici se ubiše da dokažu da su svi u Srbiji starosedeoci, osim nas. Da su nas opismenili grci i slične gluposti. Zato moramo da sami učimo svoju decu da smo mi narod od kojega je sve počelo.

 4. M says:

  Riječ je vjerovatno o drevnim dugovremanim mjesnim židovima-kršćanima koji su poprimili razne i druge utjecaje!Riječ je o značajnom otkriću,jer ima logike da se zbilja spominje Kristovo ime,ako ako je to zbilja tako!?!

 5. Čiča da vam kaže: says:

  I dan danas, jevreji stavljaju male listiće sa molitvama u zid plača, to je osobina od starozavetnog i prehrišćanskog perioda. Listići od bakra i srebra u malim valjkastim smotuljcima ili sklopljenim u kvadratić pronađeni su na mnogim bliskoistočnim iskopinama pogotovo u Izraelu. Pisali su ih poznavaoci Boga a u ovom slučaju vidimo i vernici u Hrista. Grčko pismo je obeležje ranog hrišćanstva, sve knjige Starog i Novog Zaveta pisane su na hebrejskom i Novozavetnog na starogrčkom što je i na ovom listiću slučaj. To je jedna divna molitva Hristu. Hrišćanstvo se širilo od Jerusalima preko Grčke i Male Azije do Srbije i preko nje. Rođeni Nišlija (Nais) je poslednji rimski car Konstantin, ali i prvi rimski car koji je hrišćanstvu otvorio velika vrata. Ima se puno govoriti o tome, ja ne bih, ali bih napomenuo da je ovo dokaz o imenu Hristovom, koji beše, joji jeste i koji će ponovo doći i carstvu Njegovom neće biti kraja. Vladaće pravedno i svako od nas će dobiti po delima svojim od početka sveta, što ukazuje da će svako koleno i pokolenje ustati pred sud Božiji. Čitajte Sveto Pismo, verujte u Hristovo poslanstvo i bićete spašeni za život večni.

  • Archelay says:

   G-dine Cica zalim sto zasluzujete odgovor.Bez razloga velicate Grke jer oni su doselenici iz Etiopije oko 1200 god pre nase ere.To potvrdzuje drzavni institut za DNK Spanije ispitujuci porekla naroda Sredozemlja u interesu programiranja turisma.Dalje,"starogrcko pismo"je persijsko pismo koji je utemeljio kod Grka Nemac arheolog Kliman radi nemackih interesa.A kako su Grci dobili identitet i teritoriju je druga tema.U svakom slucaju sveci Petar i Pavle nisu mogli da prolaze preko Grcke nego preko Soluna cija svojina je bio drugom narodu jer tada Grcka nije ni pojam bila.Car Konstantin ima velike zasluge za hriscanstva ali,posledni impteator Justinijan Prima udario pecat uspostavljanja hriscanstva o organizacionom pogledu definirajuci tri centre:Konstantinopol,po cara Konstantina,Ohrid po pandana Soluna i Rim po znacanja Rimskoga carstva.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u